چگونه راضی کنندهترین لپ تاپ عمرمان را بخریم؟
لپ تاپها یکی از پرکاربردترین ابزارها در دنیای پیشرفتهی امروز هستند. تقریبا همهی ما یکی از این کامپیوترهای کوچک و پر سرعت را در خانه داریم و آن را برای انجام کارهای گوناگونی از قبیل پروژههای دانشگاهی، کاری و تفریحی با خود به این طرف و آن طرف میبریم. با اینکه بدون لپ تاپها کارهایمان با مشکل مواجه میشوند اما بسیاری از ما بهدرستی با آنها آشنایی نداریم. برای مثال میدانستید که لپ تاپها چندین نوع دارند؛ یا از نکات مهمی که باید حین خرید لپ تاپ به آنها توجه کنید خبر دارید؟
لپ تاپ دقیقا چیست؟
لپ تاپها درواقع همان کامپیوترهای شخصی (PC) هستند؛ با این تفاوت که میتوان لپ تاپها را از جایی به جایی دیگر حمل کرد. این کامپیوترهای خانگی قابلحمل، بهنوعی شبیه به صدف طراحی شدهاند. صفحه نمایش آنها که معمولا از جنس LED یا LCD است روی درپوش یا بخش فوقانی آن قرار دارد و درهنگام بسته شدن، روی بخش زیری که حامل کیبورد، موس پد، CPU، فن، باتری و اجزاء داخلی کامپیوتر است قرار میگیرد. بهخاطر ظاهر خاص این کامپیوترها، به آنها نوت بوک نیز گفته میشود.
تاریخچهی پیدایش لپ تاپ
در سال ۱۹۷۱، با ورود کامپیوترهای شخصی به بازار، ایدهی ساخت کامپیوترهای قابلحمل در ذهن مهندسین این حوزه جان گرفت. اولین ایدهی یک پردازشگر دادهی شخصی و قابل حمل، متعلق به آلن کی (Alan Kay) از کمپانی زیراکس بود که در سال ۱۹۶۸ مطرح شد. داینابوک (Dynabook) نامی بود که آلن کی در مقالهی ۱۹۷۲ خود به این ایده اختصاص داده بود. در ۱۹۷۳، IBM دستگاه کامپیوتر قابلحمل ویژهی خود را که با نام SCAMP شناخته میشد به جهان عرضه کرد. نمونهی اولیهی این دستگاه با پردازندهی IBM PALM تولید شد. دو سال بعد، اولین کامپیوتر قابلحمل از منظر تجاری، با نام IBM 5100 وارد بازار شد که براساس نمونهی اولیهی SCAMP ساخته شده بود.
با موردقبول واقع شدن کامپیوترهایی با پردازندهی ۸ بیتی، تولید کامپیوترهای قابل حمل نیز افزایش پیدا کرد. Epson HX-20 اولین کامپیوتر شخصی قابل حملی بود که در اندازهی لپتاپهای امروزی تولید شد. این لپ تاپ در سال ۱۹۸۰ توسط یوکوزاوا (Suwa Seikosha’s Yukio Yokozawa) اختراع شد و در سال ۱۹۸۱ توسط شرکت ژاپنی سیکو اپسون در نمایشگاه کامپیوتر COMDEX لاس وگاس به نمایش در آمد. این لپ تاپ، دستگاهی در سایز A4 و به وزن ۱.۶ کیلوگرم بود که همچون لپتاپهای امروزی دارای صفحه نمایش LCD و باتری قابلشارژ بود. از ویژگیهای جالب اپسون HX-20 داشتن پرینتری بهاندازهی یک ماشین حساب بود.
برترینهای سال 2020
از سال ۱۹۸۰ تا ۲۰۲۰، لپ تاپها تغییرات بسیاری را به خود دیدند. آنها در شکلها و رنگهای مختلف وارد بازار شدند و سعی کردند در قدرت و کیفیت از یکدیگر پیشی بگیرند. برندهای گوناگون گوی موفقیت را از یکدیگر میربودند، برخی از آنها با سالها در صدر بهترینها ماندن، بزرگتر و معروفتر شدند و برخی دیگر به خاطرات پیوستند. به خاطر این تغییرات متناوب، هر ساله برندهای خاصی به شهرت میرسند و رقیبان خود را پشت سر میگذارند. از آنجا که رقابت برندهای لپ تاپ در سالهای اخیر سنگینتر و تنگاتنگتر از قبل است. در ادامه به معرفی معروفترین و برترین برندها در سال ۲۰۲۰ میپردازیم.
-
دل (Dell)
-
اپل (Apple)
-
اچ پی (HP)
-
مایکروسافت (Microsoft)
-
ایسوس (Asus)
-
لنوو (Lenovo)
پیش از خرید لپ تاپ با انواع آن آشنا شوید
لپ تاپها دارای انواع گوناگونی هستند و این دستبهبندیها براساس فاکتورهای گوناگونی انجام میشوند. شکل ظاهری و کارکرد، سطح قیمت و نوع سیستم عامل لپ تاپها میتواند آنها را در دستهبندیهای مختلفی قرار دهد. اما دستهبندی اصلی انواع لپ تاپها با توجه به شکل ظاهری و کارکردشان انجام میشود. از نگاه عموم مردم، تمامی لپ تاپها یکسان هستند و میتوان آنها را به یک نام واحد معرفی کرد، اما حقیقت این است که کامپیوترهای شخصی پرتابل ما در ۸ نوع مختلف به بازار عرضه میشوند:
- نوت بوک (Notebook): نوت بوک نام دیگر لپ تاپهایی با اندازهی معمولی است. این دستگاهها بهنحوی طراحی شدهاند که عملکرد و قابلیت جابهجایی راحت را به یک میزان در خود جای دهند. نوت بوک ها اندازهی بسیار معقولی دارند و تمامی اجزاء داخلیشان، از پردازنده گرفته تا حافظهی داخلی و صفحه نمایش، همگی با قدرت هرچه تمامتری برای شما کار خواهند کرد. این لپ تاپها در قیمتهای متنوعی عرضه میشوند و میتوان با کمترین بودجه نیز یک نوت بوک خوب تهیه کرد.
- اولترا پرتابل (Ultraportable): باریکترین و سبکترین کامپیوترهای شخصی قابلحمل، در دستهی اولترا پرتابلها قرار میگیرند. این کامپیوترها برای افرادی که بهطور مداوم در حال حرکت هستند طراحی شدهاند. ظرافت و وزن کم این دستگاه، جابهجایی آن را آسانتر میکند. ظرافت زیاد اولترا پرتابلها باعث شده است تا سازندههای این دستگاه، برخی از قطعات همچون درایو CD و DVD داخلی را حذف کنند. بد نیست بدانید که ظریفترین اولترا پرتابل دنیا زیر یک کیلوگرم وزن دارد.
- اولترا بوک (Ultrabook): نام اولترا بوک توسط یکی از برندهای مطرح تولید قطعات کامپیوتر، یعنی اینتل روی برخی از اولترا پرتابلها گذاشته شده است. درواقع اولترا پرتابلهایی که دارای مشخصات خاصی از قبیل اندازه و وزن، عمر باتری و چپستهای مشخصی هستند، اولترابوک نامیده میشوند. بهعلاوه اولترابوکها از امنیت بسیار بالایی برخودارند و به سختافزارهای قدرتمند ضد سرقت تجهیز شدهاند.
- نت بوک (Netbook): نت بوکها لپ تاپهایی کوچک و ارزان قیمتاند که دارای پردازندههای کم مصرف هستند و برای استفاده از اینترنت طراحی شدهاند. البته نت بوکها با روی کارآمدن تبلتها، اولتراپرتابلها و بهخصوص کروم بوکها کاملا از دور خارج شدهاند.
- کروم بوک (Chromebook): کروم بوکها لپتاپهایی دارای سیستم عامل Chrome OS هستند. این لپ تاپها به گونهای طراحی شدهاند که با دادههای ذخیره شده در فضای ابری اینترنت فعالیت کنند نه حافظهی دستگاه. به همین منظور نرمافزارهای کروم بوک از طریق وب استور کروم دانلود میشوند. مدل های جدیدتر کرومبوک قابلیت اجرای نرمافزارهای اندرویدی را نیز دارا هستند.
- مک بوک (MacBook): مک بوکها لپ تاپهای برند اپل هستند که در دو مدل ultra-thin MacBook Air و performance MacBook Pro ارائه میشوند. مک بوکها دارای سیستم عامل macOS هستند.
- کانورتیبل یا ۲ در ۱ (Convertible): کانورتیبلها که لپ تاپهایی تغییر شکل دهنده هستند، از ترکیب قابلیتهای تبلت و لپ تاپ به دست آمدهاند. به همین خاطر با نام ۲ در ۱ نیز شناخته میشوند. این کامپیوترها میتوانند در لحظهای از حالت تبلتی با صفحه نمایش لمسی به کامپیوتری دارای کیبورد تبدیل شوند. تغییر فرم ۲ در ۱ها به کمک روشهای گوناگونی از قبیل جدا کردن اجزا، پنل کشویی، تا شدن و … انجام میشود.
- تبلتهای لپ تاپی: برخی تبلتها میتوانند همچون کانورتیبلها به لپ تاپ تبدیل شوند. اکثر این تبلات ها دارای قابلیت اضافه یا جدا شدن کیبورد هستند که میتواند به سادگی آنها را به لپ تاپهایی کوچک تبدیل کند. بهترین گزینهها برای تبدیل شدن به لپ تاپ، تبلتهایی با سیستم عامل ویندوز هستند.
شما معمولا از کجا خرید میکنید؟
این روزها خرید لپ تاپ و کالاهای این چنینی به سادگی آب خوردن است. کافی است به بازار فروش لپ تاپ، مغازههای فروش لوازم الکترونیکی و همینطور فروشگاههای اینترنتی فروش لپ تاپ مراجعه کنید تا بتوانید دستگاه مورد نظر خود را خریداری کنید. فروشگاه های اینترنتی به مراتب مراکز بهتری برای خرید لپ تاپ هستند، چرا که میتوانید مشخصات لپ تاپ موردنظرتان را به دقت در میان سایتها بررسی کنید و با مقایسه کیفیت و قیمت مورد انتخابی خود با سایر لپ تاپها و فروشگاهها، بهترین لپ تاپ را خریداری کنید.
راهنمای خرید لپ تاپ
برای اینکه بتوانید مناسبترین لپ تاپ را برای خود تهیه کنید، نکاتی هست که باید در حین خرید لپ تاپ به آنها توجه کنید:
- اندازه: اندازه و وزن لپ تاپ اولین موردی است که باید در حین خرید به آن توجه کنید. شما بسته به نوع استفادهی خود از این دستگاه، ممکن است نیاز به انتخاب سایزهای کوچک و سبکتر داشته باشید. بنابراین توجه به این موضوع را به هیچ عنوان از قلم نیندازید.
- کیفیت صفحه نمایش: صفحه نمایشها همیشه جلوی چشم شما هستند و در حین کار با لپ تاپ شما بیشترین تماس چشمی را با این بخش از دستگاه خود برقرار میکنید. بنابراین بسیار مهم است که از کیفیت بالایی برخوردار باشند و چشمتان را اذیت نکنند.
- کیفیت کیبورد: اگر کارتان به گونهای است که مدام با کیبورد سر و کار دارید، پس بهتر است لپ تاپی را برای خود انتخاب کنید که کیبوردی با کیفیت داشته باشد. معمولا کیبوردها دارای عمر مشخصی هستند و این طول عمر توسط تستهای گوناگونی که در کارخانه از آنها گرفته میشوند، مشخص خواهد شد. پس پیش از خرید لپ تاپ حتما درمورد کیبورد آن تحقیق کنید.
- CPU :CPU یا پردازندهها از بخشهای بسیار مهم هر کامپیوتری هستند. کیفیت و قدرت هر یک از پردازندهها ردهی کیفی لپ تاپ شما را مشخص میکند. هرچه پردازندهی قدرتمندی را انتخاب کنید، سرعت، کیفیت و قیمت لپ تاپتان افزایش پیدا خواهد کرد. پس توجه به این نکته را در حین خرید لپ تاپ از قلم نیندازید.
- RAM: تا همین چند سال پیش کاربران با رم ۴ گیگابایتی به وجد میآمدند، اما امروزه با افزایش کیفیت نرمافزارها، حداقل رمی که میتوان برای یک کاربر عادی در نظر گرفت ۸ گیگابایت است. افرادی که با لپ تاپ خود برنامههای نیمه سنگین اجرا میکنند به رم ۱۶ گیگابایتی و گیمرها به رم ۳۲ گیگابایتی نیاز دارند. پس فراموش نکنید که در حین خرید لپ تاپ باید به نوع کاربری آن نیز توجه داشته باشید تا بتوانید رم مناسب را انتخاب کنید.
- کارت گرافیک: گرافیک نیز یکی دیگر از سخت افزارهاییست که هنگام خرید لپ تاپ باید روی آن دقت ویژهای به خرج دهید. این قطعات وظیفه تبدیل اعداد صفر و یک به تصاویر قابل نمایش را دارند؛ البته بحث کارت گرافیک بسیار بسیار گستردهتر از این چند خط میباشد، بنابراین اگر قصد اطلاعات بیشتر در این زمینه را دارید میتوانید مقاله زیر را در بلاگ سایت ما مطالعه کنید.
- نوع حافظه: هارد درایوها با وجود قیمت مناسبشان، به دلیل سرو صدای زیاد و فضایی که اشغال میکنند چندان مورد استقبال تولید کنندگان لپ تاپهای ظریف نیستند. بهعلاوه آنها در برخی موارد سرعت پایینی دارند. در مقابل حافظههای SSD سرعت بالاتری دارند، با صدای کمتری کار میکنند و میتوانند بهنحوی روی دستگاه سوار شوند که فضای چندانی اشغال نکنند و وزن دستگاه را افزایش ندهند. پس در حین خرید لپ تاپ باید به نوع حافظهی آن نیز توجه کنید.
- عمر باتری : توجه به عمر باتری یکی از موضوعات بسیار مهم در حین خرید لپ تاپ است. لپ تاپها کامپیوترهای قابل حمل هستند پس داشتن باتریهایی که مدت زمان بیشتری برای شما کار میکنند از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بهخصوص که با پیشرفت تکنولوژی و افزایش کیفیت و قدرت لپ تاپها، مصرف باتری آنها نیز افزایش پیدا خواهد کرد. پس بسیار مهم است که باتری از قدرت کافی برخوردار باشد.
- درگاه USB 3: تکنولوژی روزانه در حال پیشرفت است و اگر لپ تاپتان حداقل یک درگاه USB 3 نداشته باشد، بدون شک باید لپ تاپ دیگری خریداری کنید. این پورت USB امکان انتقال سریعتر را برای شما فراهم میکند و اجازه میدهد اطلاعاتتان را با سرعت بیشتری به هارد اکسترنال منتقل کنید. پس هنگام خرید لپ تاپ اطمینان حاصل کنید که دستگاه انتخابی شما حداقل یک یا دو درگاه USB 3 دارد.
- کیفیت ساخت: هر چقدر هم که احتیاط کنیم و از لپ تاپ خود محافظت کنیم باز هم حادثه خبر نمیکند و ممکن است که لپ تاپ ما از جایی سقوط کند، ضربه ببیند یا در معرض گرما یا سرمای زیاد قرار بگیرد. هرچه کیفیت ساخت لپ تاپ ما بالاتر باشد، میتوانیم با خیال راحتتری از آن استفاده کنیم. پس حتما پیش از خرید لپ تاپ از بالا بودن کیفیت ساخت آن مطمئن شوید.
- حسگر اثر انگشت: وجود حسگر اثر انگشت برای تمامی ابزارهای قابلحمل مفید است. چرا که به این ترتیب اطلاعات درون لپ تاپ شما در امان خواهند ماند. بسیاری از افراد میتوانند پسورد شما را حدس بزنند یا از طریق ابزارهای گوناگون آن را شبیهسازی کنند اما کمتر کسی میتواند اثر انگشت شما را تولید و از آن برای سرقت فایلهای مهمتان استفاده کند!!!
پس از خرید لپ تاپ چگونه از آنها نگهداری کنیم؟
توجه به نکات کیفی در حین خرید لپ تاپ تنها مرحلهی مهم این فرآیند نیست. نگهداری از لپ تاپ پس از خرید از مراحل بسیار مهم دیگری است که هر فرد ملزم به انجام آن است. اگر میخواهید لپ تاپی با عمر طولانی داشته باشید این چند نکته را فراموش نکنید:
-
مایعات و خوراکی را از لپ تاپتان دور نگه دارید.
-
داشتن آنتی ویروس بهترین راه مقابله به ویروسها و بدافزارهاست.
-
لپ تاپتان را تمیز و عاری از گرد و غبار نگه دارید.
-
لپ تاپتان را از ال سی دی آن بلند نکنید.
-
گاهی به باتری استراحت بدهید.
-
از فایلهای خود بک آپ بگیرید و حافظه دستگاه را خالی کنید.
-
لپ تاپتان را خنک نگه دارید.
-
و …
اولین شارژ باتری بلافاصله پس از خرید
معمولا بیشتر لپ تاپها به همراه باتریشان به فروش میرسند، اما اگر چنین نبود ابتدا باتری را در محل مشخصش جا بزنید. پس از آن کابل شارژر باتری را به لپ تاپ متصل کنید و آداپتور آن را به برق بزنید. اجازه دهید باتری ۱۰۰٪ شارژ شود و آن را از برق بکشید. از لپ تاپ خود استفاده کنید و شارژ آن را به صفر برسانید و مجددا فرآیند شارژ کردن باتری را تا پر شدن کامل ظرفیت آن تکرار کنید. اگر این کار را دو تا سه بار انجام دهید میتوانید مطمئن شوید که باتری شما بهدرستی شارژ اولیهاش را دریافت کرده است و پس از این نیز درست شارژ خواهد شد.
دقت کنید که لازم است باتری کامل شارژ شود. اگر باتری شما کامل شارژ نشود در شارژهای بعدی مشکل پیدا خواهید کرد. اگر پس از به برق زدن شارژر باتری شما بلافاصله شارژ صد در صد را نشان داد، آن را از برق بکشید، دستگاه خود را خاموش کنید و باتری را خارج کرده و مجددا جاگذاری کنید. پس از این کار با زدن آداپتور به برق باتری به درستی شارژ خواهد شد.
سخن پایانی
لپ تاپها عصای دست ما در انجام پروژههای گوناگون هستند که البته امروزه متاسفانه قیمت بسیار بالایی پیدا کرده و قدرت خرید را از بسیار از ما سلب کردهاند؛ بنابراین آشنایی بهتر با انواع آن و همچنین دانستن نکاتی که باید در حین خرید لپ تاپ مدنظر قرار دهید، میتواند منجر به انتخابی بهتر و مناسبتر شوند. از طرفی، آگاهی از روشهای نگهداری لپ تاپها و چگونگی شارژ صحیح آن میتواند عمر دستگاه شما را افزایش دهد و تجربهای بینظیر از کار با لپ تاپ را برای شما خلق کند.
دیدگاه (2)
عالی بود
من پارسال یه لنوو گرفتم خوب بود. ولی ایسوس فکر کنم تو مدلای مشابه بهتر باشه