مودم همراه تا پایان عمرش، ترکتان نمیکند!
مودم همراه یکی از پرکاربردترین تجهیزات اتصال به اینترنت محسوب میشود. امروزه اینترنت نقش حیاتی در زندگی انسانها دارد و کسب وکار و تعاملات بسیاری از افراد به این شبکهی ارتباطی وابسته شده است. حتما شما هم جزء افرادی هستید که روزانه زمان زیادی در اینترنت میگذرانید. حتی ممکن است بهعلت شرایط پیشآمدهی ناشی از بیماری همهگیر کرونا، ناچار به دورکاری باشید و بیشتر از قبل از اینترنت استفاده کنید. در نظر بگیرید با شرایط دورکاری بخواهید برای مدتی در مکانی زندگی کنید که دسترسی به اینترنت خانگی نداشته باشید. شاید تنها راهکاری که برای حل مشکل نبود اینترنت به ذهنتان میرسد، استفاده از اینترنت همراه موبایل باشد؛ اما، آیا این بهترین راه است؟ اینترنت همراه یک مشکل اساسیتر برای شما بهوجود میآورد: تخلیهی سریع باتری موبایل. خصوصا اگر از آن دسته افرادی باشید که دائما در حال مکالمه با موبایل هستید. شاید بگویید این مشکل با یک پاوربانک حل میشود؛ اما هزینه تعویض باتری موبایلتان اصلا کم نیست! راهحل بهتر و عاقلانهتر استفاده از مودم همراه است. این مودمها دقیقا عملکردی شبیه به مودم ADSL/VDSL دارند، با این تفاوت که قابل حمل هستند و هر کجا که بخواهید میتوانید آن را همراه خود ببرید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
مودم همراه خیالتان را در سفر راحت میکند
یک مودم همراه، مودمی قابل حمل است که از طریق شبکهی اینترنت یکی از اپراتورهای تلفن همراه، به اینترنت متصل میشود. شما میتوانید بهوسیلهی این مودم یک یا چند دستگاه را به اینترنت متصل کنید. شبکههای در دسترس این مودمها، همان شبکههای اینترنت همراه موجود در ایران است و معمولا از 4G و 4.5G پشتیبانی میکند. البته نوع شبکهای که این مودمها پشتیبانی میکنند به مدلشان بستگی دارد. روشکار به اینصورت است که شما سیمکارت اپراتور مدنظرتان را داخل مودم قرار میدهید و با خرید بستههای اینترنتی برای سیمکارت از اینترنت آن استفاده میکنید. برخی از اپراتورهای تلفن همراه برای اینترنت خودشان، مودمهایی به بازار عرضه کردهاند که مخصوص سیمکارتهای همان شرکت اپراتور است.
همچنین بخوانید :
"مودم ۴G چیست و چه کاربردی دارد؟"
سروکلهی اولین مودم همراه از کجا پیدا شد؟
اولین مودم سیمی در سال 1958، توسط شرکت AT&T، عرضه شد و سرعت آن 300 بیتثانیه بود. برای درک بهتر سرعت این مودم باید بگوییم 300 بیتثانیه یعنی ارسال 30 کاراکتر در یک ثانیه! حال خودتان حساب کنید که انتقال یک متن 100 کلمهای چقدر زمان نیاز داشته است. اولین شبکهی اینترنت همراه، اینترنت نسل دوم 2G بود که برای نخستین بار در سال 1991 در دسترس قرار گرفت و شرکت نوکیا اولین شرکتی بود که در سال 1996 از آن در تلفن همراه nokia 9000 استفاده کرد. بهمرور زمان سرعت و کیفیت این نوع اینترنت بهبود پیدا کرد و در سال 2001 نسل سوم آن ارائه شد. کمکم مودمهای همراه 3G وارد بازار شدند و این تکنولوژی توسعه پیدا کرد. درحالحاضر مودمهای همراه از شبکههای 4G و 4.5G پشتیبانی میکنند و بهزودی شاهد نسل پنجم این مودمها نیز خواهیم بود.
دستتان برای انتخاب باز است
مودمهای همراه معمولا از شبکههای اینترنت تلفن همراه استفاده میکنند. مهمترین اپراتورهای شبکهی تلفن همراه در ایران ایرانسل، همراه اول و رایتل هستند. شرکتهای سازندهی این مودمها یا خود اپراتورهای داخلی هستند که مودمهایی مخصوص شبکهی اینترنت خودشان تولید میکنند یا شرکتهایی نظیر دی لینک و تی پی لینک که مودمهای سیمکارتخور برای استفادهی تمامی اپراتورها تولید کردهاند. این مودمها در سه نوع سیمدار، شارژی و USB در بازار وجود دارند؛ اما، تفاوت این سه مدل در چیست؟ در ادامه ویژگیهای این سه نوع را باهم بررسی میکنیم:
- مودم همراه سیمدار: این نوع مودم مستقیما به برق متصل میشود. مزیت آن عدم محدودیت در زمان استفاده است، چون با برق کار میکند نه باتری؛ ولی، اشکال آن این است که باید حتما در مکانهای برقکشی شده استفاده شود.
- مودم همراه شارژی: این نوع مودمها که با باتری کار میکنند، براساس ظرفیت باتری پس از مدتی مشخص نیاز به شارژ مجدد دارند. نوعی از این مودمها وجود دارد که پاوربانک نیز هستند و علاوهبر اتصال به اینترنت، نیاز باتری گوشی شما را هم تامین میکنند. از طریق وایفای میتوانید چندین دستگاه موبایل را همزمان به مودم متصل کرده و از اینترنت آن بهصورت اشتراکی استفاده کنید.
- مودم همراه USB: این نوع از مودمهای همراه که به آن دانگل نیز گفته میشود، بهصورت مستقیم از طریق درگاه USB به کامپیوتر، لپ تاپ یا سایر وسایل USBدار متصل میشوند و از منبع انرژی این وسایل تغذیه میکنند. مودم دانگل، یا از طریق خود USB وسیله را به اینترنت وصل میکند یا از طریق قابلیت وایفای، که این قابلیت بستگی به مدل مودم همراه دارد.
بد و خوبِ مودمهای همراه
اینترنت نقش مهمی در زندگی روزمرهی افراد بازی میکند و کیفیت آن تاثیر زیادی بر روند کارها میگذارد. استفاده از مودمهای همراه برای اتصال به اینترنت مزایای زیادی دارد. در ادامه به برخی از مهمترینِ این مزایا اشاره میکنیم:
- قابلیت حمل: این ویژگی مهمترین مزیت این نوع از مودمهای همراه است؛ زیرا، امکان استفاده از آن در همه جا وجود دارد و در مسافرت و مکانهای دور از خانه دیگر نگرانی از بابت اینترنت نخواهید داشت.
- سازگاری: تمامی دستگاههای موبایل نظیر لپتاپ، تلفنهمراه و تبلت قابلیت استفاده از این نوع مودم را دارند.
- ارتباط ایمن: دادههای ارسالی در مودم همراه به شیوهای مطمئن ارسال میشوند و نیاز نیست از بابت امنیت آن دغدغهای داشته باشید.
- منبع انرژی مستقل: استفاده از باتری در برخی مدلهای این نوع مودم، باعث میشود در صورت نبود منبع برق نیز شما بتوانید بهراحتی با آن کار کنید.
- پشتیبانی از شبکههای نسل جدید مثل 4G: اغلب مودمهای همراه از شبکههای 4G پشتیبانی میکنند و این قابلیت باعث میشود که حتی گوشیهای قدیمی نیز بتوانند بهوسیلهی این مودم به شبکههای نسل جدید دسترسی داشته و از سرعت بی نظیر آن بهره مند شوند.
- امکان استفادهی چندین دستگاه از مودم همراه به صورت همزمان: مودمهای همراه اکثرا مجهز به وایفای هستند و میتوانید چندین دستگاه را همزمان به آن متصل کنید.
این نوع مودمها در کنار تمامی مزایایی که دارند، برخی محدودیتها را نیز برای کاربران ایجاد میکنند؛ مثلا:
- اینترنت همراه نسبت به اینترنت خانگی هزینهی بالاتری دارد؛
- بستههای اینترنتی محدودیت حجم دارند و در زمان استفاده این محدودیت باید در نظر گرفته شود؛
- علاوهبر گوشی موبایل، افراد باید دغدغهی باتری مودم خود را نیز داشته باشند؛
- درصورت خرید مودم بیکیفیت اتصال شما به اینترنت، با کندی و قطعی روبرو خواهد شد؛
- مودمهای عرضه شده توسط اپراتورها، از خدمات اپراتورهای تلفن همراه دیگر پشتیبانی نمیکنند.
کی از همه مطمئنتره؟
معتبرترین برندهای مودم همراه در ایران، دی لینک، تی پی لینک و هوآوی هستند. هر 3 آنها از اینترنت 3G و4G پشتیبانی میکنند و با تمامی اپراتورها سازگار هستند. اگرچه به لحاظ کیفیت هر سه تقریبا در یک سطح قرار دارند؛ اما، مودم های همراه دی لینک سهم بیشتری از بازار را به خود اختصاص داده است و قدمت بیشتری نسبت به مودمهای تی پی لینک و هوآوی دارد.
کی از همه قویتره؟
حتما شما هم زمانیکه قصد خرید مودم دارید با چالش انتخاب مودم مناسب روبهرو میشوید. بهتر است قبل از خرید به این سؤالات پاسخ دهید که آیا مودم همراه ارزش خریدن دارد؟ خریدن این نوع مودم چقدر برای شما کارایی خواهد داشت؟ موقع خرید مودم به چه مواردی باید توجه کرد؟ بهترین مودمهای موجود در بازار کدامند؟
در زیر لیست برخی از بهترین مودمهای همراه سال 2021 ارائه شده است:
- مودم همراه 4G/LTE دی لینک مدل DWR-932C: این مودم دی لینک با پشتیبانی از اینترنت نسل چهارم، باتری قدرتمند ۲۰۰۰ میلی آمپر ساعتی و همچنین ابعاد کوچک و وزن کم بی شک یکی از بهترین مودم های همراه جهان در سال 2021 میباشد.
- مودم روتر بیسیم LTE/4G دی لینک مدل DWR-M921: این مودم از سری مودمهای همراه رومیزی محسوب شده و با برق شهری کار میکند. داشتن ۴ آنتن برای دریافت و ارسال امواج، سرعت انتقال اطلاعات بالا، پشتیبانی از اینترنت نسل چهارم (تمامی اپراتورها) و همچنین قابلیت اتصال دستگاهها به صورت کابلی، از مزایاییست که این مودم را تبدیل به یکی از بهترین مودمهای حال حاضر کرده است.
- HUAWEI Unlocked E8372h-320 LTE/4G: این مودم از نوع مودمهای USB وایفایدار است که اتصال حداکثر 16 دستگاه را پشتیبانی میکند. این دانگل از نوع Unlocked است؛ یعنی، شما میتوانید از هر سیمکارتی در سراسر دنیا برای آن استفاده کنید. سرعت این نوع مودم 150 مگابیتثانیه است و جزء مودمهای پرسرعت دنیاست.
- Huawei B311 2020, CAT 4, 4G/ LTE: این مودم شرکت هوآوی از نوع سیمدار و مجهز به وایفای است که امکان اتصال 32 دستگاه را فراهم میکند. سرعت این نوع نیز تا 150 مگابیتثانیه میرسد و از نوع Unlocked است.
- TP-Link Archer MR400 AC1200 Dual Band 4G: یک مدل مودم سیمدار است که میتوانید آن را بدون نیاز به پیکربندی به لپتاپ، تبلت و گوشی خود وصل کنید. اگرچه سرعت بیسیم آن 300 مگابیتثانیه است، در حالت ایدهآل 64 وسیله میتوانند از وایفای این مودم با سرعت 150 مگابیتثانیه استفاده کنند. قابلیت جالبِ این مودم سازگاری با تمامی شبکههای 4g/3g/2g است.
- TP-Link Archer MR200 AC750: این مودم نیز از مودمهای سیمدار است که امکان اتصال بیسیم یکپارچه با پوششدهی مناسب را فراهم میکند. سرعت انتقال اطلاعات آن 750 مگابیتثانیه است که وایفای آن همزمان دو باند با سرعت حداکثر 300 و 433 مگابیتثانیهای ایجاد میکند. این مودم نیازی به تنظیمات و پیکربندی ندارد.
اگر نمیدانید که مودم همراه به دردتان میخورد یا نه…
مودم همراه بیشتر برای افرادی مناسب است که زمان زیادی را در اینترنت میگذرانند؛ یعنی، اغلب افراد شاغل دورکار، فریلنسر، گیمر و کسبوکارهایی که کارشان با اینترنت گره خورده است و باید دائما به اینترنت متصل باشند. مودم همراه برای این افراد در مواقع مسافرت و یا قطع برق ضروری است. یک وجه تمایز دیگر مودم همراه سرعت بالاتر آن نسبت به مودمهای خانگی است؛ بنابراین، اگر شما هم به اینترنت پرسرعت نیاز دارید بهتر است در فکر خرید یک مودم همراه پرسرعت باشید.
پلهپله تا ملاقات با مودم مناسبتان
شما به دلایل مختلفی ممکن است بخواهید یک مودم همراه بخرید؛ اما، چقدر در مورد انواع این مودمها اطلاعات دارید؟ اگر قصد خرید یک مودم دارید باید قدمبهقدم مراحل زیر را انجام دهید:
1- نیازسنجی:
اطمینان پیدا کنید که مودم همراه چیزی است که پاسخگوی نیاز شما است؛ زیرا، ممکن است یک مودم خانگی برای شما انتخاب بهتری باشد. برای فهم این موضوع به این چند سؤال پاسخ دهید:
-
دقیقا برای چه کاری قصد خرید مودم دارید؟
-
آیا استفاده شما از اینترنت فقط در خانه است یا بیرون از خانه نیز به آن نیاز خواهید داشت؟
-
چه حجمی از اینترنت را روزانه مصرف میکنید و چند ساعت در روز به اینترنت نیاز دارید؟
2- تعیین مشخصات مودم:
مودمهای همراه مدلها و ویژگیهای متفاوتی دارند؛ از جمله، نوع، سرعت، اتصالات و… . قبل از خرید مودم باید مشخص کنید که کدام ویژگی برای شما مهمتر است و براساس نیاز خود مودم مناسب را انتخاب کنید. پاسخ به سؤالات زیر، شما را در تعیین اولویتها راهنمایی میکند:
-
آیا نیاز به اینترنت پرسرعت دارید؟
-
کیفیت اینترنت باید چگونه باشد؟
-
چند ساعت از روز میخواهید از مودم استفاده کنید؟
-
چند دستگاه را میخواهید به مودم خود متصل کنید؟
-
اتصال بیسیم میخواهید یا کابلی؟
-
آیا در فضای آزاد بدون امکانات برقکشی هم نیاز به اینترنت خواهید داشت؟
تعیین پاسخ این سؤالها، تمامی ابهامات شما را برای خرید مودم همراه برطرف میکند و میتوانید بهترین مودم را براساس نوع و ویژگیها، برای خود انتخاب کنید.
3- خرید سیمکارت:
شما برای مودم همراه خود نیاز به سیمکارت خواهید داشت؛ بنابراین، باید ببینید که از کدام اپراتور میخواهید اینترنت بگیرید. این انتخاب باید براساس ارزیابی کیفیت اینترنت اپراتور در محل مورد استفاده، سرعت اینترنت و هزینهی آن باشد. همچنین میتوانید مودم همراه را نیز از همان اپراتور تهیه کنید؛ اما، همان طور که گفته شد، باید توجه داشته باشید که مودمهای همراه اپراتورها بهصورت قفل شده هستند و تنها برای سیمکارتهای همان اپراتور کار میکنند.
سخن پایانی
امروزه اینترنت یک جزء جداناپذیر در زندگی انسانهاست. بسیاری از کسبوکارها به اینترنت روی آوردهاند و پلتفرمهای گوناگون بستر مناسبی برای مشاغل اینترنتی ایجاد کردهاند. نتیجهی این امر، وابستگی شدید انسانها به اینترنت شده تا جایی که اغلب افراد در هر موقعیتی نیاز دارند که به اینترنت متصل باشند. با گسترش اینترنت همراه، دسترسی به اینترنت در اکثر مکانها تسهیل شده؛ اما، تلفن همراه بهدلیل محدودیت باتری همیشه نمیتواند پاسخگوی نیاز افراد باشد. به همین دلیل یک مودم همراه میتواند علاوهبر حل مشکل اتصال به اینترنت، به طول عمر باتری گوشی شما نیز کمک شایانی کند.
نظر شما دربارهی مودمهای همراه چیست؟ فکر میکنید در آینده مودمهای همراه میتوانند بهطور کامل جایگزین مودمهای خانگی شوند؟ اگر بخواهید یکی از این دو را انتخاب کنید، کدامیک را ترجیح میدهید؟ آیا تاکنون از یک مودم همراه استفاده کردهاید؟ اگر استفاده کردهاید لطفا در کامنتها به ما بگویید که مودمتان از چه برندی است.
سوالات متداول
1- آیا سرعت اینترنت از طریق مودم همراه به سرعت دستگاههای متصل شده ارتباط دارد؟
خیر، سرعت دانلود و آپلود اطلاعات در این نوع مودم، به سرعت مودم همراه و سیمکارت داخل آن بستگی دارد و دستگاههای متصل شده از طریق وایفای یا کابل از اینترنت این مودم استفاده میکنند.
2- چگونه میتوان امنیت مودم همراه را افزایش داد؟
برای تامین امنیت این نوع مودم باید کارهای زیر را انجام دهید:
- برای آن پسورد تعیین کنید؛
- پسورد شما باید شامل اعداد، حروف و کاراکترهای خاص کیبورد باشد؛
- پسورد انتخابی باید از نوع پروتکل WPA2-PSK باشد؛
- قابلیت WPS را غیرفعال کنید؛
- برای تضمین امنیت، دسترسی را میتوانید برای دستگاههای خودتان براساس آدرس MAC آنها تعریف کنید تا هیچ وسیلهی دیگری امکان اتصال نداشته باشد.
3- سرعت مودمهای خانگی بیشتر است یا مودم همراه؟
سرعت هر دو نوع بستگی به عوامل مختلفی دارد و همیشه ثابت نیست. ولی هیچ کدام از این دو مودم در حالت عادی و باتوجه به شبکههای اینترنت موجود در ایران، به نرخ سرعتهای تعریف شده برای مودم نمیرسند. در یک مقایسهی کلی میتوان گفت که سرعت مودم همراه از سرعت مودم خانگی بیشتر است.
دیدگاهتان را بنویسید