تفاوت سوئیچ مدیریتی و غیر مدیریتی چیست؟
به حول و قوه الهی! اگر قصد داشته باشید کسب و کار خود را راه اندازی کرده و شرکتی تاسیس نمایید، یکی از موضوعاتی که حتما با آن برخورد خواهید کرد، شبکه داخلی و نحوه ارتباط میان کامپیوترها و تجهیزات است. برای راه اندازی شبکه به تجهیزاتی مانند سوئیچ ، رک، سرور، روتر و … احتیاج خواهید داشت؛ درست است که احتمالا یک متخصص شبکه حرفهای برای نصب و راه اندازی این تجهیزات بکار خواهید گرفت اما اگر با مفاهیم این دستگاهها و کارکرد هر کدام از آنها آشنایی مختصری داشته باشید، میتوانید دقیقا شبکهای مطابق خواستههای خود ایجاد نمایید. در این مقاله قصد داریم به صورت بسیار ساده با مفاهیم سوئیچ غیر مدیریتی ، سوئیچ مدیریتی و کارکرد هر کدام از آنها در شبکه آشنا شویم. اما قبل از ورود به این موضوع، موافقید ابتدا کمی راجع به نحوه استفاده از سوئیچ شبکه صحبت نماییم؟
سوئیچها همان هاب هستند اما باهوشتر!
احتمالا نام هاب را شنیدهاید، دستگاهی که به پورت USB لپ تاپ و یا کامپیوتر شما متصل شده و تعداد بیشتری پورت USB در اختیارتان قرار میدهد. اما تعریف هاب در شبکه مقداری متفاوت است، این دستگاه چندین خروجی LAN دارد که میتوانید آنها را به تعدادی کامپیوتر متصل کرده و شبکهای جمع و جور ایجاد نمایید. اما مشکل اینجاست که اگر کامپیوتر A بخواهد تصویری را به کامپیوتر B بفرستد، این تصویر برای تمامی دستگاههای موجود در شبکه ارسال میشود؛ این کار باعث بالا رفتن ترافیک شبکه شده و احتمال گم شدن اطلاعات را بالا خواهد برد.
برای حل این مشکل، از دستگاهی هوشمندتر با نام سوئیچ استفاده میشود. سوییچ پس از اتصال دستگاهها، مک آدرس تمام آنها را شناخته و در mac table خود ذخیره میکند تا در ارسالهای بعدی از آنها استفاده کند، بنابراین اطلاعات را از مبدا دریافت کرده و دقیقا به کامپیوتر مقصد ارسال خواهد کرد. این کار باعث کاهش ترافیک شبکه و از طرفی افزایش سرعت و دقت ارسال دیتا میشود.
اگر بخواهیم یک مثال بسیار ساده برای شما بزنیم، تصور کنید میخواهید بستهای دارو را به یکی از بیماران بستری در بیمارستان برسانید، یک راه این است که در تک تک اتاقها را بزنید تا مریض منظور را پیدا کنید، کاری که خیلی عقلانی به نظر نمیرسد. یک راه دیگر هم هست که از قبل شماره اتاق مریض را پرسیده باشید و مستقیم به همانجا مراجعه کنید. هاب دقیقا به سراغ همه میرود اما سوئیچ مستقیم به سراغ هدف.
خب حالا که تمام کامپیوترها، دوربینهای نظارتی، پرینترها، تلفنهای Voip و سایر تجهیزات مورد نیاز خود را به سوئیچ متصل کردید، نوبت آن است که شبکه خود را به اینترنت وصل نمایید. برای این کار کافیست که یک مودم-روتر مانند “DSL-2877AL” را کانفیگ کرده و از طریق یک کابل LAN آنرا به سوئیچ بزنید. کار تمام است! حالا شما یک شبکه داخلی برای خود ایجاد کردهاید.
البته همه چیز به این راحتیها نیست! گاه لازم است ترافیک داخلی شبکه اولویت بندی شده و یا تنظیمات و تقسیم بندیهای خاصی روی پورتهای سوئیچ انجام شود، اینجاست که انواع سوئیچ مدیریتی و غیر مدیریتی مفهوم پیدا میکند.
همیشه هم لازم نیست حرفهای بود!
اگر فقط به دنبال ایجاد یک شبکه جمع و جور در سریعترین زمان ممکن هستید، باید به سراغ سوئیچ های غیر مدیریتی یا همان unmanaged switch بروید. این دسته از سوئیچ ها به صورت Plug&Play عمل کرده و تنها با اتصال دستگاهها، شبکه راه اندازی میشود.
قیمت سوئیچ غیر مدیریتی بسیار پایینتر از سوئیچ مدیریتی بوده و معمولا برای ایجاد شبکه در کسب و کارهای نه چندان بزرگ کاربرد دارند. نکتهای که باید در نظر داشته باشید این است که سوئیچ های مدیریتی و غیر مدیریتی از نظر تعداد پورت، سرعت و PoE بودن یا نبودن تفاوتی باهم ندارند. بنابراین میتوانید بنا به نیازتان انتخابتان را انجام دهید.
مثلا اگر میخواهید ۱۶ دستگاه را به سرعت و بدون نیاز به هیچ تنظیماتی باهم شبکه کنید و برای جابجایی اطلاعات نیز به سرعت 10/100 مگابیت بر ثانیه نیاز دارید؛ همچنین برای روشن کردن دوربینها و یا تلفنهای VoIP موجود در شبکه باید از قابلیت PoE استفاده نمایید، به سراغ یک سوئیچ غیر مدیریتی ۱۶ پورت با قابلیت PoE و سرعت گیگابیت مانند “DES-1018MP” بروید.
اگر به اطلاعات بیشتری راجع به این دسته از سوئیچ ها نیاز دارید و میخواهید با چند مدل از سوئیچ های غیر مدیریتی دی لینک آشنا شوید سری به مقاله “سوئیچ های غیر مدیریتی دی لینک ، راه حلی ارزان ، برای ایجاد شبکه ای جمع و جور” در بلاگ ایزی مارکت بزنید.
با سوئیچ مدیریتی ، همه چیز تحت سلطه شماست!
تصور کنید شما ادمین شبکهای هستید و شب در منزل به ناگهان متوجه میشوید که مشکلی در یکی از کامپیوترها ایجاد شده و شبکه را با اختلال روبرو کرده است! طبیعتا باید به شرکت مراجعه کرده تا مشکل را حل کنید. اما سوئیچ مدیریتی با قابلیتهایی که دارد این امکان را به شما میدهد تا از راه دور بتوانید شبکه خود را کنترل کرده و مشکلات احتمالی را برطرف نمایید. نام این پروتکل SNMP بوده و مخفف عبارت Simple Network Management Protocol میباشد، این پروتکل به مانیتورینگ، کنترل و رفع مشکلات موجود در شبکه کمک شایانی خواهد کرد.
همچنین تصور کنید که در شرکت شما چندین بخش وجود دارد، بخش مالی ، بخش فروش ، بخش مارکتینگ و … ، طبیعتا دلیلی ندارد که اطلاعات مالی شرکت در اختیار کارمندان بخش مارکتینگ یا اداری قرار بگیرد، بنابراین باید برای هر بخش یک شبکه مجازی ایجاد شود تا امنیت اطلاعات به بالاترین حد ممکن برسد. این بخش بندی و ایزوله کردن بخشهای مختلف سازمان را Vlaning میگویند.
اولویت همیشه با صدا و تصویر است
تصاویر دوربینهای نظارتی و یا صدای تلفنهای تحت شبکه (VoIP) همیشه برای تمامی شرکتها در اولویت هستند و باید ترافیک شبکه را ابتدا به این دو اختصاص داد؛ این کار از طریق قابلیت QoS قابل انجام است. بنابراین با اولویت بندی ترافیک شبکه، تصاویر دوربینهای مدار بسته هیچ وقت قطع و وصل نخواهد شد و همواره میتوانید شرکت و عملکرد کارکنان خود را زیر نظر داشته باشید. این قابلیت در سوئیچ مدیریتی تعبیه شده است و میتوانید از طریق یک رابط مبتنی بر وب و یا یک نرم افزار کاربردی به راحتی این تنظیمات را انجام دهید.
سوئیچ های مدیریتی قابلیتهای بسیار زیادی دارند که اگر بخواهیم راجع به آنها صحبت کنیم، نیاز به چندین مقاله مفصل خواهد داشت. پس به صورت خلاصه، اگر در شبکه خود نیاز به تنظیم پورتها و یا دسترسی به شبکه از راه دور نداشتید به سراغ سوئیچهای غیر مدیریتی بروید چون هم دردسر کمتری دارد و هم هزینه پایینتری پرداخت خواهید کرد، در غیر اینصورت و نیاز به ایجاد یک شبکه تخصصی با قابلیت مدیریت و تنظیم، حتما از سوئیچ مدیریتی استفاده نمایید.
حال شما برای ما بگویید. آیا تا بحال یک شبکه ایجاد کردهاید؟ از سوئیچ مدیریتی استفاده کردهاید یا غیر مدیریتی؟ اگر از سوئیچ مدیریتی استفاده کردهاید، کدام برند را خریدهاید؟ آیا به راحتی توانستهاید از رابط کاربری و یا نرم افزار آن استفاده نمایید؟ اگر در این زمینه سوال و یا مشکلی داشتید، با افتخار پاسخگوی شما عزیزان خواهیم بود.
دیدگاهتان را بنویسید