موش‌های دیجیتالی چگونه در زندگی ما رسوخ کرده‌اند؟

ماوس لاجیتک
Category: بلاگ برچسب ها: ,

موش‌های دیجیتالی چگونه در زندگی ما رسوخ کرده‌اند؟

یک لحظه خودتان را در حال کار با نرم‌افزار فتوشاپ تصور کنید. ویرایش تصاویر یا تولید طرح‌های گرافیکی مثل لوگو به ظرافت و دقت بسیار زیادی نیاز دارند و اگر ابزارهای مناسبی برای این کار نداشته باشید محصول نهایی‌تان چیز جالبی از آب در نمی‌آید. برای تمامی افرادی که برای انجام چنین کارهایی از کامپیوتر یا لپ تاپ استفاده می‌کنند، ماوس یک یاور و همراه دوست‌داشتنی و قابل‌ اعتماد است که به افراد اجازه می‌دهد با ظرافت هرچه بیشتر کار خود را به پایان برسانند. حالا فکر کنید که موس عزیزتان بدون هیچ دلیل خاصی از کار می‌افتد و شما را با کوهی از طرح‌های ویرایش نشده تنها می‌گذارد! واقعا در چنین شرایطی چه کاری از دستتان بر می‌آید؟ وقت کافی برای خرید ماوس جدید دارید؟ قطعا کیبورد با تمام توانایی‌های آشکار و پنهانش نمی‌تواند به اندازه‌ی موس ظریف و دقیق عمل کند؛ اما مگر این موشواره‌ی کوچک و ساده چه ویژگی‌هایی دارد که تا این حد ما را به خود وابسته کرده است؟ در این مقاله قصد داریم با تاریخچه‌ی این اختراع جالب و تمام دانستی‌های موس آشنا شویم.

نحوه قرارگیری دست یر روی موس

آن‌چه در این مقاله خواهید خواند:

دنیای پیش از ماوس

حتما برای شما هم سؤال پیش آمده است که قبل از اختراع ماوس مردم از چه ابزاری برای گشت وگذار یا انتخاب گزینه‌های گوناگون در کامپیوتر استفاده می‌کردند؟ خب اگر کمی نکته سنج باشیم، متوجه می‌شویم که کامپیوترهای اولیه، پیچیدگی کامپیوترهای امروزی را نداشتند و تعداد دستورات قابل اجرا در آن‌ها بسیار محدود بود؛ به همین دلیل، کیبوردها وظیفه‌ی اجرای تمامی دستورات کامپیوترهای اولیه را برعهده داشتند. به این ترتیب، می‌توانیم حدس بزنیم که تمامی کاربران اولیه‌ی کامپیوترها، داده‌های موردنظر خود را با کمک تایپ کردن چند دستور مشخص در کیبورد به کامپیوتر منتقل می‌کردند و به این شکل وظایف متنوعی را انجام می‌دادند.


همچنین بخوانید :
"موس بی سیم | چگونه بهترین موس بی سیم بازار را خریداری کنیم؟"


داستان اختراع اولین ماوس

کیبوردها ابزارهای بسیار قدرتمندی برای مخابره‌ی دستورات و ارسال داده‌ها به کامپیوتر بودند؛ اما همانطور که گفتیم، محدودیت‌های بسیاری در این زمینه وجود داشت و از طرفی تکنولوژی کامپیوترها در حال تغییر و پیچیده شدن بود. با پیچیده‌تر شدن کامپیوترها دیگر انجام بسیاری از کارها با نوشتن چند دستور ساده در کیبورد ممکن نبود و بشر برای هم‌گام شدن با این پیشرفت تکنولوژی به ابزاری سریع‌تر و جدید‌تر نیاز داشت. بالاخره در سال ۱۹۶۴ اولین ماوس جهان توسط داگلاس انگلبرت اختراع شد. این موس شباهت چندانی به موس‌های امروزی نداشت و از یک جعبه‌ی چوبی تشکیل شده بود که دو چرخ فلزی را درون خود جای می‌داد. این موس ابتدایی تنها یک کلید داشت و با کمک چرخ‌های فلزی روی سطوح حرکت می‌کرد.

۸ سال بعد در سال ۱۹۷۲ میلادی، شخصی به نام بیل انگلیش نسخه‌ی جدیدی از موشواره‌ها را طراحی کرد که برای حرکت روی سطوح گوناگون از یک توپ استفاده می‌کرد.

موس های امروزی

در سال ۱۹۷۳ و درست یک سال پس از اختراع اولین موشواره‌ی توپی، شرکت PARC اولین کامپیوتر رومیزی جهان را اختراع کرد. این اختراع کاربردی که آلتو (Alto) نام داشت خیلی زود بازارها را پر کرد. با وجود رابط‌های اتصال بسیار ویژه‌ای که روی این دستگاه نصب شده بود، تمامی کاربران کامپیوتر آلتو، به خرید ماوس روی آوردند و به این ترتیب پتانسیل بازار را برای فراگیر شدن ماوس افزایش دادند. با بالا رفتن تقاضا برای خرید ماوس، موشواره‌ها شکل تازه‌تری به خود گرفتند و در نهایت استیون کرچ در سال ۱۹۸۱ موس اپتیکال را به دنیا معرفی کرد. با این اختراع، ابتدایی‌ترین نمونه از موس‌های امروزی به بازار عرضه شد. این موس برای ردیابی حرکت از نور استفاده می‌کرد و به همین دلیل مشکلاتی همچون کثیف شدن و گیر کردن گوی حرکتی را به دنبال نداشت. موشواره‌ها تا به امروز دستخوش تغییرات بسیار زیادی شده‌اند. سال‌ها پس از اختراع ماوس نوری، مجددا موس‌های توپی روی کار آمدند و باز با اختراع موس‌های اپتیکال LED در سال ۱۹۹۰ از بازار خارج شدند. طولی نکشید که موس‌ها شکل‌های گوناگونی به خود گرفتند و با انواع اتصالات بی‌سیم و با سیم به خانه‌های ما راه پیدا کردند و تبدیل به یکی از بهترین همراهان همیشگی ما شدند.

اصلی‌ترین انواع ماوس‌ ها

موس‌ها با توجه به نوع اتصال، متد ردیابی حرکت و همچنین نوع کاربردشان در دسته‌های بسیار متنوعی قرار می‌گیرند؛ اما پیش از آشنایی با انوع ماوس باید به خاطر داشته باشید که ویژگی‌ هر یک از این دسته‌ها می‌تواند در کنار ویژگی‌هایی از دسته‌ی دیگر قرار بگیرد و خصوصیات یکتایی را برای هر موس ایجاد کند. با تمام این‌ها، به ‌طور کلی موس‌ها در دسته‌‌های زیر طبقه‌بندی می‌شوند:

  • موس ترک بال: این موس‌ها بیشتر شبیه به یک موس برعکس هستند و روی این ماوس‌ها یک سنسور توپی قرار دارد که شما می‌توانید با کمک انگشت شست‌تان، نشانگر موس را روی صفحه حرکت بدهید. از آنجا که این نوع از موس به بازه‌ی حرکتی وسیعی نیاز ندارد می‌تواند سرعت و دقت شما را در حین کار افزایش دهد.
  • موس نوری یا اپتیکال: موس نوری یا اپتیکال یکی از رایج‌ترین انواع ماوس در جهان است. این موس برای ردیابی حرکت از نور استفاده می‌کند. درواقع، نور LED به کار رفته در این موس‌ها با حرکات رفت و برگشتی خود به سمت سطح، وضعیت حرکتی موس را به سنسور CMOS گزارش می‌دهند. این سنسور وظیفه‌ی تبدیل نور به جریان الکتریکی را برعهده دارد و با این روش دستورات ما را اجرا می‌کند.
  • موس لیزری: موس‌های لیزری در نگاه اول شباهت بسیار زیادی به موس اپتیکال دارند؛ اما تفاوت اصلی این دو نوع مابوس در نوع LED به کار رفته در آن‌هاست. در حالی که موس‌های نوری با حرکت رفت و برگشتی نور، موقعیت خود را مشخص می‌کنند، موس‌های لیزری دارای نوعی LED با طیف نوری نامرئی هستند که در حین کار هیچ نوری را به چشم شما منتقل نمی‌کنند.
  • موس با سیم: همانطور که از اسم این سری از موس‌ها مشخص است، این ابزارها برای اتصال به کامپیوتر از سیم استفاده می‌کنند. در دنیای امروز بیشتر موشواره‌های با سیم، از طریق پورت USB به دستگاه مادر متصل می‌شوند. خرید ماوس‌‌ های با سیم سرعت انتقال بالاتری را برایتان به ارمغان می‌آورد، به این دلیل که به‌طور مستقیم به کامپیوترتان وصل شده‌اند و هیچ نیروی مزاحمی در این میان وجود ندارد.
  • موس بی‌سیم: یک نوع دیگر اتصال ماوس، به‌صورت بی‌سیم است که در دو شکل بلوتوثی و وایرلسی ارائه می‌شود. موس‌های بلوتوثی برای اتصال از یک دانگل بلوتوث کمک می‌گیرند و به شما اجازه می‌دهند آزادی عمل بیشتری در حین کار با موس خود داشته باشید. موس‌های وایرلس نیز با کمک امواج رادیویی به کامپیوتر شما وصل می‌شوند و آزادی عمل بیشتری به نسبت موس‌های بولوتوثی ایجاد می‌کنند.

تمامی این انواع موس مهم‌ترین ویژگی‌های موشواره‌ها را در دنیای امروز مشخص می‌کنند و راحت‌تر می‌توان برای خرید ماوس اقدام کرد. با این حال موس‌ها بر اساس کارکرد نیز دسته‌بندی می‌شوند. برای مثال، موس‌های مخصوص بازی، به‌طور ویژه برای گیمرهای حرفه‌ای طراحی شده‌اند. بیشتر موس‌های گیمینگ دارای طراحی ارگونومیک،‌ کلیدهای دستوری اضافه‌تر، نورپردازی در زیر کلید‌ها و همچنین دقت و سرعت بالا هستند.

موس برای انجام چه اموری استفاده می‌شود؟

مدیریت ناوبری صفحات یکی از متداول‌ترین و اصلی‌ترین وظایف موس‌هاست. ما با خرید ماوس و با کمک این ابزارهای کاربردی، بین صفحات و تب‌های گوناگون ویندوز خود می‌چرخیم و با حرکت دادن غلتکِ اسکرول، به‌راحتی از بالای صفحه به پایین می‌رسیم. درواقع موس‌ها کار ما را برای حرکت ساده کرده‌اند و با کم‌ترین تلاش ما را از یک سمت به سمت دیگر منتقل می‌کنند؛ اما این تنها کاربرد موس‌ها نیست. موس در عین حال که گشت و گذار را برایمان لذت بخش می‌کند، دقت بسیار بالایی دارد. این دقت و ظرافت در عمل که با کمک برخی تنظیمات قابل‌ کنترل است، به ما اجازه می‌دهد در کمترین زمان ممکن کارهایی مثل ویرایش تصاویر، ویدئوها و حتی متن را به سرانجام برسانیم. موس‌ها سرعت عمل را نیز افزایش می‌دهند، بنابراین، برای انجام کارهای سرعتی مثل بازی بسیار مناسب و کارآمد هستند. شما می‌توانید با فشردن یک یا دو دکمه و حرکت دادن موس روی پد، شخصیت‌های بازی را جابه‌جا کنید و بدون نیاز به استفاده از کیبورد بازی خود را پیش ببرید.

موس‌های ارگونومیک آسیب به دست را کاهش می‌دهند!

کلیدهای ماوس چگونه کار می‌کنند؟

موس‌های سه دکمه یکی از متداول‌ترین انواع موس هستند. دکمه‌ی اول که در سمت چپ موس قرار دارد برای انتخاب گزینه‌های گوناگون برنامه‌ریزی شده است و دکمه‌ی دوم یا همان دکمه‌ی سمت راست وظیفه‌ی باز کردن منوی متنی در رابط کاربری نرم‌افزاری خاص را برعهده دارد. دکمه‌ی سوم همان غلتک اسکرول است که مسئول ناوبری و انتخاب است. تقریبا بیشتر ما به این ساختار موس‌ها آشنایی داریم و به‌خوبی می‌دانیم که هر کدام از آن‌ها چه وظیفه‌ای را انجام می‌دهند؛ اما اینکه این دکمه‌ها چطور این وظایف را انجام می‌دهند بر ما آشکار نیست. برای آشنایی بهتر با عملکرد این دکمه‌ها، باید بدانید که دکمه‌های موس نوعی سوئیچ الکتریکی هستند که در صورت فشرده شدن با یکی از عناصر رابط کاربری گرافیکی تعامل برقرار می‌کنند. بیشتر دکمه‌های موس از نوع میکرو سوئیچ هستند. میکرو سوئیچ‌ها ویژگی منحصر‌به‌فردی دارند که به آن‌ها اجازه می‌دهد با یک فشار بسیار ناچیز، حرکات بسیار بزرگی را در اتصالات الکتریکی ایجاد کنند و با این روش دستورات را با سرعت بسیار زیادی به کامپیوتر انتقال دهند.

ماوس های فانتزی

همانطور که گفتیم هنگام خرید ماوس با انواع بسیار زیادی روبرو می‌شوید و از نظر شکل، رنگ، اندازه و ویژگی‌هایشان در دسته‌های گوناگونی قرار می‌گیرند. در این میان برخی از موس‌ها دارای ظاهر و طراحی ویژه‌ای هستند که آن‌ها را در دسته‌ی موس‌های فانتزی قرار می‌دهد. این موس‌ها می‌توانند شبیه به یک مغز یا کفش‌دوزک طراحی شده باشند. برخی دیگر از آن‌ها الماس نشان هستند و برخی دیگر درست شبیه به یک ماشین مسابقه تولید شده‌اند. ماوس‌های کلاه‌ مانند، موس‌های لاک‌پشتی و هر موس دیگری که با شکل‌های فانتزی و غیرمعمول طراحی شده باشد، در دسته‌ی موس‌های فانتزی قرار می‌گیرد.

موس‌های فانتزی

عجیب‌ترین ماوس های دنیا

در میان موس‌های فانتزی، موس‌های عجیب و غریب هم به چشم می‌خورند. بسیاری از این موس‌ها شکلی عجیب دارند و از ساختار همیشگی موس‌های عادی پیروی نمی‌کنند. برای مثال، به جای اینکه شبیه به موش باشند، بیشتر شبیه به اهرم کنترل هواپیما هستند! یا به جای اینکه درون دستمان جای بگیرند، روی انگشت‌مان سوار می‌شوند. موس‌های دارای صفحه کلید و موس‌هایی که تنها با لمس انگشتانمان کار می‌کنند همگی در دسته‌ی عجیب‌ترین موس‌های دنیا قرار می‌گیرند.

اتصالات موس ها در طول تاریخ

اتصالات موس‌ها هم مثل خودشان در طول تاریخ دستخوش تغییرات بسیار زیادی شده‌اند. این تغییرات به شرح زیر هستند:

  • موس پایانه‌ای(BUS): اولین موس‌های تاریخ برای اتصال از نوعی پایانه استفاده می‌کردند که همین موضوع آن‌ها را به موس‌های پایانه‌ای معروف کرد. موس‌های پایانه‌ای برای اتصال از نوعی رابط داخلی به نام ISA استفاده می‌کردند. ISA یک بُرد مدار بود که روی کامپیوتر نصب می‌شد.
  • موس سریالی: با پشرفت هرچه بیشتر کامپیوترها و رونق خرید ماوس، اتصالات آن‌ها نیز پیشرفته‌تر شد. پورت‌های سریالی یکی از اولین انواع پورت‌های استاندارد بودند که برای اتصال کامل ابزارهایی همچون موس و کیبورد به پشت دستگاه پیچ می‌شدند.
  • موس PS/2: طولی نکشید استاندارد اتصال سریالی جای خود را به پورت‌های PS/2 داد. این پورت‌ها که برای موس به رنگ سبز تولید می‌شدند، نوعی پورت کوچک بودند که از طریق ۶ پین به پورت مخصوص خود در دستگاه مادر متصل می‌شدند.
  • موس‌ USB: یو اس بی‌ها جدیدترین پورت‌های استاندارد برای اتصال ابزارهای مختلف به کامپیوترها هستند. این پورت‌ها در نسخه‌ها و شکل‌های مختلفی به اتصال کمک می‌کنند و تقریبا تمامی انواع موس به نوعی از پورت USB کمک می‌گیرند.

ایزی مارکت پیشنهاد می‌کند

حالا که با تاریخچه و انواع ماوس آشنا شدید، بد نیست برای خرید ماوس نگاهی به سه مدل پیشنهادی ما بیندازید:

  • موس با سیم تسکو مدل TM 762GA مخصوص بازی: اگر به دنبال خرید ماوس بسیار تخصصی و خوش قیمت هستید حتما نگاهی به این محصول تسکو بیندازید. این موس اپتیکال دارای ۶ دکمه‌ی بسیار کاربردی است و دقت بسیار بالای حسگر آن برای انجام دقیق‌ترین کارها طراحی شده است. سازگاری بسیار زیاد با تمامی ویندوزها و کابل ۱.۵ متر این موس، کار با آن را برایتان لذت بخش می‌کنند.
  • موس بی سیم لاجیتک مدل M185: این موس بی‌وقفه برایتان کار خواهد کرد. با وجود بی‌سیم بودن این موس اپتیکال، میزان مصرف باتری در آن به حدی پایین است که می‌توانید ساعت‌ها از دقت و کیفیت بی‌نظیرآن در کارهای روزمره‌ی خود لذت ببرید.
  • موس بی سیم لاجیتک مدل M330: حسگر اپتیکال قدرتمند، طراحی منحصر‌به‌فرد، مصرف کم باتری و محدوده‌ی فرکانسی بالای این موس توجهتان را جلب خواهد کرد. پس اگر به دنبال بهترین‌ها هستید این موس لاجیتک را از قلم نیندازید.

چگونه یک ماوس مناسب برای کارمان انتخاب کنیم؟

برای انتخاب و خرید ماوس مناسب ابتدا باید بی سیم یا باسیم بودن آن را مشخص کنید. موس‌های لیزری عملکرد بهتری روی سطوح ناصاف و شفاف دارند، بنابراین، اگر کارتان بسیار حساس است، باید به نوع حسگر موس خود توجه ویژه داشته باشید. گزینه‌ی مهم بعدی در انتخاب و خرید ماوس دقت حسگر یا DPI آن است. DPI بیشتر لزوما دقت بیشتری را به همراه ندارد و حداکثر DPI قابل قبول ۱۲۰۰۰ است. اگر ساعت‌های طولانی کار می‌کنید، ارگونومیک بودن موس نکته‌ی مهم دیگری است که حتما باید به آن توجه کنید.

برترین ماوس سال ۲۰۲۰

موس بی سیم MX Master 3 Advanced از برند لاجیتک، توسط مجله‌ی اینترنتی PC به عنوان برترین موس سال ۲۰۲۰ انتخاب شده است. این موس طراحی ارگونومیک و سرعت و دقت بسیار دارد. امکان شخصی‌سازی و تنظیم موس توسط نرم‌افزارهای مختلف یکی از نقاط عطف این محصول است. این موس بی‌سیم با DPI ۴۰۰۰ در حالت شارژ کامل تا ۷۰ روز کار می‌کند. این موس امکان اتصال همزمان به سه دستگاه را دارد.

سخن پایانی

ماوس‌ها ابزارهای بسیار کارآمدی هستند و بدون وجود آن‌ها انجام کارهای ظریف با مشکلات بسیاری روبه‌رو خواهد شد. حالا که با تاریخچه‌ی ماوس و انواع موس و پورت‌های اتصال آن آشنا شدید، دیگر می‌توانید با دید بازتری درمورد این محصول کاربردی صحبت کنید و برای خرید ماوس بهترین انتخاب را کنید.

شما از چه موسی استفاده می‌کنید؟ بهترین برند ماوس بازار از نظر شما چیست؟ کدام برند موس کمترین کیفیت را دارد؟ نظرات، پیشنهادات و سؤالات خود را در بخش دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

۱- چرا ماوس‌های بلوتوثی به کامپیوترهای قدیمی متصل نمی‌شوند؟

به این دلیل که بسیاری از کامپیوترهای قدیمی از بلوتوث بی‌بهره‌اند یا ورژن بلوتوثی همسانی ندارند.

۲- آیا همه‌ی ماوس‌ها با هر نوع کامپیوتری کار می‌کنند؟

در صورتی که پورت‌‌ ماوس با کامپیوتر همخوانی داشته باشد، می‌توانند در کنا هم به‌خوبی کار کنند.

۳- ماوس‌های بلوتوثی بهترند یا ماوس‌های وایرلس ۲.۴ گیگاهرتزی؟

ماوس‌های وایرلس ۲٫۴ گیگاهرتزی سرعت بسیار بالاتری دارند و از این نظر بهتر هستند؛ اما بلوتوث سازگاری بیشتری با ابزارهای گوناگون دارد.


موس بی سیم لاجیتک مدل M171

موس با سیم تسکو مدل TM 2018N مخصوص بازی



پیج اینستاگرام ایزی مارکت

اشتراک این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.


You've just added this product to the cart: