آیا فست شارژ ضرر دارد؟
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- شارژ سریع گوشی
- فست شارژ چیست؟
- آیا شارژ سریع به باتری آسیب میرساند؟
- چگونه اثر منفی فست شارژ کاهش داده میشود؟
- آیا باید نگران تأثیرات شارژ سریع روی باتری گوشی باشیم؟
- سخن پایانی
شارژ سریع گوشی
شارژ سریع یا فست شارژ در حال تبدیل شدن به یک ویژگی استاندارد در گوشیهای هوشمند، لپ تاپها و سایر گجتهای الکترونیکی است. این یک تکنولوژی عالی و بسیار کاربردی است. زیرا فناوری فست شارژ گوشی، به شما این امکان را میدهد تا دستگاه خود را در زمان کمتری نسبت به آنچه که معمولاً باید منتظر بمانید، شارژ کنید. قبل از خرید شارژر موبایل بهتر است با این ویژگی بیشتر آشنا شوید. اما با وجود فوق العاده بودن این فناوری، این سوال مطرح میشود که آیا تأثیر منفی بر عمر باتری دارد؟ آیا شارژرهای سریع برای گوشی شما مضر هستند؟
در ادامه مطلب پاسخ این سوالات را خواهیم داد.
فست شارژ چیست؟
قبل از پرداختن به این موضوع که آیا فست شارژ ضرر دارد یا خیر، باید بدانیم که شارژ سریع به چه معناست! شارژ سریع به یک اصطلاح بازاریابی موثر برای محصولات مختلف الکترونیکی تبدیل شده است. شارژ سریع یک تکنیک شارژ است که به تلفن هوشمند اجازه میدهد تا به سرعت، باتری خود را شارژ کنید.
فست شارژ در مقایسه با روشهای استاندارد، زمان شارژ را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد. برای استفاده از آن، شما به یک آداپتور فست شارژ گوشی (که به پریز برق وصل میکنید) و یک تلفن سازگار با این فناوری نیاز دارید.
سازندگان گوشیهای هوشمند اغلب توان بیش از ۱۰ وات را به عنوان نرخ شارژ سریع برچسب گذاری میکنند. با این حال، هیچ استاندارد صنعتی در مورد سرعت شارژ سریع در نظر گرفته نشده است. هرچه این عدد بیشتر باشد، یعنی سرعت شارژ بالاتر است.
آیا شارژ سریع به باتری آسیب میرساند؟
همه ما هنگام شارژ شدن گوشی خود، گرمای آن را در دستانمان احساس میکنیم. این کاملا طبیعی است. با این حال آیا یک دستگاه شارژ سریع واقعاً میتواند بیشتر از آنکه مفید باشد، به دستگاه ما صدمه بزند؟ آیا واقعاً میتواند باعث داغ شدن بیش از حد گوشی و اورلود باتری شود؟
به طور کلی خیر. خود فست شارژ ضرری برای دستگاه شما ندارد. با این حال حرارت تولید شده در پروسه شارژ سریع میتواند در طولانی مدت برای باتری های لیتیوم یونی مضر باشد.
شارژ در فازهای مختلفی انجام میشود تا از باتری محافظت کند!
شارژ سریع ذاتا برای باتری گوشی شما خطرناک نیست. شارژرهای سریع نمیتوانند باتری را «اُورلود» کنند. زیرا تلفن هوشمند فقط به اندازه توان شارژ دستگاه، درخواست برق میکند. این بدان معنی است که میتوانید با خیال راحت از یک شارژر USB استفاده کنید که حداکثر وات بیشتری نسبت به حداکثر نرخ شارژ دستگاه شما تأمین میکند.
باتری گوشی هوشمند فقط میتواند برای مدت زمان محدودی از شارژ سریع استفاده کند. دلیلش آن است که باتریهای لیتیوم یونی در دو فاز زیر شارژ میشوند:
- یک وضعیت جریان ثابت که در آن ولتاژ در طول زمان افزایش مییابد.
- یک وضعیت ولتاژ ثابت نهایی که در آن جریان به آرامی کاهش مییابد تا از شارژ بیش از حد و آسیب به سلول باتری جلوگیری شود.
شارژ سریع فقط در وضعیت جریان ثابت کار میکند. به همین دلیل است که بسیاری از سازندگان گوشیهای هوشمند یک پنجره (بازه زمانی) شارژ سریع را تبلیغ میکنند. به عنوان مثال «شارژ تا ۵۰ درصد در ۳۰ دقیقه» یا موارد مشابه. هنگامی که فاز ولتاژ ثابت نهایی شروع شود، شارژ با نرخ استاندارد از سر گرفته خواهد شد.
شارژ سریع ممکن است گرمای بیشتری ایجاد کند!
هر چه انرژی سریعتر در سلول لیتیوم یون ذخیره شود، گرمای بیشتری تولید میشود. این بدان معناست که شارژ سریع گرمای بیشتری نسبت به شارژ آهسته استاندارد تولید مینماید. این مسئله ممکن است در باتریهای لیتیوم یونی مشکل ساز شود. زیرا گرمای بیش از حد در طولانی مدت باعث تخریب باتریهای لیتیوم یونی میشود. فست شارژ ممکن است طول عمر این باتریها را در مقایسه با استفاده از شارژر استاندارد تا حدودی کاهش دهد. اما اگر باتری گوشی هوشمند شما از نوع لیتیوم پلیمری است، لازم نیست نگران این مسئله باشید.
بیشتر مطالعاتی که به گرمای تولید شده توسط سلولهای لیتیوم یونی با شارژ سریع میپردازند، روی باتریهای وسایل نقلیه الکتریکی متمرکز شدهاند که بسیار بزرگتر از باتریهای موجود در گوشیهای هوشمند هستند. نتایج این مطالعات نشان میدهد که برخی از روشهای شارژ سریع، سلول باتری را با سرعتی بسیار سریعتر از شارژ استاندارد تخریب میکنند.
از آنجایی که دماهای بسیار بالا دشمن هر باتری لیتیوم یونی است، استفاده از تلفن در محیط های بسیار گرم یا سرد یا قرار دادن دستگاه در آفتاب شدید نیز میتواند به باتری آسیب برساند.
در مواقعی که فست شارژ انجام می دهید، تا حد امکان از کار کردن با گوشی یا بازی کردن با آن خودداری نمایید تا گوشی داغتر نشود.
چگونه اثر منفی فست شارژ کاهش داده میشود؟
نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید آن است که اگر دمای دستگاه شما از حد معینی بیشتر شود، ممکن است گوشی به طور خودکار شارژ سریع را خاموش کند.
با این حال تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند راههای دیگری را نیز برای کاهش تأثیر فاز شارژ سریع بر روی باتری با استفاده از طراحی دو باتری ابداع کردهاند. به این ترتیب که دو باتری، بار ورودی بالا را در مرحله شارژ سریع به اشتراک میگذارند و از آسیب جلوگیری میکنند.
یکی دیگر از اقدامات پیشگیرانه، سیستمهای مختلف نرم افزاری مدیریت باتری است. گوشیهای هوشمند دارای سیستم مدیریت اختصاصی برای نظارت بر شارژ هستند. در نتیجه از آسیب دیدن باتری در اثر شارژ ورودی زیاد جلوگیری میکنند. ویژگی «بهینه سازی شارژ باتری» در گوشیهای نظیر اپل یک مثال عالی از این موضوع است.
اساساً اثربخشی نرم افزار مدیریت باتری گوشی تعیین میکند که آیا شارژ سریع به باتری شما آسیب میزند یا خیر.
آیا باید نگران تأثیرات شارژ سریع روی باتری گوشی باشیم؟
لازم نیست چندان نگران باشید. همانطور که در بالا اشاره شد، سیستم مدیریت شارژ از باتری شما مراقبت میکند تا از آسیب جلوگیری نماید. واضح است که این احتمال وجود دارد که عمر باتریهای لیتیوم یونی به میزان کمی تحت تأثیر قرار گیرد، اما آنقدر قابل توجه نیست که نگران کننده باشد. همچنین مهم است که شارژر سریع با سخت افزار دستگاه مورد نظر سازگاری کامل داشته باشد تا فست شارژ به طور ایمن انجام شود.
سخن پایانی
شارژ سریع میتواند در مواقعی که عجله دارید، واقعا مفید باشد. نگرانی اصلی پیرامون ضرر فست شارژ، تأثیری است که بر گرم شدن باتری گوشی میگذارد. بدیهی است که داغ شدن بیش از حد باتری لیتیوم یونی گوشی در دراز مدت باعث صدمه به آن میشود. اما انجام شارژ در دو فاز مختلف در اغلب موارد میتواند جلوی داغ شدن بیش از حد باتری را بگیرد. همچنین انجام شارژ سریع در دمای متعادل (یعنی گوشی در محل خیلی گرم یا خیلی سرد نباشد) و عدم استفاده از گوشی در هنگام شارژ شدن باعث میشود که احتمال داغ شدن باتری گوشی و آسیب به آن تا حد زیادی کاهش یابد.
علاوه بر این توجه داشته باشید که گوشی هوشمند شما با شارژر سریعتان سازگاری کامل داشته باشد و شارژر سریع خود را از یک برند و مارک معتبر و استاندارد تهیه کنید. با این تفاسیر لازم نیست به خاطر داغ شدن بیش از حد باتری لیتیوم یونی گوشی و صدمه به آن چندان نگران باشید.
دیدگاهتان را بنویسید