آیا میتوان سخت افزار لپ تاپ را ارتقا داد؟
تا به حال شده با دیدن قیمتهای نجومی لپ تاپ آهی بکشید و به این فکر کنید که کاش میشد لپ تاپ قدیمی و کندتان با یک بشکن تبدیل به لپ تاپی نو و پرسرعت شود؟ یا هنگامی که تصویر آن در حین بازی ناگهان از حرکت میایستد، آرزو کنید که کاش به جای این لپ تاپ معمولی یک لپ تاپ گیمینگ خریده بودید؟ تقریبا بیشتر ما چنین آرزوهایی درمورد لپ تاپمان داریم ولی جیبمان اجازهی تبدیل شدن آنها به واقعیت را نمیدهد! اما شما میتوانید با هزینهای به مراتب کمتر به آرزوی خود برسید! چگونه؟! با ارتقا سخت افزار لپ تاپ! بله شما میتوانید با ارتقا سخت افزار لپ تاپ خود آن را تبدیل به لپ تاپی پرسرعت و پرقدرت کنید و اگر میخواهید با راه و چاه این کار آشنا شوید، مقاله امروز ما را از دست ندهید.
ارتقا سخت افزار لپ تاپ در چه مواردی انجام میشود؟
ارتقا سخت افزار لپ تاپ به دلایل گوناگونی انجام میشود و هر شخص دلیل خاصی برای ارتقا سخت افزار لپ تاپ خود دارد. با این حال همانطور که از نامش پیداست، این کار با هدف بهبود عملکرد لپ تاپ انجام میشود. لپ تاپها همیشه بهصورت پیشساخته در دسترس کاربران قرار میگیرند، یعنی شما نمیتوانید همچون کامپیوترهای خانگی قطعات آن را سرهم کنید و با این ترفند کامپیوتر دلخواه خود را داشته باشید. آنها دارای محدودیت اندازه هستند و روز به روز از ابعادشان کاسته میشود. به همین خاطر سرهم بندی یک لپ تاپ به شدت ریسکی و تقریبا غیرممکن است و شما ناچارید لپ تاپتان را با مشخصات کارخانه خریداری کنید. اما خبر خوب این است که با وجود این محدودیت ساخت، شما میتوانید با چند ترفند موجب ارتقا سخت افزار لپ تاپ خود شوید تا به عملکرد دلخواهتان برسید. بنابراین اگر به خاطر کمبود بودجه یا هر دلیل دیگری ناچار به خرید یک لپ تاپ ارزان قیمت شدهاید هیچ جای نگرانی نیست، چرا که میتوانید در اسرع وقت سخت افزار آن را تا حد امکان ارتقا دهید.
در برخی موارد نیز لپ تاپ شما بر اثر کهولت سن کارایی سابق خود را از دست میدهد و خرید یک لپ تاپ جدید با قیمتهای سرسامآور امروزی چندان بهصرفه نیست. پس بهترین انتخاب برای شما ارتقا سخت افزار لپ تاپ با هزینهای پایینتر است.
کدام قطعات لپ تاپ قابل ارتقا هستند؟
خب، اگر لپ تاپ شما جزو مدلهای قدیمیتر و نه چندان باریک باشد، تقریبا میتوان بسیاری از قطعات سخت افزاری آن را تغییر داد. قطعاتی همچون رم، هارد، کارت گرافیک، پردازنده و حتی در بعضی موارد صفحهی نمایش و کیبورد در این مدل از لپ تاپها قابل ارتقا هستند. اما پیش از اینکه به تشریح فرآیند ارتقا سخت افزار لپ تاپ برای هر یک از این قطعات بپردازیم، لازم است این نکته را به خاطر داشته باشید که لپ تاپهایی همچون مک بوک اپل و اولترابوکهای جدیدی که بسیار ظریف طراحی شدهاند، قابلیت ارتقا سخت افزاری ندارند.
ارتقای رم
هنگامی که لپ تاپ شما با کندی در اجرای برنامهها مواجه میشود، احتمالا رم لپ تاپتان دچار کهولت سن یا کمبود حافظهی کافی شده است. هنگامی که چنین اتفاقی رخ میدهد، دستگاه شما بهطور ناخودآگاه بخشی از دادههای درحال پردازش را به هارد درایو یا حافظهی SSD منتقل میکند که سرعت آن به نسبت رم از یک لاکپشت پیر هم کندتر است و حتما حدس میزنید که این موضوع تا چه حد میتواند آزاردهنده باشد. خوشبختانه اگر رم لپ تاپ شما قابل تعویض باشد و به قطعات حیاتی دیگر دستگاهتان فیکس نشده باشد میتوانید آن را طی مراحل زیر به رم پرقدرتتری ارتقا دهید؛
- بررسی کنید که چه حجمی از رم را مورد استفاده قرار میدهید: برای بررسی این موضوع کافی است تسک منیجر ویندوز خود را باز کنید و در تب performance میزان حجم اشغال شده از فضای کلی رم را مشاهده نمایید. همچنین در این بخش میتوانید حافظههای فیزیکی اشغال شده و آزاد را ببینید. اگر به دنبال اطلاعات دقیقتری درمورد رم لپ تاپ خود هستید میتوانید در تب مموری روی گزینهی Open Resource Monitor کلیک کنید. اگر حافظههای فیزیکی شما نزدیک به پر شدن یا کاملا پر شده باشند، به این معناست که رم دستگاه شما احتیاج به ارتقا دارد.
- قابلیت ارتقای رم خود را بررسی کنید: متاسفانه رم برخی از لپ تاپها به مادر برد متصل شده است یا لپ تاپ بدنهای کاملا بسته دارد که امکان تعویض قطعات را به شما نمیدهد. در برخی موارد نیز دستگاه شما ظرفیت ارتقا رم را ندارد و ظرفیت موجود رم دستگاه نیز به انتها رسیده است. برای اینکه در حین تعویض رم غافلگیر نشوید، بهتر است با کمک برخی ابزارها قابلیت ارتقای رم دستگاهتان را بررسی کنید. Crucial’s Memory Advisor یکی از ابزارهایی است که به شما در بررسی این مورد کمک خواهد کرد. با وارد کردن نام و مدل دقیق لپ تاپ خود در این ابزار، میتوانید حداکثر ظرفیت حافظهی دستگاه و تعداد حافظههای فیزیکی لپ تاپان را مشاهده کنید. با اینکه میتوانید برندهای متنوعی را برای رم خود خریداری کنید اما این ابزار بهترین ماژولهای حافظه برای لپ تاپ شما را نیز معرفی میکند. برای انتخاب رم مناسب حتما به سرعت و نوع رم توجه داشته باشید. رمها معمولا در مدلهای DDR2، DDR3 و DDR2 به بازار عرضه میشوند. سرعت هر یک از آنها نیز بهصورت عدد در کنار اسم مدل نوشته شده است؛ برای مثال DDR3PC3-12800.
- رم جدید را جایگزین کنید: پس از تهیهی رم قدرتمندتر، نوبت به جایگزینی آن میرسد. برای این کار، لپ تاپ خود را از منبع تغذیه (برق یا باتری) جدا کنید، آن را پشت به رو کنید و درپوش زیر آن را بردارید تا بتوانید رم جدید را جایگزین رم قدیمی کنید. فراموش نکنید که اگر برای انجام این کار از کمک متخصص استفاده نمیکنید جتما موارد ایمنی را رعایت کنید.
- هزینه ارتقا رم لپ تاپ : این موضوع کاملا به نوع و میزان حافظه رم انتخابی شما بستگی دارد.
ارتقای هارد
درایو حافظهی داخلی یا همان هارد درایو، اغلب قابلیت جایگزینی با هارد درایوهایی با ظرفیت بالاتر و حتی حافظهی SSD را دارد. این امکان سرعت لپ تاپ شما را تا حد چشمگیری افزایش خواهد داد و شما میتوانید برنامههای حجیم یا مجموعهای از فعالیتهای وقتگیر کامپیوتری را در چشم برهم زدنی انجام دهید. از آنجا که ارتقا به حافظهی SSD انتخاب به مراتب بهتری است در ادامه مراحل ارتقا هارد به SSD را برای شما شرح خواهیم داد:
- قابلیت ارتقا هارد لپ تاپ خود را بررسی کنید: اگر لپ تاپ شما دارای پنل متحرک باشد و به قطعات داخلی آن دسترسی داشته باشید، یعنی شما فرد خوش شانسی هستید که میتوانید در چند حرکت هارد لپ تاپ خود را ارتقا دهید. در غیر این صورت بهتر است با تعمیرگاههای مجاز لپ تاپ خود تماس بگیرید و از آنها برای ارتقا هارد کمک بخواهید.
- حافظهی SSD مناسب دستگاهتان را انتخاب کنید: اولین نکتهای که باید پیش از تهیهی حافظهی SSD مدنظر قرار دهید، اندازه و شکل ظاهری درایو است. بیشتر لپ تاپها از درایوهای ۲.۵ اینچی استفاده میکنند و این درحالی است که برخی لپ تاپهای اولترا پرتابل دارای درایو ۱.۸ اینچی هستند. از اندازهی کلی که بگذریم هر درایو دارای ضخامت مشخصی است که باید به آن نیز توجه کرد. پس قبل از خرید حافظه SSD حتما دقت کنید که حافظهی انتخابیتان در لپ تاپ جا شود. برای این کار باید به دفترچهی راهنمای لپ تاپ خود مراجعه کنید یا با جستوجوی نام آن در گوگل از اندازهی قطعات داخلی دستگاهتان مطلع شوید.
پس از یافتن اندازهی مناسب، نوبت به انتخاب ظرفیت حافظه میرسد. شما باید حافظهای را انتخاب کنید که قدرت کافی برای ذخیرهی پارتیشنهای ویندوز شما داشته باشد. معمولا حافظههای ۲۴۰گیگی SSD برای کاربری عادی مناسب هستند. - هارد درایو فعلی خود را برای جایگزینی آماده کنید: با انتخاب حافظهی مناسب، باید هارد فعلی خود را برای جایگیزینی آماده کنید و از فایلهای مهم آن بک آپ بگیرید. به این ترتیب در صورت بروز هر گونه مشکل اطلاعات شما در امان خواهند ماند. از آنجا که ممکن است ظرفیت هارد شما از SSD جدید بیشتر باشد بهتر است فایل های بزرگ و بلااستفاده را از روی هارد خود پاک کنید تا فضای اضافی را در حافظهی جدید اشغال نکنند.
- حافظهی SSD را متصل کنید: برای این کار به یک تبدیل یا آداپتور USB-SATA احتیاج دارید تا بتوانید پیش از قرار دادن حافظه در لپ تاپ تنظیمات آن را انجام دهید. برای انجام تنظیمات لازم است تا قبل از هرچیز حافظهی جدید را به دستگاهتان معرفی کنید که معمولا با اتصال آن به لپ تاپ به طور اتوماتیک انجام میشود، اما در صورتی که نام درایو حافظهی خود را مشاهده نمیکنید، در بخش جستوجوی ویندوز disk management را تایپ کنید و در این قسمت گزینهی Create and format hard disk partitions را انتخاب نمایید. پس از این کار باید در بخش دیسک منیجمنت خود، حافظهی SSD جدید را با نام New Disck در زیر نام هارد فعلی مشاهده کنید. اگر با پیام Not initialized در کنار نام حافظهی جدید مواجه شدید، با راست کلیک روی آن گزینهی Initialize disk را انتخاب نمایید.
پس از معرفی حافظه، باید آن را تنظیم کنید و با پارتیشنبندی، اطلاعات هارد قبلی را در حافظهی جدید جای دهید. در نهایت تمامی اطلاعات هارد قبلی را به حافظهی جدید منتقل کنید و با خارج کردن هارد قبلی حافظهی جدید را درون لپ تاپتان جایگزین کنید. به همین راحتی یکی از مراحل مهم ارتقا لپ تاپ را طی کردید!
ارتقای کارت گرافیک
معمولا تمامی لپ تاپها دارای کارت گرافیک یکپارچه یا مجتمع هستند که با پردازنده ادغام شده است و نمیتوان آن را به صورت یک قطعهی جداگانه در نظر گرفت. اغلب این کارت گرافیکها با نام Intel HD Graphics عرضه میشوند. اما برخی از انواع لپ تاپها دارای دو نوع کارت گرافیک یکپارچه و اختصاصی هستند. کارتهای گرافیک اختصاصی در پردازنده ادغام نشدهاند و میتوان آنها را ارتقا داد. برای تشخیص اختصاصی بودن این کارتها کافی است به مشخصات لپ تاپ خود نگاهی بندازید. اگر در مقابل نام کارت گرافیت به اسامی NVIDIA GeForce یا AMD برخورد کردید، میتوانید خود را برای ارتقا آن و رسیدن به گرافیک بسیار باکیفیتتر آماده کنید. البته ارتقا کارت گرافیک به مهارت بسیار بالایی نیاز دارد پس پیشنهاد میکنیم که این کار را به یک متخصص لپ تاپ بسپارید. در این مورد نیز باید بدانید که هزینه ارتقا گرافیک لپ تاپ خیلی عدد مشخصی ندارد و بر اساس ویژگیها و قدرت کارت گرافیک انتخابی قابل تغییر میباشد.
ارتقای CPU
ارتقا پردازنده یا همان CPU لپ تاپ میتواند اتفاقی فوقالعاده باشد و سرعت دستگاه شما را شدیدا افزایش دهد. اما همانقدر که ارتقا این سخت افزار میتواند کیفیت لپ تاپتان را بالا ببرد، به همان اندازه وقتگیر و ریسکی است. به منظور ارتقا سخت افزار لپ تاپ با تغییر CPU باید موارد بسیاری همچون هماهنگی پرازنده با سایر قطعاتی همچون مادربرد، حافظه و فن را بررسی کنید. درصورتی که بین این اجزا هماهنگی وجود نداشته باشد، قدرت CPU جدید شما منجر به داغ شدن بیش از حد دستگاه و در نتیجه از بین رفتن سایر قطعات خواهد شد. بنابراین یا باید تمامی قطعات را همراه با پردازندهی خود تعویض کنید یا پیش از این کار تمامی قطعات و همخوانی آنها با CPU را به دقت بررسی نمایید. ارتقا این قطعه به سادگی ارتقا رم و هارد نیست و باید آن را به دستان توانمند یک متخصص مجرب بسپارید. در نظر داشته باشید که باید حتما به سوکتهای اتصال دهنده دقت کنید؛ چونکه هر پردازندهای قابلیت نصب روی لپ تاپ شما را ندارد.
مزایای ارتقا سخت افزار لپ تاپ
ارتقا سخت افزار لپ تاپ میتواند مزایای زیر را برای شما به ارمغان بیاورد:
- ارتقا عملکرد لپ تاپ که منجر به افزایش سرعت و قدرت لپ تاپتان میشود.
- ظرفیت لپ تاپ شما را برای ذخیره سازی فایلهای بیشتر و اجرای سریعتر برنامه ها افزایش میدهد.
- با ارتقا سخت افزار لپ تاپ میتوانید نرمافزارها یا بازیهای جدید را با کیفیت قابل قبول تری در دستگاه خود اجرا کنید.
معایب ارتقا سخت افزار لپ تاپ
با اینکه همیشه مزایای ارتقا سخت افزار لپ تاپ از مضرات آن بیشتر است اما بد نیست با برخی از معایب این کار نیز آشنا شوید:
- امکان صدمه دیدن لپ تاپ درصورت عدم نصب صحیح قطعات
- امکان نیاز به نصب مجدد تمامی نرمافزارها در صورت ارتقا قطعاتی همچون هارد دیسک یا مادر برد
کدام قطعات لپ تاپ قابل ارتقا و تعویض نیستند؟
همانطور که پیش از این گفتیم، بیشتر لپ تاپها به نحوی طراحی شدهاند که قابل دستکاری نباشند. بنابراین عجیب نیست اگر بگوییم که اکثر اجزا آن غیرقابل ارتقا هستند. با این وجود شما میتوانید با استفاده از ترفندهای ذکر شده و کمک گرفتن از متخصصین این حوزه برخی از قطعات، همچون رم، هارد، CPU، کارت گرافیک، باتری و … را ارتقا دهید. راستی! در برخی موارد ارتقا صفحه نمایش لپ تاپ نیز ممکن است اما کاری بس سخت، دشوار و هزینه بر میباشد.
سخن پایانی
خب! میبینید که میتوانید با رعایت چند نکته و صرف هزینهای نه چندان بالا لپ تاپ قدیمی خود را از این رو به آن رو کنید! البته نباید فراموش کنید که برخی لپ تاپها قابلیت ارتقا سخت افزاری ندارند و تنها راه ارتقا آنها، جایگزینی با لپ تاپی جدید است. نکتهی بسیار مهم بعدی سپردن تمامی این مراحل به یک متخصص است که میتواند ریسک صدمه دیدن لپ تاپتان را تا حد چشمگیری کاهش دهد. پس اگر از لپ تاپ کهنهی خود خسته شدهاید، به جای دور انداختن، ارتقا دادن قطعات را امتحان کنید.
شما چه تجربهای در این زمینه دارید؟ آیا ارتقا قطعات سخت افزاری به بهبود لپ تاپتان کمک کرده است؟ به نظر شما این کار صرفهی اقتصادی دارد؟ نظرات، تجربیات و سوالات خود را در بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
1- آیا ارتقای سخت افزار میتواند برای لپ تاپ مشکلی ایجاد کند؟
هر کاری دارای ریسکهای مختص به خود است و در صورتی که ارتقا سخت افزاری لپ تاپ بهصورت اصولی و درست انجام نشود میتواند به دستگاه شما صدمه بزند. شکستگی برخی قطعات داخلی که به دلیل فشار زیاد یا عدم نصب صحیح ایجاد میشود و همچنین از کار افتادن لپ تاپ به دلیل عدم هماهنگی قطعات با یکدیگر میتواند از مشکلاتی باشد که ارتقا غیراصولی قطعات به دنبال دارد.
2- آیا ارتقا سخت افزاری توجیه اقتصادی دارد؟
صد در صد! هزینهی ارتقا قطعات داخلی لپ تاپ به مراتب بسیار پایینتر از خرید یک لپ تاپ جدید است و در عین حال میتواند کارایی لپ تاپتان را افزایش دهد.
3- آیا میتوانم خودم در خانه قطعات را ارتقا دهم؟
بله این کار امکانپذیر است اما شرط اصلی آن آشنایی کافی با قطعات لپ تاپ و داشتن دانش تخصصی در این زمنیه است. در غیر این صورت میتواند موجب آسیب دیدن لپ تاپ و از کار افتادن همیشگی آن شود. توصیهی ما کمک گرفتن از یک مرکز ارتقا لپ تاپ است.
4- آیا ارتقا دوربین لپ تاپ شدنی است؟
بله، شما می توانید دوربین لپ تاپ خود را با دوربینی قویتر و با کیفیتتر تعویض نمایید.
دیدگاه (1)
سلام . من لپتاپ lenovo ideapad s510p . ram6 . core i7 . geforce 820m دارم میخواستم بدونم میتونم رام یا گرافیکشو ارتقا بدم ؟؟؟ میخوام یه جورایی گیمینگ بشه که بتونه بازیهای سنگینو بالا بیاره. مشکلی پیش نمیاد ؟؟؟