هارد اکسترنال : مهمترین چیزهایی که باید در مورد آن بدانید
دیگر روزگار کامپیوترهای بزرگ و محدودیتهای آن سر آمده است. امروزه در عصر سادگی و سرعت زندگی میکنیم. ما همه چیز را کوچک میکنیم و در کیفمان قرار میدهیم و وقتی از همه چیز حرف میزنیم، منظورمان واقعا همه چیز است! اطلاعات و دادهها نیز یکی از هزاران چیزی هستند که ما در جعبهای کوچک با خود حمل میکنیم. و این جعبهی کوچک چیزی نیست جز هارد اکسترنال که به ما اجازه میدهد بزرگترین دادهها را در کوچکترین فضا جای دهیم. جادویی به نظر نمیرسد؟ پس با ما همراه باشید تا با هم به راز این جادوی عصر تکنولوژی پی ببریم.
آنچه در این مقاله خواهیم خواند:
-
- هارد اکسترنال چیست؟
- اولین هارد اکسترنال چگونه ساخته شد؟
- انواع حافظه خارجی
- هارد اکسترنال چه کاربردهایی داد؟
- با اجزا داخلی هاردهای اکسترنال بیشتر آشنا شوید!
- هاردها چگونه اطلاعات را ذخیره میکنند؟
- ظرفیت هاردهای اکسترنال قدیمی و امروزی
- سرعت هاردهای اکسترنال قدیمی و امروزی
- تفاوت هارد اکسترنال HDD و حافظه اکسترنال SSD
- چرا استفاده از هارد اکسترنال بهجای اینترنال توصیه می شود؟
- نحوهی اتصال هارد اکسترنال به کامپیوتر
- بهترین برندهای تولیدکنندهی هارد اکسترنال
- ۸ نکتهی مهم برای نگهداری از هارد اکسترنال
- آیا اتصال حافظه خارجی به موبایل ممکن است؟
- قبل از خرید بخوانید!
- سخن پایانی
هارد اکسترنال چیست؟
هارد اکسترنال نوعی حافظهی کامپیوتری است که در قالب هارد درایو (HDD) از بیرون به کامپیوتر شما متصل میشود. این سختافزار فضای ذخیره سازی بیشتری را در دسترس شما قرار میدهد. درواقع میتوان گفت که این ابزار نوعی حافظه است که بهطور موقت به دستگاهتان وصل میشود. اغلب هاردهای اکسترنال برای شروع فعالیت خود از انرژی کامیپوترتان استفاده میکنند، اما برخی از نمونههای این دستگاه دارای آداپتورهایی هستند که نیروی لازم برای شروع به کار هارد را فراهم میکنند.
اولین هارد اکسترنال چگونه ساخته شد؟
برند IBM اولین تولیدکنندهی هارد اکسترنال دردنیاست. ایدهی حافظههای خارجی برای اولین بار توسط یکی از مهندسین شرکت IBM به نام رینولد بی جانسون (Reynold B. Johnson) مطرح شد. نخستین حافظهی خارجی با نام 350 Disk File برای سازگاری با سیستمهای کامپیوتری IBM 305 RAMAC تولید شد. این حافظه خارجی که در ۱۳ سپتامبر ۱۹۶۵ به جهانیان معرفی شد، دستگاهی بسیار بزرگ با پلاترهای زیاد برای ذخیرهی دادهها بود. این ابزارهای غولپیکر که در اتاقهای کنترل هوا نگهداری میشدند، مکمل نوارهای مغناطیسی ذخیرهی داده بودند.
انواع حافظه خارجی
معمولا هارد اکسترنال در دو مدل عرضه میشود:
- هارد رومیزی (Desktop-style drives): این مدل از حافظهها با قطعات ۳.۵ اینچی داخلیشان برای کار به آداپتور نیاز دارند و نمیتوانند انرژی خود را از کامپیوتر دریافت کنند. این حافظههای خارجی برای مصارف اداری طراحیشدهاند و بهگونهای ساخته شدهاند که روی میز محل کار یا خانه قرار بگیرند. البته این نوع ازحافظهها قابلجابهجاییاند و بسیاری از آنها مقاوم به ضربه هستند تا در صوت سقوط از روی میز دچار آسیب نشوند.
- هارد پرتابل: این نوع از حافظهها دارای آداپتور جداگانه نیستند و انرژی موردنیاز خود را از طریق کابل USB قابل اتصال به دستگاه تامین میکنند. هاردهای پرتابل درواقع همان حافظههایی هستند که برای مصارف شخصی و خانگی مورد استفاده قرار میگیرند. بسیاری از هاردهای پرتابل بسته به برند و مدلشان دارای ضربهگیر، بدنهی ضد خش و ضد گرد و غبار هستند.
هارد اکسترنال چه کاربردهایی داد؟
حافظه خارجی برای هر شخص و گروهی کاربردهای متفاوتی دارد. اما اگر بخواهیم اصلیترین کاربردهای این ابزار را به شما معرفی کنیم، باید بگوییم که بهطور کلی این حافظهها دارای ۵ کاربرد اصلی هستند:
- ذخیرهی دادهها: معمولترین کاربرد حافظهی خارجی، ذخیرهی اطلاعات اضافی موجود در سیستم است. حافظهی داخلی کامپیوترها، مکانی است که تمامی اطلاعات و دادهها را در خود جای داده است. این حافظهها معمولا بین ۲۵۰ گیگ تا ۱ ترابایت ظرفیت دارند که برای یک کاربر عادی حجم بالایی است. اما اگر شما برای کار از کامپیوترتان استفاده میکنید، یا مدت زیادی است که به جمع آوری انواع فایلها مشغولید، داشتن یک هارد اکسترنال برای ذخیرهی دادهها میتواند به داد حافظهی داخلیتان برسد و کامپیوترتان را از کند شدن نجات دهد.
- بکآپ یا تهیهی نسخهی پشتیبان از فایلها: بکآپ گرفتن یا تهیهی نسخهی پشتیبان از محتویات حافظهی داخلی کامیپوتر یکی از مهمترین کارهایی است که هر شخص باید انجام دهد. بکآپها درواقع یک نمونهی ثانویه از تمامی محتویات حافظهی داخلی دستگاهتان هستند که در مواقع ضرورت –ویروسی شدن دستگاه یا سوختن- میتوانند اطلاعات مهم شما را نجات دهند و در صورت لزوم بازیابی کنند.
- ویرایش دیجیتال: ویرایش دیجیتال یا کار با نرمافزارهای بسیار سنگین گرافیکی، نیازمند حافظهای زیاد است. وجود یک حافظه خارجی در این مواقع کمک میکند تا فشار چندانی به دستگاهتان وارد نشود و کار شما با سرعت هرچه بیشتر انجام شود.
- انتقال دادهها: حافظههای خارجی برای انتقال دادههای حجیم بسیار مناسب هستند. با اینکه استفاده از فلش مموری یا حافظههای ابری از متداولترین روشهای انتقال دادههاست، اما ظرفیت این ابزارها برای انتفال فایلهای بسیار بزرگ کافی نیست و درست در همین نقطه است که حافظهی خارجی به کمکتان میآید.
- بازی کردن: بازیهای کامپوتری معمولا با جزئیات گرافیکی بسیار دقیقی طراحی شدهاند که همین موضوع باعث میشود تا فضای بسیار زیادی از حافظهی داخلی دستگاهتان را اشغال کنند. پر شدن حافظه، منجر به کند شدن کامیپوترتان خواهد شد. از طرفی اگر شما یک گیمر حرفهای باشید، قطعا برای نصب و ذخیرهی انواع بازیها به حافظه خارجی نیاز خواهید داشت.
با اجزا داخلی هاردهای اکسترنال بیشتر آشنا شوید!
حالا که با هارد اکسترنال و کاربردهای آن آشنا شدید، بد نیست کمی هم درمورد اجزای تشکیلدهندهی آن صحبت کنیم و ببینیم هر یک چه وظیفهای را برعهده دارند.
- پلاتر یا دیسک (Platters): پلاترها یا همان دیسکها مهمترین بخش از حافظهی خارجی شما و محل انباشته شدن دادهها هستند. دیسکها از آلومینیوم، سرامیک و شیشه درست شدهاند و دارای سطحی مغناطیسی هستند که به شما کمک میکنند دادههای خود را بهطور دائمی در این درایو حافظه ذخیره کنید.
- دوک (The Spindle): دوکها کمک میکنند که دیسک یا پلاترِ حافظه خارجی در جای درست قرار بگیرد و درصورت لزوم در جای خود بچرخد. میزان گردش این دوکها در دقیقه، تعیینکنندهی سرعت ثبت و خوانش دادهها توسط هارد است.
- بازوی خواندن/نوشتن (The Read/Write Arm): این بازوها کمک میکنند تا سری خواندن/نوشتن، در جای درستی روی دیسک قرار بگیرد و دادهها را روی دیسک ثبت کند یا آنها را بخواند.
- فعالکننده (Actuator): فعالکنندهها موتورهایی کوچک هستند که با دریافت دستورالعمل از مدار هارد، کنترل بازوی خواندن/نوشتن را در دست میگیرند. به این ترتیب بازوی خواندن و نوشتن در جای صحیح قرار میگیرد و اطلاعات را بهدرستی ثبت یا بازخوانی میکند.
- مدار فرانت انِد (front-end circuit board): این مدار سیگنالهای ورودی و خروجی به دستگاه را کنترل میکند. این مدار در هر نوع درایوی که قرار بگیرد یک پورت منبع تغذیه و یک پورت برای انتقال دادهها دارد که از طریق آنها دستورالعملهای لازم را به کل سیستم ارسال میکند.
- بدنه: بدنهی این ابزار از مواد گوناگونی ساخته میشود و وظیفهی حفاظت از تمامی اجزای داخلی هارد را برعهده دارد.
هاردها چگونه اطلاعات را ذخیره میکنند؟
هنگامی که دادههای خاصی را روی هارد اکسترنال خود ذخیره میکنید، این دادهها در فضایی غیرقابل تغییر انباشته میشوند. جالبترین بخش ماجرا این است که دادهها حتی با خاموش شدن دستگاه نیز از بین نمیروند. اما چگونه؟ برای کشف این راز بیایید باهم روش کار جذاب حافظههای داخلی را بررسی کنیم.
همانطور که گفتیم حافظههای داخلی از دیسکهایی تشکیل شدهاند که دارای صفحهای مغناطیسی هستند. سرهای خواندن/ نوشتن که توسط بازوها کنترل میشوند، با هر بار ذخیرهی اطلاعات روی این دیسکها، آنها حرکت میکنند و اطلاعات را بهصورت صفر و یک در بخشهای شمالی و جنوبی دیسک ثبت میکنند.
هنگامی که شما هارد اکسترنال خود را به دستگاه وصل میکنید تا از اطلاعات ذخیره شده در آن استفاده کنید، این سرها مجددا به همان نقاط شمالی و جنوبی روی دیسک سر میزنند و اطلاعات ذخیره شده را اسکن میکنند. درایوهایی با ظرفیت بیشتر دارای نقاط شمالی و جنوبی بسیار کوچکی روی دیسکها هستند که به شما اجازه میدهند حجم بالاتری از اطلاعات را روی حافظهی اکسترنال خود ذخیره کنید.
ظرفیت هاردهای اکسترنال قدیمی و امروزی
با پیشرفت تکنولوژی، مزرهای توانمندی بشر جابهجا میشوند و انسان با کمک علم بر محدودیتها غلبه میکند. ظرفیت هاردهای اکسترنال نیز یکی از همان محدودیتهایی است که در گذر زمان و با پیشرفت علم از سر راه انسان برداشته شده است. اولین حافظهی داخلی را که به خاطر میآورید؟ دستگاهی بزرگ متشکل از چندین قطعهی بزرگ، تنها قادر بود ۳.۷۵ مگابایت داده را در خود ذخیره کند! اما امروزه حافظههای خارجی بسیار کوچک میتوانند چیزی نزدیک به ۱۲ ترابایت را ذخیرهسازی کنند.
سرعت هاردهای اکسترنال قدیمی و امروزی
سرعت پردازش هاردهای اکسترنال امروزی نیز بسیار بالاتر از اجداد آنهاست. دوکهای موجود در Disk File 350 با سرعت ۱۲۰۰ دور در دقیقه می چرخیدند و میتوان تصور کرد که ثبت و پردازش اطلاعات روی این این حافظهها چقدر طول میکشید. اما در طول زمان روز به روز به سرعت این ابزارها اضافه شد و حافظههای اکسترنال بهحدی سریع شدند که میتوانند در هر ثانیه چیزی بیش از ۴ گیگابایت داده را ثبت و پردازش کنند!
تفاوت هارد اکسترنال HDD و حافظه اکسترنال SSD
برای بررسی تفاوت دو مدل حافظهی HDD و SSD اکسترنال بد نیست اول تعریف کوتاهی از آنها ارائه دهیم. حافظههای حالت جامد (SSD)، حافظههایی هستند که مدار الکتریکی آنها تماما از سمی کونداکتورها (نیمههادیها) تشکیل شده است. این تکنولوژی دقیقا همان تکنولوژی است که در ساخت فلش مموریها استفاده میشود. هارد دیسکها (HDD) مهمترین و اصلیترین سختافزار ذخیرهسازی در کامپوترها هستند. تفاوت اصلی آنها با حافظهی SSD در روش ذخیرهسازی اطلاعات است. HDDها دادههای کامپیوتری را روی صفحات مغناطیسی ذخیره میکنند و از مدار نیمههادی برای این کار استفاده نمیکنند.
SSDها معمولا از سرعت بالاتری نسبت به HDD برخوردارند و در حین ثبت و پردازش اطلاعات سروصدای کمتری ایجاد میکنند. احتمال شکستن و خراب شدن این مدل از حافظههای خارجی به نسبت HDD پایینتر است؛ چرا که حافظههای HDD از اجزای متحرک و فضاهای خالی تشکیل شدهاند که همین موضوع احتمال خراب شدن قطعات بر اثر ضربه را افزایش میدهد. اما حافظههای HDD از قیمت مناسبتری برخوردارند. پاک کردن امن اطلاعات در حافظهی HDD با سرعت و کیفیت بهتری انجام میشود که همین امر در حافظههای SSD نیاز به فرمت کردن حافظه دارد.
چرا استفاده از هارد اکسترنال بهجای اینترنال توصیه می شود؟
هارد اکسترنال دارای مزایای بسیاری است که باعث میشوند متخصصین استفاده از آن را به جای هارد اینترنال پیشنهاد دهند. برخی از مهمترین مزایای هاردهای اکسترنال به شرح زیر هستند:
- قابل حمل هستند: این حافظهها برخلاف حافظهی داخلی قابل حمل هستند، بنابراین شما میتوانید در هر زمان اطلاعات ضروری و مهمتان را با خود به همراه داشته باشید.
- قابلیت اتصال به دستگاههای مختلف را دارند: میتوان هارد اکسترنال را به چندین دستگاه گوناگون متصل کرد و از اطلاعات درون آن استفاده نمود. این قابلیت به شما اجازه میدهد تا بدون حضور لپتاپ یا کامپیوتر شخصیتان اطلاعات موردنیاز خود را پردازش کرده و مورداستفاده قرار دهید.
- نیاز به نصب ندارند: حافظههای خارجی برخلاف همتای داخلیشان نیاز به نصب ندارند و تنها با وصل شدن به کامپیوتر قابل استفادهاند. این قابلیت برای افرادی که با فرآیند نصب درایو ناآشنا هستند، بسیار کمککننده خواهد بود.
- امنیت بیشتری دارند: از آنجا که میتوان تنها با یک حرکت هارد را از دستگاه جدا کرد، حفاظت از اطلاعات درون آن نیز سادهتر از اطلاعات ذخیره شده در حافظهی داخلی دستگاه است. به این ترتیب دادههای شما از شر هکرها و بدافزارها در امان خواهند ماند.
نحوهی اتصال هارد اکسترنال به کامپیوتر
مراحل اتصال هارد اکسترنال به کامپیوتر بسیار ساده است و در چند قدم خلاصه میشود:
- اگر حافظهی خارجی شما نیازمند آداپتور است، سوکت آداپتور را به هارد و خود آداپتور را به برق وصل کنید تا دستگاه شروع به کار کند.
- اگر حافظهی خارجی شما بدون آداپتور کار میکند، کافی است سیم کوچک USB موجود در بستهبندی هارد را به آن متصل کنید و سر دیگر سیم را به کامپیوتر خود وصل نمایید.
- پس از اتصال هارد به کامپیوتر، دستگاه شما بهطور اتوماتیک شروع به شناسایی درایو جدید میکند.
- معمولا پس از شناسایی درایو حافظهی خارجی، پیامی خودکار مبنی بر باز کردن درایو برای شما نمایش داده میشود؛ درصورتی که چنین پیامی دریافت نکردید، میتوانید با مراجعه به بخش مای کامپیوتر خود درایو را باز کنید.
بهترین برندهای تولیدکنندهی هارد اکسترنال
۴ برند تولیدکنندهی حافظه خارجی که در ادامه به شما معرفی خواهیم کرد، از طرف برترین وبسایتهای تکنولوژی، بهعنوان بهترین برندهای سال ۲۰۲۰ شناخته شدهاند. بیایید باهم نگاهی به این برندها بیندازیم:
- برند وسترن دیجیتال (WD)
- برند سیگیت (Seagate)
- برند توشیبا (Toshiba)
- برند سیلیکون پاور (Silicon Power)
۸ نکتهی مهم برای نگهداری از هارد اکسترنال
همانطور که پیش از این هم اشاره کردیم، هارد اکسترنال میتواند بسیار ظریف و شکننده باشد. بنابراین لازم است برای حفظ هرچه بهتر حافظهی خارجی خود، هشت نکتهی ساده اما مهم را درمورد آنها بدانید:
- از آسیب فیزیکی به هارد جلوگیری کنید: عوامل خارجی بسیاری از قبیل گردوخاک، آب، آتش، ضربه و نوسان برق میتوانند به درایو حافظهی شما آسیب فیزیکی وارد کنند. بنابراین باید از هاردتان محافظت کنید.
- سلامت درایو حافظهی خود را چک کنید: شما میتوانید با استفاده از نرمافزاهایی همچون Chkdsk و S.M. A. R.T از سلامتی درایو حافظهی خود مطمئن شوید.
- حافظهی خارجیتان را از داده لبریز نکنید: اجازه ندهید که فضای هارد اکسترنالتان با دادههای غیرضروری پر شود. سعی کنید بهطور مداوم فایلهای اضافی را پاک کنید. اگر علاقهای به پاک کردن فایلها ندارید، میتوانید آنها را فشرده کنید تا فضای کمتری اشغال کنند.
- هارد را با احتیاط جابهجا کنید: حافظهی خارجی خود را با احتیاط جابهجا کنید و آن را پرتاب نکنید. به خاطر داشته باشید که این وسیله حاوی اطلاعات مهم شماست. میتوانید برای
- محل قرارگیری حافظه خارجی خود را با دقت انتخاب کنید: حافظههای خارجی، بهخصوص HDDها باید روی سطحی کاملا صاف و تراز قرار بگیرند. هرگونه آسیب فیزیکی به این وسیله موجب از کار افتادن آن خواهد شد.
- با کابل USB هارد بازی نکنید: برای قطع و وصل کردن کابل USB با آن کلنجار نروید. این کابلها بسیار ظریف و حساس هستند و بد جدا کردن آنها میتواند به خود کابل و درگاه یو اس بی دستگاهتان آسیب وارد کند.
- فایلهای درایو را بهطور دورهای بهینهسازی (Defrag) کنید: هر از چند گاهی فایلهای موجود در درایو را بهینهسازی کنید تا از بروز مشکلاتی احتمالی در آنها جلوگیری کنید.
- از داغ شدن حافظه جلوگیری کنید: چرخش زیاد دوک و صفحات در درایو حافظه منجر به افزایش دمای آن خواهد شد که میتواند برای سلامت هارد مضر باشد؛ پس سعی کنید زیاد از آن کار نکشید.
آیا اتصال حافظه خارجی به موبایل ممکن است؟
بله هاردهای اکسترنال میتوانند با کمک ابزارهایی به گوشیهای موبایل و تبلت نیز متصل شوند. این ابزارها سوکتهای تبدیلی هستند که به گوشی یا تبلت وصل میشوند و به شما اجازه میدهند که سوکتهای USB درایو حافظه را به گوشی متصل کنید. این تبدیلها کار شما را بسیار آسان خواهند کرد. البته موضوعی که باید حتما آنرا در نظر بگیرید، این است که انرژی مورد نیاز هارد اکسترنال از طریق گوشی موبایل تامین نمیشود و مبدلی که برای اتصال استفاده میکنید، حتما باید به برق متصل شده یا اصطلاحا اکتیو باشد.
قبل از خرید بخوانید!
فاکتورهایی که باید در حین خرید هارد اکسترنال به آن توجه کنید، عبارتاند از:
- ظرفیت حافظه: اولین فاکتوری که در حین خرید مورد توجه قرار میگیرد ظرفیت حافظه است. شما باید ظرفیت هارد را با توجه به نیاز و نوع کاربری که از آن توقع دارید، انتخاب کنید.
- سرعت انتقال: سرعت انتقال دادهها یکی از مهمترین فاکتورهای انتخاب حافظهی اکسترنال است. قطعا دلتان نمیخواهد ساعتها برای انتقال یک فایل ساده معطل شوید!
- قابلیت حمل و دوام هارد: حافظههایی را انتخاب کنید که برای حملونقل طراحی مناسبتری دارند و توانایی مقاومت دربرابر ضربه و همچنین رطوبت و غبار را دارا میباشند.
- امنیت: رمزگذاری دادهها برای افرادی که اطلاعات محرمانه یا مهمی را درون حافظهی خارجیشان نگهداری میکنند امری بسیار مهم است. مطمئن شوید که حافظهی شما قابلیت رمزگذاری دارد.
- سازگاری: بعضی از حافظههای خارجی برای نوع خاصی از سیستمهای کامپیوتری طراحی شدهاند، مثلا بعضی از حافظهها برای ویندوز ۱۰ طراحی شدهاند و ممکن است در مک با مشکل مواجه شوند و برعکس.
سخن پایانی
هارد اکسترنال ابزاری کارآمد است که دنیایی از سرعت و ظرفیت را برای شما به ارمغان میآورد و اجازه میدهد از کارهای کامپیوتری خود لذت بیشتری ببرید. شما با کمک این سختافزار میتوانید بزرگترین و سنگینترین فایلهای دنیا را در جیبتان جای دهید. اگر تا به حال به خرید هارد اکسترنال فکر نکردهاید، امروز وقت آن رسیده تا یکی از آنها را خریداری کنید و راحتی و کیفیت را به خودتان هدیه دهید.
دیدگاهتان را بنویسید