زندگی داده‌هایتان به هارد اینترنال وابسته است

زندگی داده‌هایتان به هارد اینترنال وابسته است
Category: بلاگ برچسب ها: ,

زندگی داده‌هایتان به هارد اینترنال وابسته است

در دنیای دیجیتالی امروز، هاردها از ارزشمندترین سرمایه‌های انسانی هستند. حتما شما هم می‌توانید حدس بزنید که علت اهمیت زیاد هارد اینترنال چیست. این هاردها، اطلاعات مختلف را در خود نگه می‌دارند و از آنجا که اطلاعات، نقش پررنگی در زندگی انسان‌ها دارند، حفاظت‌شان یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های انسان‌هاست. هارد اینترنال، حافظه‌ای است که همیشه روی سیستم شما قرار دارد و هرچیز حیاتی که در سیستم‌تان دارید را برای شما نگهداری می‌کند. انواع مختلفی از این هاردها، با ظرفیت‌ها و سرعت‌های مختلف در بازار موجود است و شما باید براساس نیازی که دارید، بهترین گزینه را برای خودتان انتخاب کنید. در این مقاله قصد داریم درمورد هاردهای اینترنال صحبت کنیم و بفهمیم انواع مختلف هارد اینترنال چیست و هر کدام به چه دردی می‌خورد. همچنین به شما می‌گوییم که برای خرید یک هارد اینترنال، چه چیزهایی را باید در نظر بگیرید.

 

Internal hard drive یکی از بهترین هاست

آن‌چه در این مقاله خواهید خواند:

اصلا هارد اینترنال چی هست؟

اگر می‌پرسید که هارد اینترنال چیست، به بیان ساده به شما می‌گوییم، هارد اینترنال، حافظه‌ای است که در داخل کامپیوترها و لپ‌تاپ‌ها تعبیه شده و ذخیره‌ی تمامی اطلاعات روی این وسیله‌ی کوچک انجام می‌شود. هارد اینترنال از زمان آغاز به‌کار کامپیوتر، فعالیتش با نصب سیستم عامل روی آن شروع می‌شود و تا لحظه‌ی آخر هم در کنار سایر قطعات داخلی، کار می‌کند. در یک سیستم خانگی شما می‌توانید چند هارد اینترنال به مادربرد متصل کنید؛ در حالی‌که در یک لپ‌تاپ فقط جا برای جاسازی یک هارد اینترنال دارید، مگر اینکه قید dvd-writer لپ‌تاپ را بزنید و به‌جای آن هارد داخلی نصب کنید.


همچنین بخوانید :
"هارد اینترنال وسترن دیجیتال ، حافظه‌ی قدرتمند کامپیوتر شما"


جد هارد اینترنال

شرکت IBM، طلایه‌دار تولید قطعات کامپیوتر، برای اولین‌‌بار چیزی به اسم هارد RAMAC 350 را در سال ۱۹۵۹ معرفی کرد. این هارد غول‌پیکر از ۵۰ عدد پلاتر ۲۴ اینچی استفاده می‌کرد که تنها، قابلیت ذخیره‌سازی ۳٫۷۵ مگابایت اطلاعات را داشتند. باور اینکه روزی برای ذخیره‌سازی یک فایل صوتی ۱۰ دقیقه‌ای به‌شکل فیزیکی، باید به اندازه‌ی دو تا یخچال حافظه را در گوشه‌ی اتاق نگه‌داری می‌کردیم، راحت نیست و جالب است بدانید که هاردهای RAMAC سه مگابایتی، بعدها منحصرا برای کارهای صنعتی و دولتی استفاده می‌شدند. در سال ۱۹۶۹، استفاده از هارد‌ RAMAC 350 به‌کلی منسوخ شد.

اولین Internal hard drive ،بزرگ و جاگیر بود

داده‌ها قبل از ساخت هارد اینترنال کجا زندگی می‌کردند؟

قبل از اختراع هارد اینترنال، در سال ۱۹۲۸، نوارهای مغناطیسی توسط آلمانی‌ها اختراع شدند که از آن برای ذخیره‌ی داده‌ در کامپیوترهای Eckert-Mauchly UNIVAC I استفاده می‌کردند. UNIVAC I اولین کامپیوتر الکترونیک دیجیتالی بود که برای کاربردهای تجاری در آمریکا طراحی شد؛ اما، نقطه‌ی آغاز ذخیره‌ی داده‌ها، به قرن ۱۹ام برمی‌گردد که کارت‌های پانچ برای ذخیره‌ی سازی داده‌ها به‌کار می‌رفتند و یک وسیله‌ی مکانیکی شبیه پیانو، عمل ثبت داده‌ها را انجام می‌داد. کل ظرفیت یک کارت پانچ ۸۰ کاراکتر بود که البته برای داده‌های آن‌زمان، کاملا کفایت می‌کرد. این وسیله هیچ‌وقت منسوخ نشد و هنوز هم می‌توانید در آزمون‌های استاندارد و رای‌گیری‌ها، آن را ببینید.

خاندان هاردهای اینترنال

امروزه‌ هاردهای اینترنال به چهار دسته‌ی کلی تقسیم می‌شوند؛ اما، ببینیم تفاوت اصلی این چهار دسته هارد اینترنال چیست ؟

  • Parallel Advanced Technology Attachment (PATA)

این مدل اولین نوع از هارد دیسک‌هاست که از رابط استاندارد موازی ATA برای اتصال به ماردبرد کامپیوتر استفاده می‌کند و به آن‌ IDE هم گفته می‌شود. نرخ انتقال داده در این هاردها، ۱۳۳مگابایت‌ در ثانیه است و حداکثر ۴ عدد از آن را می‌توان به مادربردهای قدیمی وصل کرد.

  • Serial ATA (SATA)

این نوع هارد بعد از مدتی جایگزین پاتا شد و تنها یک تفاوت فیزیکی در رابط‌شان داشتند؛ وگرنه روش اتصال‌شان کاملا یکسان بود. مزیت‌ این نوع هارد نسبت به پاتا، سرعت بیشتر، انعطاف‌پذیری و مهم‌تر از همه، کابل‌های جمع‌وجورتر آن بود.

  • Small Computer System Interface (SCSI)

این نوع هارد رابطی کاملا شبیه پاتا، برای اتصال به کامپیوتر دارد ولی از آن کوچکتر است. درایوهای SCSI هم به‌صورت داخلی به کامپیوتر متصل می‌شوند و هم خارجی. از مزیت‌های این نوع هارد، نسبت به دو مدل قبلی می‌توان به سرعت بیشتر، قابل‌اعتماد‌تر، مقیاس‌پذیری و انعطاف‌پذیری وسیع‌تر آن اشاره کرد.

  • Solid State Drives (SSD)

آخرین تکنولوژی که تابه‌امروز برای هاردهای اینترنال معرفی شده، حافظه‌های SSD هستند. روش این نوع حافظه برای انتقال و ذخیره‌ی داده کاملا متفاوت از روش‌های قبلی است؛ چون از مغناطیس استفاده نمی‌کند و به‌جای آن از تکنولوژی حافظه‌‌ی فلش بهره می‌برد. مزیت این شیوه، دسترسی سریع‌تر، حساسیت کمتر و دوام و مصرف پایین برق در آن است.

تفاوت هاردهای ssd و Internal

رقابت هارد اینترنال HDD و حافظه اینترنال SSD

هارد‌های اینترنال از جنبه‌ی تکنولوژی ذخیره‌سازی و انتقال به دو دسته‌ی درایوهای سخت HDD و درایوهای حالت جامد SSD تقسیم می‌شوند. انواع هاردهای PATA, SATA و SCSI از نوع HDD هستند. در HDD از دیسک مغناطیسی برای ذخیره‌ی داده‌ها استفاده می‌شود که این‌کار را یک هد خواندن/نوشتن روی دیسک انجام می‌دهد؛ ولی در SSD، داده‌ها به‌جای دیسک، روی تراشه‌های حافظه‌ی فلش ذخیره می‌شوند؛ اما ببینیم تفاوت‌های این دو نوع هارد اینترنال چیست ؟

  • قیمت: حافظه‌های SSD به‌خاطر فناوری‌هایی که استفاده می‌کنند، بیش‌از دوبرابر گران‌تر از HDD هستند.
  •  ظرفیت: درحال‌حاضر شما به‌ندرت می‌توانید یک حافظه‌ی SSD با ظرفیت بیشتر از ۴ ترابایت در بازار پیدا کنید، ولی ظرفیت‌های مختلفی از هاردهای HDD وجود دارد.
  • سرعت: مهم‌ترین امتیاز حافظه‌های SSD، سرعت آن‌هاست که تا چندین برابر هاردهای HDD می‌رسد.
  • دوام: حافظه‌های SSD نسبت به هاردهای HDD، در برابر ضربه مقاومترند. علت این مسئله نبود هیچ عامل حرکتی مثل هد و دیسک در این هاردهاست.
  • شکل هارد: وقتی هارد HDD بخرید یک جعبه‌ی کوچک ۲٫۵ یا ۳٫۵ اینچی تحویل می‌گیرید؛ ولی در حافظه‌های SSD غیر از این مدل، نوع M.2 هم وجود دارد که تقریبا شبیه رم کامپیوتر است.

وقتی هاردهای اینترنال به کمک دیوایس‌ها می‌شتابند

شاید بپرسید کاربردهای دیگر هارد اینترنال چیست ؟ هاردهای اینترنال علاوه‌بر کامپیوترها و لپ‌تاپ‌های شخصی در دیوایس‌های زیر نیز استفاده می‌شوند:

  • سرورها؛
  • NAS؛
  • کنسول‌های بازی نظیر XBOX و PS4؛
  • برخی دیگر از وسایلی که به تجهیزات ذخیره‌سازی نیاز دارند نظیر دوربین‌های امنیتی.

هارد داخلی برای ps4

یک هارد اینترنال درون یک لپ تاپ یا یک PC با چه قطعاتی سَر وسِر دارد

هاردهای اینترنال در داخل کامپیوتر و لپ‌تاپ با دو قطعه ارتباط بسیار نزدیکی دارند: رم و پاور. هارد اینترنال برای کار کردن برق خود را از پاور سیستم می‌گیرد. برای پردازش داده‌های هارد، ابتدا باید این داده‌ها وارد رم شوند تا از طریق آن با پردازنده، ارتباط برقرار کنند و پردازش شوند؛ بنابراین کسی که داده‌های هارد اینترنال را تحویل می‌گیرد، رم کامپیوتر است که مستقیما به آن ارتباط دارد.

چه کسی داده‌ها را از روی هاردهای اینترنال می‌خواند؟

آیا می‌دانید که فرمت داده‌های ذخیره شده در هارد اینترنال چیست ؟ داده‌ها در قالب کدهای باینری در هارد ذخیره می‌شوند. در هاردهای HDD، کار خواندن داده‌ها از روی دیسک را هد انجام می‌دهد. زمانی‌که به داده‌ای روی هارد نیاز پیدا شود، هد روی دیسک جابه‌جا می‌شود تا مکان داده را روی آن پیدا کند و داده را از آن‌جا بخواند. در حافظه‌های SSD برای خواندن داده، به‌جای هد، از یک شبکه‌ی سلولی الکتریکی برای ارسال و دریافت داده‌ها، استفاده می‌شود. در این شبکه‌های یک سری سکشن به نام PAGE وجود دارد که همان محل ذخیره‌سازی داده‌هاست.

طراحی خاص برای وسترن دیجیتال

هارد اینترنال خوب‌تر است یا اکسترنال؟

بدون شرح می‌رویم سر اصل مطلب:

  • هاردهای اینترنال، نسبت به هاردهای اکسترنالِ هم‌قیمت، ظرفیت‌های بیشتری دارند و مقادیر زیادی داده را در خود جای می‌دهند؛
  • هاردهای اینترنال مقرون‌به‌صرفه‌تر هستند؛
  • سرعت پشتیبان‌گیری منظم داده‌ها در هاردهای اینترنال نسبت به اکسترنال بیشتر است؛ چون همیشه به کامپیوتر متصل‌اند؛
  • هارد اینترنال قطعه‌ای جدا نیست و نباید نگران حفاظت از آن باشید؛
  • هاردهای اینترنال به‌علت حرکت کمتر در موقع کار کردن، دیرتر خراب می‌شوند؛
  • هاردهای اینترنال قابل حمل نیستند و فقط روی یک سیستم به آن دسترسی دارید؛
  • درصورت خرابی هارد اینترنال باید کل سیستم را باز کنید؛ خصوصا برای لپ‌‌تاپ‌ها این مشکل بدتر هم هست؛
  • لازمه‌ی نصب هارد اینترنال روی سیستم، شناخت قطعات داخلی و داشتن تخصص در کامپیوتر است؛
  • امنیت داده‌ها روی هارد اکسترنال بیشتر است؛ چون دسترسی محدود می‌شود، البته تا زمانی‌که آن را گم نکنید.

مقایسه‌ی ظرفیت و سرعت هارد اینترنال از عهد خیارشور شاه تا امروز

هرچه به سمت جلو می‌رویم، ظرفیت و سرعت هاردهای اینترنال افزایش می‌یابد. همان‌طور که گفتیم، اولین هارد اینترنال تنها ۳٫۷۵ مگابیت حافظه داشت؛ اما، هاردهای امروزی تا چند ده ترابایت هم ظرفیت‌ ذخیره‌سازی دارند. درباره‌ی سرعت هاردها هم همین روند جریان داشته است. هاردهای اولیه از نوع HDD بودند و سرعتی معادل ۱۲۰۰ دور در دقیقه داشتند؛ ولی امروزه سرعت هاردهای HDD به ۷۲۰۰ دور در دقیقه رسیده و از طرف دیگر، حافظه‌های SSD نیز در حال جایگزینی با این نوع هارد هستند که البته سرعت‌شان اصلا قابل مقایسه با HDDها نیست.

 

هارد داخلی لپ تاپ

می‌دونی چه هارد اینترنالی بخری؟

خرید قطعات کامپیوتری همیشه یک کار چالش‌برانگیز بوده و هنگام خرید حتما از خود می‌پرسید که بهترین هارد اینترنال چیست ؟ اگر در موقع خرید هارد، موارد زیر را در نظر بگیرید، حتما بهترین انتخاب را خواهید داشت:

۱- HDD می‌خواهید یا SSD ؟ در مورد تفاوت‌های این دو نوع هارد باهم صحبت کردیم. اگر هاردی ارزان‌قیمت و با ظرفیت بالا می‌خواهید باید HDD را انتخاب کنید؛ ولی اگر سرعت اجرای برنامه‌ها و‌ انتقال داده، برایتان مهم‌تر است، ‌‌SSDها را از دست ندهید.

۲- چه سایزی به سیستم‌تان می‌خورد؟ قبل از هر چیز باید این نکته را در نظر بگیرید که اگر برای لپ‌تاپ به‌دنبال هارد اینترنال هستید، باید سایز ۲٫۵ اینچ بخرید؛ ولی اگر برای کامپیوتر خانگی می‌خواهید سایز ۳٫۵ اینچ، مناسب‌تر است.

۳- چه مشخصاتی می‌خواهید؟ موقع خرید حتما باید چند فاکتور را بررسی کنید:

  • ظرفیت هارد که باید متناسب با نیازتان باشد و بهتر است یک یا بیش از یک ترابایت باشد؛ مگر اینکه داده‌ها‌ی کمی داشته باشید.
  • سرعت انتقال داده که با واحد RPM نشان داده می‌شود و هرچه این عدد بزرگ‌تر باشد، سرعت بیشتر است. بیشترین سرعت هارد موجود در بازار، فعلا ۷۲۰۰ RPM است.
  • میزان حافظه‌ی کش: کش یک حافظه‌ی دم دستی است که برنامه‌ها برای اجرا از آن استفاده می‌کنند و هرچه بزرگتر باشد، برنامه کمتر با حافظه‌ی اصلی تبادل داده می‌کند؛ بنابراین تاثیر مستقیمی روی سرعت اجرای برنامه‌ها دارد. سایز کش‌ هارد می‌تواند بین ۸ تا ۲۵۶ مگابایت متغیر باشد.

۴- چه قیمتی می‌خواهید؟ هاردهای اینترنال براساس برند، نوع و ظرفیت، قیمت‌های مختلفی دارند. شما باید بین این سه فاکتور تعادل ایجاد کنید تا بهترین هاردی که می‌توانید بخرید را انتخاب کنید.

اگر نظر ایزی مارکت را بخواهید…

اگر بپرسید بهترین هارد اینترنال چیست ؟ ما به شما هاردهای زیر را پیشنهاد می‌کنیم:

  • هارد دیسک اینترنال وسترن دیجیتال مدل Blue WD20EZAZ ظرفیت ۲ ترابایت: یک هارد پرسرعت و با ظرفیت ایده‌آل است که با رابط کاربری ساتا و سرعت ۵۴۰۰ rpm کاملا پاسخگوی نیاز شما خواهد بود.
  • هارد دیسک اینترنال وسترن دیجیتال مدل Purple WD20PURZ ظرفیت ۲ ترابایت: این هارد وسترن بنفش هم برای سیستم‌های حفاظتی با امکان ضبط پیوسته طراحی شده است.
  • هارد دیسک اینترنال وسترن دیجیتال مدل Purple WD40PURZ ظرفیت ۴ ترابایت: این مدل هارد وسترن هم از نوع بنفش است و برای دوربین‌های مداربسته کاملا ایده‌آل است؛ چون امکان ضبط پیوسته را فراهم می‌کند.
  • هارد دیسک اینترنال وسترن دیجیتال مدل Purple WD60PURZ ظرفیت ۶ ترابایت: یک هارد قدرتمند با ظرفیت بالاست که می‌توانید آن را در سیستم‌های امنیتی و حفاظتی متوسط و بزرگ استفاده کنید.

هارد وسترن دیجیتال برای دوربین های نظارتی

سخن پایانی

ما در عصر ارتباطات زندگی می‌کنیم؛ جایی‌که اسناد، فایل‌ها، عکس‌ها و هر نوع داده‌ی دیجیتالی را می‌توان در هر نقطه‌ای از دنیا، به‌آسانی در یک لحظه به‌دست آورد. میلیون‌ها نفر روزانه این داده‌ها را در گوشی‌موبایل و کامپیوترهای خود ذخیره می‌کنند تا هر زمان نیاز داشتند، بتوانند بدون معطلی به آن دسترسی داشته باشند؛ اما در این سیستم بزرگ، نقش هارد اینترنال چیست ؟ هاردهای اینترنال، به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین منابع ذخیره‌ی داده‌ها و اطلاعات، وظیفه‌ی حفاظت از این داده‌ها را دارند. انواع مختلفی از هاردهای اینترنال به بازار عرضه شده که افراد براساس بودجه و نیازشان، می‌توانند بهترین مدل‌ها را برای خودشان انتخاب کنند.

شما اگر بخواهید هارد بخرید کدام نوع را ترجیح می‌دهید، اینترنال HDD یا حافظه SSD؟ به‌نظرتان هاردهای اینترنال با ظرفیت‌های بالا ارزش خرید برای سیستم‌های خانگی را دارند؟ کدام نوع داده را بیشتر روی هارد اینترنالتان ذخیره کرده‌اید؟ آیا تاکنون با خراب شدن سیستمتان، داده‌هایتان از روی هارد اینترنالتان به فنا رفته است؟

سوالات متداول

۱- عمر هاردهای HDD چقدر است؟

این سؤال یک پاسخ کلی ندارد، در اغلب موارد یک هارد ممکن است بعد از سه تا پنج سال کارایی خود را از دست بدهد و نیاز به جایگزینی داشته باشد؛ اما، این امکان هم وجود دارد که یک هارد بعد از ۱۰ سال، همچنان به کار خود ادامه دهد، بدون اینکه هیچ مشکلی بروز کند. به‌طورکلی تحقیقات نشان داده است که عمر هاردهای وسترن دیجیتال و هیتاچی، بیشتر از برندهای دیگر است.

۲- هارد ۱ ترابایت HDD بهتر است یا ۲۵۶GB SSD؟

مسلما هارد SSD بهتر است حتی با ظرفیت کمتر؛ چون با وجود هاردهای اکسترنال، معمولا افراد ظرفیت ذخیره‌سازی زیادی روی سیستم نیاز ندارند. یک هارد SSD، سرعت اجرا و پردازش برنامه‌ها را نیز به‌طرز فوق‌العاده‌ای بالا می‌برد و حتی می‌توانید یک هارد اینترنال HDD جدا برای ذخیره‌ی اطلاعاتتان استفاده کنید. اگر لپ‌تاپ یا کامپیوتر شما از SSD M.2 پشتیبانی می‌کند، بهترین کار نصب یک SSD M2 کم‌حجم برای نصب سیستم‌عامل و یک HDD برای ذخیره‌ی اطلاعات است.

۳- حافظه‌ی اینترنال کامپیوتر را افزایش دهیم بهتر است یا رم آن را؟

هر کدام از این دو نوع حافظه برای کاربردی خاص طراحی شده‌اند. رم کامپیوتر هرچه بیشتر باشد، برنامه‌های بزرگ‌تر و پیچیده‌تری را برای شما اجرا می‌کند؛ از طرف دیگر هارد اینترنال بیشتر، به شما امکان می‌دهد که فضای کافی برای ذخیره‌ی داده‌ها و برنامه‌های مختلف داشته باشید. اگر بین انتخاب این دو نوع حافظه مردد بودید، باید ببینید که پردازش‌های سنگین‌تری نیاز دارید یا فضای بیشتر برای ذخیره‌سازی پروژه‌ها و داده‌های‌تان.


پیج اینستاگرام ایزی مارکت

اشتراک این مطلب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.