GeForce ، قدرتمند و پیشرو در بازار گرافیک جهان
قبل از اینکه به معرفی کارت گرافیک GeForce بپردازیم ، ابتدا کمی راجع به کارت گرافیک و وظایف آن صحبت می کنیم تا بیشتر با این سخت افزار کاربردی در لپ تاپ ها و سیستم های کامپیوتری آشنا شویم .
کارت گرافیک چیست ؟
کارت گرافیک ، وظیفه تبدیل اعداد صفر و یک به تصویری قابل نمایش روی مانیتور را دارد . همانطور که می دانید صفحه مانیتور شما ، از میلیون ها پیکسل تشکیل شده است که هر کدام تصویر خاصی را نشان می دهند ، در نهایت از تجمیع تصاویر این پیکسل ها ، تصویر اصلی روی مانیتور ، نشان داده خواهد شد . کارت گرافیک ، تصویر لازم برای هر کدام از این پیکسل ها را فراهم می کند.
کارت گرافیک معمولا از طریق اسلات pci express به مادربورد متصل شده و با سایر سخت افزارهای سیستم هماهنگ می شود ، همچنین انرژی مورد نیاز خود را هم از مادر بورد تامین می کند .

واحد پردازش گرافیکی (GPU)
گاهی واحد پردازش گرافیکی با کارت گرافیک اشتباه گرفته می شود ، GPU یکی از اجزای کارت گرافیک محسوب شده و وظیفه انجام عملیات های هندسی و ریاضی پیشرفته را برعهده دارد . پردازنده گرافیکی ، بخشی از وظایف CPU یا همان پردازنده مرکزی را انجام می دهد تا بار محاسباتی اضافه ، از روی CPU برداشته شود .
بدلیل سرعت بالای انجام محاسبات در GPU ، دمای این قطعه بسیار بالاست ، بنابراین معمولا یک فن جداگانه به همراه لوله های خنک کننده ، درزیر GPU قرار می گیرد تا پردازنده گرافیکی همواره خنک بماند و آسیب نبیند .

کارت گرافیک ، علاوه بر پردازنده ، یک RAM داخلی هم دارد که اطلاعات تصاویر پردازش شده را ذخیره می کند . حافظه داخلی پردازنده ها انواع مختلفی دارد که بر اساس مقدار حافظه و نحوه طراحی با یکدیگر متفاوت هستند ، مانند : DDR3، GDDR3، GDDR5 و …
در حال حاضر دو شرکت AMD و NVIDIA تمامی پردازنده های گرافیکی موجود در بازار را تولید می کنند و سایر شرکت ها مانند ایسوس ، MSI ، گیگابایت و … این پردازنده ها را خریداری می کنند و روی برد اصلی یا همان کارت گرافیک نصب می کنند .
انواع کارت گرافیک
در کل از لحاظ فیزیکی دو نوع کارت گرافیک در بازار وجود دارد :
-
آنبرد (Onboard)
-
مجزا (در بالا توضیح داده شد)
کارت گرافیک Onboard روی پردازنده اصلی یا همان CPU قرار گرفته است و صرفا برای کارهای سبک مورد استفاده قرار می گیرد و نباید از آن انتظار کارهای گرافیکی سنگین داشت. از گرافیک های آنبورد معمولا در دستگاه هایی با کاربرد خانگی مانند لپ تاپ X543MA-N4000 استفاده می شود .
اما گرافیک مجزا بدلیل داشتن حافظه داخلی و سیستم خنک کنندگی جداگانه ، سرعت بالاتری را نسبت به گرافیک های Onboard برای شما فراهم می کند ، اما در نظر داشته باشید که قیمت بالاتری هم دارند ، بنابراین قبل از اقدام به خرید ، حتما نیازهای خود را مشخص کنید .

NVIDIA که یکی از قوی ترین شرکت ها در زمینه تولید کارت گرافیک است ، کارت های گرافیک خود را بر اساس دو معماری پاسکال (Pascal) و مکسول (Maxwell) طراحی و تولید می کند .
معماری پاسکال جدیدترین معماری است که توسط NVIDIA رونمایی شده است ، توضیحات فنی و تفاوت های این دو را حتما در آینده به تفصیل بیان خواهیم کرد ، اما در همین حد بدانید که عملکرد Pascal ده برابر بهتر از عملکرد معماری Maxwell می باشد !
حال می خواهیم به معرفی یکی از کارت گرافیک های شرکت NVIDIA به نام GeForce بپردازیم .

NVIDIA با GeForce در بازار گرافیک جهان می تازد
در سال ۱۹۹۹ ، NVIDIA ، نسل جدیدی از پردازنده های گرافیکی خود به نام GeForce را رونمایی کرد ، این پردازنده گرافیک ، با قابلیت های جدیدتری نسبت به سایر پردازنده های گرافیکی NVIDIA همراه بود ، در زیر به شرح برخی از این قابلیت ها می پردازیم :
۱ ) با CUDA سر CPU را خلوت کنید !
CUDA مخفف عبارت Compute Unified Device Architecture می باشد ، سخت افزار های جانبی که این قابلیت را دارند می توانند بدون نیاز به پردازنده اصلی (CPU) ، عملیات و فرآیندهایی را پردازش نمایند ، بنابراین سرعت پردازش سیستم به مقدار قابل توجهی افزایش می یابد . قابلیت CUDA برای اولین بار توسط شرکت NVIDIA رونمایی شد .
۲) عملکرد گرافیکی بالا و مصرف انرژی کم ، با فناوری OPTIMUS
کارت های گرافیک مجزا ، معمولا عملکرد بهتر ، اما مصرف انرژی بیشتری نسبت به کارت گرافیک Onboard دارند ، این مصرف بالا مخصوصا در لپ تاپ ها کاربران را دچار مشکل می کند . اما فناوری OPTIMUS ، با بررسی و آنالیز برنامه های کاربر ، در هنگام نیاز به عملیات سنگین ، از گرافیک مجزا و در هنگام عملیات های سبک ، از گرافیک Onboard استفاده خواهد کرد . این تغییر حالت باعث کاهش مصرف انرژی می گردد و عملکرد گرافیکی دستگاه شما را بسیار بالا می برد .

۳) اوج هیجان با قابلیت PhysX
اگر گیمر حرفه ای هستید ، این که تک تک حرکات ، انفجارها ، دریبل ها و … را به صورت ملموس حس کنید ، برای شما اهمیت ویژه ای دارد و شاید تمام لذت بازی کردن را در همین حس بدانید ، مثلا اگر در حال انجام یک بازی جنگی هستید ، دوست دارید هنگام انفجار یک نارنجک ، ذره های پرتاب شده آن را به وضوح ببینید یا گرد و غبار و مه را شبیه واقعیت مشاهده نمایید . تکنولوژی Physx تنظیماتی ارائه می دهد تا بازدهی کارت گرافیک شما بیشتر شود و بتوانید تمامی جزئیات بازی را همانند واقعیت ببینید و لمس کنید .

۴) با GPU Boost همواره حداکثر توان را به کار ببرید
اکثر پردازنده های گرافیکی ، بیشتر از یک فرکانس هسته دارند و معمولا تمامی آن ها دارای یک فرکانس پایه (base clock) و یک فرکانس بوست (boost clock) هستند . در گذشته که فرکانس بوست روی پردازنده های گرافیکی ایجاد نشده بود ، با بالا رفتن مصرف پردازنده ، به صورت خودکار فرکانس کاهش پیدا می کرد تا از افزایش دما و آسیب دیدن کارت گرافیک جلوگیری شود ، اما این امر موجب کاهش توان پردازنده گرافیکی می شد .
اما GPU Boost با برسی و آنالیز مداوم مصرف انرژی و دما ، این مشکل را حل کرد و باعث شد که پردازنده ها بدون آسیب رساندن به دستگاه ، تمام توان خود را ارائه دهند .

این نکته را در نظر بگیرید که این ویژگی ها در همه سری های کارت گرافیک GeForce وجود ندارد ، بنابراین قبل از خرید آن ، حتما مشخص کنید که دقیقا به چه ویژگی هایی نیاز دارید ، بعلاوه تمام این قابلیت ها در چندین نسخه ارائه شده است ، بنابراین سعی کنید پردازنده ای را انتخاب کنید که کاملا با نیاز های شما سازگار باشد .
GeForce سری MX ، کاربردی ترین کارت گرافیک NVIDIA
این سری از کارت های گرافیک GeForce ، دارای ۳ مدل است ، که پرچمدار آن ها MX150 می باشد ، این کارت از معماری پاسکال بهره می برد و ۳۸۴ هسته CUDA دارد .
دو مدل دیگر این سری یعنی MX130 و MX110 دارای عملکرد پایین تری نسبت به MX150 هستند اما از لحاظ قیمت ، مناسب تر از آن هستند . هر دو این کارت ها می توانند از حافظه GDDR5 و DDR3 استفاده کنند و با PCI Express 3.0 سازگار هستند . جالب است بدانید که این دو کارت گرافیک به طور میانگین ۲ برابر سریع تر از کارت گرافیک های Onboard هم رده خود ، مانند Intel UHD 620 هستند .

لپ تاپ های ایسوس مدل VivoBook K540UB-i5 ، K543UB-i3 و K543UB-i7 از کارت گرافیک GeForce MX110 بهره می برند و مدل های VivoBook K542UF-i5 و VivoBook K542UF-i7 دارای کارت گرافیک GeForce MX130 هستند ، بنابراین عملکرد گرافیکی بسیار مناسبی را ارائه می دهند .
دیدگاهتان را بنویسید