موس بی سیم از ابتدا تا امروز
موسها، این موشهای کوچک دوست داشتنی و رنگارنگ، از اولین روزهای پیدایش کامپیوتر به دنیای ما انسانها قدم گذاشتهاند. میتوان موسها را عضو جدانشدنی کامپیوترها دانست. بدون موس، گشتوگذار میان فایلهای کامپیوتر، کاری غیرممکن به نظر میرسد. به همین خاطر است که غولهای تکنولوژی هر روز طرحها و ایدههای جدیدی را برای کاربری سادهتر و بهتر آن ارائه میدهند. یکی از این طرحها، که سالهاست با استقبال عمومی مواجه شده، موس بی سیم است. ایدهای خلاقانه و کارآمد که به شما اجازه میدهد با آزادی بیشتری به کارهای کامپیوتری خود بپردازید. اگر دوست دارید بیشتر با این ابتکار پرطرفدار آشنا شوید، با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله خواهیم خواند:
-
- موس بی سیم چیست؟
- تاریخچه ساخت این محصول
- تکنولوژی بی سیم به کار رفته در موسهای بی سیم از ابتدا تا کنون
- انواع موس وایرلس
- با اجزاء موس بیسیم بیشتر آشنا شوید
- طرز کار موس بی سیم
- نحوهی اتصال موس به کامپیوتر چگونه است؟
- برندهای تولیدکنندهی موس بی سیم
- مزایای موس بی سیم
- معایب این موسها
- نکاتی برای خرید موس بیسیم
- کلام آخر
موس بی سیم چیست؟
موس بی سیم که با نامهای موس وایرلس (Wireless) یا کوردلس (Cordless) نیز شناخته میشود، نوعی موس کامپیوتر است که بدون نیاز به سیم با دستگاه شما ارتباط برقرار میکند. موس وایرلس با ارسال امواج رادیویی (همچون بلوتوث یا وای فای) یا اینفرارد به دستگاه مادر متصل میشود و به شما اجازه میدهد بدون قرار گرفتن در فاصلهی معینی، با کامپیوتر خود کار کنید.
تاریخچه ساخت این محصول
از سال ۱۹۶۳ و با طراحی اولین موس جهان تا به امروز، دنیای تکنولوژی موسها دستخوش تغییرات بسیاری شد. برندهای گوناگون برای پیدا کردن جایگاه خود در بازار تکنولوژی، دست به ایدهپردازیهای خلاقانهای میزدند که منجر به تولید موسهای کارآمدتر و قدرتمندتر میشد. در سال ۱۹۹۱، شرکت لاجیتک (Logitech)، طی یک حرکت خارقالعاده، موسهایی را به بازار عرضه کرد که سیم نداشتند! ایدهای که جهان را شگفتزده و کار با کامپیوتر را آسان کرد.
تکنولوژی بی سیم به کار رفته در موسهای بی سیم از ابتدا تا کنون
موسهای بی سیم با کمک تکنولوژیهای متنوعی به دستگاه مادر متصل میشوند. اما اگر بخواهیم سیر تحول تکنولوژیهای به کار رفته در موس وایرلس را بررسی کنیم، باید بگوییم که اولین نمونه از موسهای بی سیم به کمک امواج مادون قرمز (اینفرارد) به کامپیوتر متصل میشد. کمی بعد تکنولوژی امواج مادون قرمز جای خود را به امواج رادیویی داد. در این تکنولوژی موس بی سیم میتوانست از طریق بلوتوث به دستگاه اصلی متصل شود. کمی پس از پا به عرصه گذاشتن وایفای (Wifi) موسهای بی سیم با کمک این تکنولوژی که سرعت و بازهی حرکتی بیشتری به آنها میداد به کامپیوتر وصل میشدند. ارسالکنندههای این امواج معمولا بهصورت خودکار درون موس بیسیم قرار میگرفتند و اتصال موسها به کامپیوتر تنها به شرط وجود گیرندههای این امواج در دستگاه، اتفاق میافتاد. به همین منظور بسیاری از شرکتهای تولید کنندهی موس بی سیم شروع به ساخت گیرندههایی در قالب USB کردند که اتصال موس بی سیم را به تمامی دستگاهها ممکن میساخت.
انواع موس وایرلس
موسهای بی سیم دارای طراحیهای متفاوت و روشهای اتصال گوناگون هستند. همین تفاوتها باعث شدهاند تا انواع گوناگونی از موس وایرلس در بازار وجود داشته باشند. اما از نظر نحوهی اتصال به دستگاه، این محصولات دارای دو دستهبندی کلی هستند:
- موس بی سیم با اتصال امواج مادون قرمز: این موسها از امواج اینفرارد یا مادون قرمز برای اتصال به دستگاه استفاده میکنند.
- موس بی سیم با اتصال امواج رادیویی: این موسها از طریق بلوتوث یا وای فای به سیستم متصل میشوند. موس بی سیم با اتصال امواج رادیویی خود به دو شکل مختلف عرضه میشود:
- دارای گیرنده USB
- بدون گیرندهی مجزا
از نظر طراحی نیز موس بی سیم در دستههای زیر قرار میگیرد:
- موس بی سیم قلمی: این موسها بهشکل قلم طراحی شدهاند و بیشتر برای کارهای گرافیکی مورداستفاده قرار میگیرند.
- موس بی سیم معمولی: این موسها به خودی خود دارای طراحیهای متفاوتی هستند، اما بهطور کلی در قالب موسهای معمولی اما بدون سیم در بازار به چشم میخورند.
- موس بی سیم سهبعدی: این موسهای بی سیم شبیه به کنترل تلویزیون عمل میکنند و باید آنها را برای انجام کارها درمقابل کامپیوتر نگاه داشت.
موس وایرلس در طرحها و شکلهای متنوعی به بازار عرضه شده است و با گذر زمان بازهم تنوع آن بیشتر میشود. بنابراین بدیهی است که تا چند سال دیگر، انواع بیشتری از موسهای بی سیم در دسترس باشد.
با اجزاء موس بیسیم بیشتر آشنا شوید
موسها دارای اجزاء داخلی گوناگونی هستند که در قالب یک شی واحد به کارکرد هرچه بهتر کمک میکنند. اما اوضاع درمورد موس بی سیم کمی متفاوت است. موسهای بی سیم از سه جزء کلی تشکیل شدهاند که گاها یک شی واحد را تشکیل نمیدهند. این سه جزء عبارتنداز:
- انتقالدهنده: انتقالدهندهها قطعات توکاری هستند که وظیفهی انتقال امواج از موس به کامپیوتر را برعهده دارند.
- گیرنده: گیرندهها وظیفهی دریافت امواج ارسال شده از موس را برعهده دارند و معمولا به دو صورت USB و توکار تولید میشوند. گیرندههای توکار درواقع همان کیتهای بلوتوث یا وایفای داخلی هستند که از پیش، روی دستگاه کامپیوتر نصب شدهاند.
- باتری: باتریها هم نیروی موردنیاز موس بی سیم برای ارسال امواج را تامین میکنند. باتریها نیز به دو صورت شارژی و قابل تعویض عرضه میشوند. هر برند بسته به رویکرد بازار و روش قیمتگذاری خود، نوع خاصی از باتریها را برای موس بی سیم خود انتخاب میکند.
طرز کار موس بی سیم
همانطور که در بخش معرفی اجزای موس بی سیم گفتیم، این موسها از سه بخش اصلی یعنی انتقالدهنده، گیرنده و باتری تشکیل شدهاند که هر یک وظیفهی خاصی را برعهده دارند. باتری نیروی لازم برای فعالیت موس وایرلس را تامین میکند. به این ترتیب، انتقالدهنده که میتوان آن را اصلیترین قطعهی موس دانست، یکی از امواج رادیویی یا مادون قرمز را به گیرندهی دستگاه موردنظر ارسال میکند تا فرآیند کار موس بی سیم آغاز شود.
گیرندههای موجود در کامپیوتر، امواج ساطعشده از انتقالدهندهی موس بی سیم را دریافت میکنند. این امواج که معمولا با گیرندههای دستگاه شما هم فرکانس هستند، توسط گیرنده دریافت و سپس رمزگشایی میشوند. در این مرحله دستورات ارسال شده توسط موس برای کامپیوتر شما قابلدرک خواهد شد. به این ترتیب شما میتوانید از طریق موس بی سیم خود تغییرات بسیاری در کامپیوترتان ایجاد کنید.
نحوهی اتصال موس به کامپیوتر چگونه است؟
یکی از تفاوتهای اساسی موس بی سیم با همتای سیمدارش، نحوهی اتصال آن به کامپیوتر است. موسهای دارای سیم معمولا بهسادگی با وصل کردن سیمشان به پورت USB به دستگاه متصل میشوند و شروع به کار میکنند. اما برای اتصال موس بی سیم به کامپیوتر باید آن را به دستگاه معرفی کرد. برای آشنایی هرچه بیشتر شما با نحوهی اتصال این موس به دستگاه، در ادامه روش راهاندازی موس بی سیم را در چند قدم بررسی خواهیم کرد:
- جاگذاری باتری و راهاندازی موس بی سیم: برای شروع به کار موس وایرلس ابتدا لازم است تا وضعیت باتری موس را بررسی کنید. اگر موس بی سیم شما شارژی است، مطمئن شوید که باتری آن شارژ دارد. اگر موس شما با باتریهای موقت قابل تعویض کار میکند، دریچهی زیرین موس را باز کنید تا باتری را در آن جاگذاری کنید. پس از این مرحله با فشردن دکمهی کوچکی که معمولا در زیر یا پهلوی موس قرار دارد، میتوانید آن را روشن کنید.
- اتصال دانگل (گیرنده) به کامپیوتر: بستهبندی موس بی سیم خود را بررسی کنید و اگر دانگلی در آن وجود نداشت با توجه به مشخصات موس، مناسبترین دانگل را خریداری کنید. معمولا دانگلها در بستهبندی اکثر موسهای بی سیم وجود دارند. دانگل را به دستگاه خود وصل کنید تا ارتباط موس و کامپیوتر برقرار شود.
- معرفی موس بی سیم به دستگاه: پس از نصب دانگل، شما باید موس خود را به کامپیوترتان معرفی کنید. این کار به روشهای گوناگونی انجام میشود. برخی از موسهای بی سیم دارای یک دیسک ستاپ در بستهبندی خود هستند. شما میتوانید با وارد کردن CD به کامپیوترتان تنظیمات لازم را برای معرفی موس بی سیم انجام دهید. برخی دیگر از موسها برنامهی تنظیمات را همراه با همان دانگل گیرنده به کامپیوترتان منتقل میکنند. برخی دیگر نیز با مراجعه به تنظیمات بلوتوث دستگاهتان قابل معرفی هستند. تمامی این روشها به برند موس بی سیم شما بستگی دارند.
برندهای تولیدکنندهی موس بی سیم
با اینکه اولین تولیدکنندهی موس بی سیم برند مشهور لاجیتک بود اما تا امروز تقریبا تمامی برندهای مرتبط با تکنولوژیهای کامپیوتری، در تولید موس بی سیم ورود کردهاند. برندهایی همچون مایکروسافت (Microsoft)، اپل (Apple)، سامسونگ (Samsung)، ریزر (Razer)، اچ پی (HP)، ایسوس (Asus) و بسیاری از برندهای بهنام دیگر، شرکتهایی هستند که امروزه به تولید موس بی سیم مشغولند.
برخی از برندهایی که در ادامه معرفی میکنیم، جزو برترین برندهای تولیدکنندهي موس بی سیم در سال ۲۰۲۰ هستند.
- لاجیتک (Logitech): برند لاجیتک بهعنوان اولین تولیدکنندهی موس وایرلس در دنیا، همچنان جزو سردمداران تولید این محصول است. بسیاری از موسهای بی سیم این برند جزو برترین موسهای سال ۲۰۲۰ شدهاند. در بین این موسها میتوان به Logitech MX Master 3 بهعنوان برترین موس بی سیم از هر لحاظ، Logitech Marathon Mouse M705 بهترین موس از نظر کیفیت باتری، Logitech M510 بهترین موس از نظر طراحی، Logitech M570 بهترین موس بی سیم از لحاظ راحتی و Logitech MX Anywhere 2S بهعنوان بهترین موس بی سیم برای تمامی مکانها، اشاره کرد.
- ریزر (Razer): موس بی سیم Basilisk X HyperSpeedاز برند ریزر، بهعنوان بهترین موس بی سیم برای بازی شناخته شد. همین موضوع نشان میدهد که موس ریزر از سرعت و کیفیت بسیار بالایی برخوردار است.
- FD V8: موس بی سیم Ultrathin Silent Travel Mouse، لقب بهترین موس وایرلس مسافرتی سال ۲۰۲۰ را از آن خود کرد. طراحی بسیار ظریف این موس باعث شده است تا بتوان آن را راحتتر از موسهای دیگر حمل کرد.
- اپل (Apple): موس بی سیم Magic Mouse 2 از کمپانی اپل نیز با قابلیتهای فوق العادهاش بهعنوان بهترین موس بی سیم اپل در سال ۲۰۲۰ معرفی شد.
مزایای موس بی سیم
موس بی سیم نیز همچون تمامی تکنولوژیهای دیگر دارای مزایایی است که آشنایی با آنها میتواند شما را به تهیهی این ابزار کارآمد، تشویق کند.
- راحتی و انعطاف: از آنجا که موس بی سیم از داشتن سیم بیبهره است، انعطافپذیری بیشتری در حین حرکت دارد و جلوی دستوپایتان را نخواهد گرفت. به این ترتیب اگر درحین کار با لپ تاپ ، نیاز به تغییر وضعیت داشتید، مجبور نیستید که برای یک تغییر موقعیت ساده راه خود را از میان هزاران سیم گره خورده باز کنید.
- مرتب ماندن فضای کار: با استفاده از موس بی سیم، دیگر میز کارتان از سیمهای در هم پیچیده پوشیده نمیشود. همین موضوع میتواند به افزایش تمرکز و راندمان کارتان کمک کند.
- فضای کار وسیعتر: به این دلیل که موس بی سیم از امواج برای کار خود استفاده میکند و هیچ سیمی شما را به لپ تاپ یا کامپیوترتان متصل نکرده است، میتوانید بهراحتی از مانیتور خود فاصله بگیرید و در هر فاصلهای که راحتتر بودید مشغول به کار شوید. این مزیت موس بی سیم برای افرادی که مانیتورهای بزرگ دارند بسیار مناسب است.
- نیازی به لوازم جانبی و رسیدگی مداوم ندارد: از دیگر کاربردهای امواج در این کالای الکتریکی، وجود مادون قرمز برای تشخیص حرکت در این موسهاست. به همین دلیل دیگر نیازی به تهیهی پد موس نخواهید داشت. از طرفی وجود این تکنولوژی در موسهای بی سیم باعث میشود تا دردسرهای تمیز کردن توپی مکانیکی زیر موس را نداشته باشید. البته لازم به ذکر است که امروزه بسیاری از موسهای دارای سیم نیز از این تکنولوژی بهره میبرند.
- جابهجایی سادهتر: عدم وجود سیم در این موسها باعث شده است تا جابهجایی آنها نیز راحتتر باشد. دیگر برای جمع کردن وسایل کارتان و نقل مکان از جایی به جای دیگر، نیازی نیست تا بین حجم عظیمی از سیمهای پیچ و تاپ خورده گم شوید، بلکه به راحتی میتوانید موس خود را برداشته بدون هیچ زحمتی آن را درون کیفتان قرار دهید.
معایب این موسها
حال که با مزایای موس بی سیم آشنا شدیم، بد نیست کمی درمورد معایب آن نیز صحبت کنیم:
- گران بودن: قیمت موس بی سیم به نسبت محصول مشابه اما سیمدار، کمی گرانتر است. البته این گران بودن کاملا منطقی است، برای اینکه هزینهی بیشتری برای طراحی و تولید این موسها صرف میشود که قیمت نهایی آن را افزایش میدهد.
- نیاز به USBهای کوچک: دانگلهای موس بی سیم که بیشتر در قالب USB کوچک عرضه میشود، عامل اصلی بینیازی از سیم است. اما همین ابزار کوچک میتواند تبدیل به یکی از بزرگترین معایب موس بی سیم شود. چرا که این دانگلها گاهی به اندازهای ظریف و کوچک هستند که میتوانند در حین جابهجایی گم بشوند. یا در بدترین حالت زیر دست و پا بمانند و بشکنند یا با گیر کردن به جاهای مختلف به پورت USB دستگاه شما آسیب وارد کنند.
- نیاز به باتری: وجود باتری در چنین محصولی امری اجتناب ناپذیر است. به همین دلیل شما بهطور سالیانه نیاز به تعویض باتری دارید که میتواند خود هزینهای جانبی برای شما به حساب بیاید. البته میتوان این مشکل را با انتخاب موس بی سیمی که دارای باتری شارژی است برطرف کرد.
نکاتی برای خرید موس بیسیم
در هنگام خرید موس بی سیم، مواردی وجود دارد که باید مد نظر قرار دهید. پیش از هر چیز باید نوع کاربری خود را مشخص کنید و با توجه به توقعی که از موس بی سیمتان دارید، موارد زیر را بررسی کنید:
- نوع و طول عمر باتری موس بی سیم: این گزینه برای افراد گیمر و کسانی که میخواهند طولانیمدت با موس کار کنند مهم است.
- طراحی ارگونومی موس بی سیم: هرچه کارتان سنگینتر باشد، توجه به این مورد مهمتر خواهد شد، چرا که با سلامت دستتان در ارتباط است.
- دقت موس بی سیم (DPI): شاید همیشه مهم نباشد اما توجه به این گزینه برای افرادی که به کارهای ظریفی چون طراحی مشغولند بسیار مهم است.
- قیمت موس بی سیم: احتمالا قیمت اولین گزینهای است که موردتوجه قرار میگیرد، چرا که کاربر میخواهد متناسب با بودجهاش بهترین کالا را خریداری کند.
کلام آخر
موس بی سیم تکنولوژی فوقالعادهای است که لذت کار با کامپیوتر را چندین برابر میکند. شاید بتوان تولد موسهای بی سیم را نقطهی عطفی در دنیای کامپیوتر و تکنولوژی دانست. این ابزارها با حذف سیمهای دستوپاگیر موفق شدهاند آزادی عمل بیشتری به مصرفکنندگان خود بدهند و تجربهی کاری یا تفریحی جالبی را برای آنها خلق کنند. حالا که با تمامی جنبههای موس بی سیم، این وسیلهی مفید، آشنا شدید، شاید بد نباشد سری به فروشگاه ایزی مارکت بزنید و یکی از این موسهای بی سیم خارقالعاده را برای خود تهیه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید