داغ شدن گوشی موبایل : خطری در کمین یا مشکلی ساده
احتمالا تاکنون برای شما هم رخ داده است که در حین بازی با موبایل و درست در لحظهی حساس آن، گوشیتان داغ کند و موبایلتان از انجام کوچکترین عملی سر باز زند، یا لابد پیش آمده که برای بیرون رفتن عجله داشته باشید و گوشیتان شارژ نداشته باشد، اما وقتی موبایلتان را به شارژر متصل میکنید بدنهی آن داغ شود. این موضوع احتمالاً میتواند موجب نگرانی شما شود و برایتان سوالهایی از این دست ایجاد کند: چرا گوشی داغ می کند ؟ ممکن است این گرم شدن موبایل به قطعات آن آسیب برساند؟ چه کارهایی برای جلوگیری از داغ شدن موبایل میتوانیم انجام دهیم؟ اینها سوالاتی هستند که برای بیشتر افراد ایجاد میشوند. این مقاله را دنبال کنید تا به پاسخ تمامی سوالات خود برسید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
آیا داغ شدن گوشی طبیعی است؟
اگر موبایل شما پس از تماس گرفتن یا استفاده از یک اپلیکیشن گرم شده باشد، جای نگرانی وجود ندارد. در واقع این اتفاق کاملا طبیعیست. درون گوشی شما بخشهایی مثل پردازشگر، دوربین، صفحه نمایش و باتری وجود دارند که میتوانند گرمای زیادی تولید کنند. تفاوت موبایل با کامپیوتر یا لپ تاپ این است که کامپیوترها دارای یک فَن هستند که خنکشان میکند، اما موبایل این فن را ندارد. به جای آن، در موبایل از یک پوشش خاص استفاده میشود تا حرارت را بیرون بدهد. بنابراین بیشتر اوقات زمانی که موبایل شما به خوبی کار کند، گرمای زیادی در آن احساس نمیشود و به خوبی میتوانید آن را در دست نگه دارید.
با این حال اگر گوشی آنقدر داغ شده که متوجه میشوید حرارت آن زیاد است، به شما ” پیغام دستگاه بیش از حد داغ است “ را نشان میدهد یا به علت گرم شدن بیش از حد دیگر کار نمیکند، مشکلی وجود دارد که باید آن را پیدا و حل کنید.
در این مقاله به شما کمک میکنیم تا جواب این سوال که چرا گوشی داغ می کند را بیابید و مشکل احتمالی گوشی خود را برطرف کنید.
بیشتر چه مدلها و برندهایی از موبایل داغ میکنند؟
گرچه این سئوال که چرا گوشی داغ می کند گریبان دارندگان تمام گوشیها را میگیرد اما به طور میانگین گوشیهای برخی برندها بیشتر از بقیه داغ میکنند. تقریبا حرارت تمامی گوشیهای مدرن ممکن است پس از استفادهی عادی بالا رود. احتمال دارد دوستی که موبایلی شبیه موبایل شما دارد مشکل داغ شدن گوشی نداشته باشد. با این حال یکی از برندهایی که کاربران آن بیش از بقیه با مشکل داغ شدن گوشی مواجه میشوند، برند هواوی است که علت داغ شدن آنها نیز نوع طراحی این موبایلها میباشد.
آیا داغ شدن گوشی خطرناک است؟
اگر داغ شدن گوشی در حدی زیاد باشد که آن را احساس کنید یا خود گوشی به شما اخطار داغ شدن بدهد، این حرارت زیاد میتواند خطرناک باشد و بر اجزای داخلی موبایل شما تاثیر بگذارد، این جاست که لازم است از خود بپرسید چرا گوشی داغ می کند ؟ موبایلی که خیلی داغ میشود ممکن است برخی اطلاعات خود را از دست بدهد یا دچار اختلال شود. همچنین داغ شدن مکرر میتواند موجب کند شدن دستگاه شما شود.
علاوه بر آسیبهای وارد شده به خود گوشی، در برخی مواقع حرارت زیاد ممکن است موجب نشتی باتری شود. این موضوع احتمال آتشسوزی و به خطر انداختن امنیت خودتان را نیز در پی خواهد داشت.
داغ شدن گوشی چه آسیبی به آن وارد میکند؟
دمای داخلی موبایل شما بستگی زیادی به دمای محیط اطرافش دارد. اگر گوشی شما بیش از حد داغ شود، ممکن است مشکلاتی مثل تحلیل رفتن باتری و یا در برخی موارد نادر حتی ذوب شدن CPU پیش بیاید. همچنین این احتمال وجود دارد که اگر موبایلتان به دلیل داغ شدن خاموش شد دیگر روشن نشود! پس باید با علتهای اینکه چرا گوشی موبایل داغ میکند آشنا شوید تا از این خسارتهای سنگین جلوگیری کنید.
علت داغ شدن گوشی و راهکارهای جلوگیری از آن
معمولا داغ شدن موبایل چندین علت دارد که در این بخش به آنها میپردازیم تا ببینیم چرا گوشی داغ می کند ؟
-
بازی کردن با موبایل
یکی از رایج ترین علتهای اینکه چرا گوشی داغ می کند ، کار کردن بیش از حد با آن است. زمانی که بازیها و اپلیکیشنهایی با گرافیک بالا را مدام استفاده میکنید، این برنامهها بیش از حد RAM و CPU دستگاه شما را استفاده میکنند و باعث میشوند که باتری و CPU مجبور باشند بیش از قبل کار کنند.
سعی کنید هنگام استفاده از بازیها و اپلیکیشنهای این چنینی ، بعد از هر یک یا دو ساعت، استراحتی 30 دقیقهای به دستگاه خود بدهید تا از داغ شدن آن جلوگیری کنید.
-
استفاده از اینترنت و وای فای
روشن بودن وای فای یکی از پاسخها به این سوال است که چرا گوشی داغ می کند ؟ با صرف روشن بودن وای فای، گوشی شما داغ نمیشود؛ اما استفادهی زیاد از آن میتواند علت داغ شدن گوشی باشد. بسیاری از افراد هنگام کار با موبایلشان به اپلیکیشنهای زیادی که در background آنها روشن میمانند و از منابع گوشی مثل وای فای و اینترنت استفاده میکنند، توجهی ندارند. اگر اپلیکیشنهای زیادی در پس زمینه روشن باشند، احتمالا دستگاه شما داغ خواهد کرد.
برای حل این مشکل میتوانید استفاده از اینترنت در بکگراند را غیرفعال کنید. کافی است به قسمت Settings > Apps & notifications > All apps بروید و اپلیکیشنی که میخواهید دسترسی آن قطع شود را انتخاب کنید. همچنین میتوانید به قسمت Data Usage بروید و با خاموش کردن گزینهی Background data دسترسی به اینترنت توسط اپلیکیشنهای فعال در بکگراند را محدود کنید.
-
اتصال به بلوتوث
اتصال به بلوتوث در حالت عادی موجب فشار آوردن به باتری و داغ شدن گوشی نمیشود اما معمولا توصیه میشود از بلوتوث به مدت زیاد و بیش از حد استفاده نکنید چون میتواند علتی دیگر برای اینکه چرا گوشی موبایل داغ میکند باشد. برای خاموش کردن آن کافی است به قسمت تنظیمات بلوتوث در گوشی بروید و در صورت روشن ماندن آن، گزینهی غیرفعال کردن را انتخاب کنید. استفاده از هدست بلوتوث ، مچ بند هوشمند و همچنین اسپیکر بلوتوث از دلایل رایج برای روشن بودن طولانی مدت بلوتوث به حساب میآید.
-
استفاده از دوربین
دوربینهای با کیفیت بالا در گوشیها احتمالا پاسخ دیگر به سوال چرا گوشی موبایل داغ میکند باشند. البته این موضوع همیشه اتفاق نمیافتد و به عوامل زیر بستگی دارد:
-
رزولوشن و frame rate انتخاب شده؛
-
روشنایی صفحهی نمایش؛
-
دمای محیط اطراف.
برای حل این مشکلات نیز میتوایند رزولوشن عکس و ویدئو را در موبایل خود کم کنید.
-
استفاده از کاور گوشی
کاور گوشیها اغلب میتوانند به عنوان ضربهگیرهای خوبی برای موبایل عمل کنند، اما اغلب این کاورها به گونهای طراحی میشوند که راهی برای عبور هوا در آنها وجود ندارد. زمانی که گوشی داغ میشود و میخواهد گرما را به بیرون از خود انتقال دهد، این کاورهای پلاستیکی جلوی خروج هوا را میگیرند و گوشی داغ میماند. در چنین مواقعی باید کاور را برای مدتی بیرون بیاورید تا گوشی به دمای طبیعی خود بازگردد.
-
باز کردن تعداد زیادی اپلیکیشن
استفادهی همزمان از چند اپلیکیشن و خارج نشدن از آنها، ممکن است باعث گرم شدن بیش از حد گوشی شما شوند. در واقع حرارت گوشی میتواند نشانهی استفادهی زیاد از گوشی باشد. پس اگر شما هم چندین دچار سوختگی توسط گوشی همراه خود شدهاید! خوب است به این نکته نیز توجه داشته باشید و اپلیکیشنهای اضافه را ببندید.
-
پر بودن حافظهی گوشی
هنگام پر بودن حافظه، بخشهایی مثل CPU و باتری، نیاز به فعالیت بیشتری دارند. این فعالیت بیشتر موجب داغ شدن پردازشگر موبایل میشود. معمولا اگر مموری یا حافظهی گوشی کمتر از 30 درصد فضای خالی داشته باشد، آن حافظه نیاز به خالی شدن دارد. حافظهی کم همچنین میتواند موجب هنگ کردن گوشی شود و این خود باعث فعالیت بیشتر پردازندهها و در نتیجه بالارفتن حرارت موبایل معصوم شما میشود! بنابراین خوب است هر چند وقت یک بار میزان فضای خالی حافظهی گوشیتان را چک کنید.
-
استفاده از برنامههای دارای باگ و ناامن
اپلیکیشنهایی که باگ دارند و ناامن هستند نیز میتوانند یکی از دلایل بالارفتن دمای گوشی موبایل شما باشد. این باگها باعث میشوند یک اپلیکیشن از پردازشگر موبایل بیش از حد استفاده کند و حرارت زیادی تولید شود. باگ میتواند مربوط به سیستم خود گوشی یا مربوط به اپلیکیشنهایی باشد که استفاده میکنید. بنابراین سعی کنید تا حد امکان اپلیکیشنهای خود را از منابع معتبر دانلود کنید.
-
قرار گرفتن در معرض نور و گرما
در معرض نور خورشید یا منبع گرمایی دیگری قرار گرفتن نیز خود میتواند یکی از دلایل داغ شدن گوشی باشد. حرارت مستقیم میتواند به اجزای داخلی موبایل آسیبهای جدی برساند، عمر باتری را کاهش دهد و سرعت عملکرد گوشی را پایین بیاورد. تا حد امکان گوشی خود را برای مدت زیادی در معرض نور یا هوای گرم قرار ندهید و اگر گوشیتان به دلیل نور خورشید داغ شد، فضایی تاریک و خنک پیدا کنید تا با قرار دادنش در آنجا دمایش کاهش یابد.
توجه کنید که قرار دادن گوشیتان در فریزر برای کاهش دما به هیچ وجه کار صحیحی نیست!
-
ویروسها و کرمها
کرمها و ویروسها خطرناکترین عاملان داغ کنندهی گوشی هستند. این بدافزارها فقط اطلاعات شما را میخواهند و به سرعت CPU و RAM را مصرف کرده و خود را منتشر میکنند. بهترین راه برای جلوگیری از چنین ویروسهایی این است که هیچوقت از منابع ناشناخته اپلیکیشن دانلود نکنید.
-
زیاد بودن نور صفحه نمایش تلفن همراه
اگر هیچ یک از موارد ذکر شده در بالا شامل حال موبایلتان نمیشود، اما باز هم گوشیتان خیلی داغ است، احتمال دارد که نور اسکرینتان زیاد باشد. در این موارد، معمولا با کم کردن نور اسکرین مشکل برطرف خواهد شد.
-
استفاده از کابلها و آداپتورهای تقلبی
استفاده از کابل گوشی و شارژ گوشی و آداپتورهای اورجینال و با کیفیت میتواند تاثیر بسزایی در طول عمر و همچنین عملکرد گوشی تلفن شما داشته باشد. بنابراین استفاده از لوازم جانبی تقلبی، مهمترین دلیل گرم و خراب شدن باتری گوشیها است. خراب شدن باتری گوشی فقط یکی از مشکلاتی است که یک شارژر تقلبی میتواند ایجاد کند. برای جلوگیری از ضررهای سنگین، همیشه از کابلها و آداپتورهای ارجینال استفاده کنید.
-
استفاده از باتری تقلبی
یک باتری تقلبی طبیعتا کارکرد مناسبی نخواهد داشت. این موضوع باعث فشار آمدن به قطعات گوشی و فعالیت بیشتر آنها و در نتیجه داغ شدن بیش از حد گوشی خواهد شد. حتی در مواردی گزارش شده که گوشیهایی به دلیل غیر اصل بودن باتریشان، منفجر هم شدهاند. پس یادتان باشد از این سوال که چرا گوشی موبایل داغ میکند سرسری عبور نکنید. برای رفع مشکل باتری تقلبی با پرداخت مقداری هزینهی بیشتر میتوانید خودتان و گوشیتان را نجات دهید. حالا شاید از خود بپرسید که علت داغ شدن گوشی و خالی شدن باتری چیست ؟! در پاسخ باید بگوییم که واکنشهای شیمیایی که درون باتری اتفاق میفتد، با گرم شدن محیط دچار تغییراتی شده و این تغییرات باتری گوشی را زودتر خالی میکند.
وقتی گوشی داغ میشود درون آن چه اتفاقی رخ میدهد؟
با دلایل اینکه چرا گوشی موبایل داغ میکند آشنا شدید، اما دانستن اینکه چه جاهایی از گوشی داغ میشوند نیز اهمیت دارد. در بخشهای بعدی قطعاتی که بیشتر در گوشی داغ میشوند را با هم مرور میکنیم.
-
داغ بودن پشت گوشی
اگر پشت گوشی شما در حال داغ شدن است، به احتمال زیاد باتری شما داغ شده است. همانطور که ذکر کردیم، اکثر گوشیهای مدرن از باتریهای لیتیوم یونی استفاده میکنند که برخلاف اندازهی کوچک خود، توان زیادی دارند. با این وجود در این باتریها نیز گاهی امکان خراب شدن وجود دارد. معمولا زمانی که یک باتری زیاد داغ میشود، نیاز است که آن را تعویض کنید.
-
داغ بودن پایین گوشی
ممکن است هنگامی که گوشی خود را شارژ میکنید پایین آن داغ شود. معمولا علت این موضوع میتواند مربوط به شارژر شما باشد. هم برای گوشیهای آیفون و هم برای گوشیهای اندروید، قابل اطمینانترین شارژر، شارژری است که از کارخانهی سازندهی گوشی خود تحویل میگیرید. اما برخلاف باور عموم، شارژرهای دیگر نیز میتوانند جایگزینهای خوبی باشند، البته اگر از تولیدکنندههای معتبر خریداری شوند.
-
علت داغ شدن قسمت بالای گوشی
اگر متوجه شدهاید که قسمتی از گوشی که نزدیک به گوشتان میگیرید خیلی داغ شده است، این موضوع میتواند نشانهی این باشد که خود گوشی مشکلی دارد. همچنین صفحه موبایل و اسکرین آن ممکن است بسیار داغ شوند، که این موضوع نیز میتواند نشانهی مشکلی در سخت افزار گوشی باشد. در این مواقع باید با به یک فرد متخصص در این زمینه مشورت کنید تا از ضررهای جدی جلوگیری کنید.
راه های جلوگیری از داغ شدن گوشی
-
اپلیکیشنهای خود را آپدیت کنید.
-
گوشی خود را از دستگاههای مشابه مثل کامپیوتر جدا کنید؛
-
اپلیکیشنهای غیرضروری خود را پاک کنید؛
-
گوشی خود را در مکانی خنک قرار دهید؛
-
اگر اپلیکیشنهای زیادی در حال اجرا هستند، آنها را ببندید؛
-
اگر گوشی در حال شارژ شدن است، شارژ شدن آن را متوقف کنید؛
-
کاور گوشی را از آن جدا کنید؛
-
حالت airplane mode را فعال کنید؛
-
اگر هیچ یک از این راهها مفید واقع نشد، گوشی را برای چند دقیقه خاموش کنید.
سخن پایانی
داغ شدن گوشی یکی از نگرانیهای بسیاری از کاربران است و اینکه چرا گوشی موبایل داغ میکند یکی از رایجترین مسائلیست که کاربران راجع به آن سوال میکنند. حتی دارندگان با کیفیتترین گوشیها هم از این مسئله در امان نیستند. اگر گوشی شما نیز زیاد داغ میشود، کافی است به دلایلی که در این مقاله ذکر شد توجه کنید و ببینید کدام یک علت داغ شدن آن است. در بیشتر اوقات این مشکل با راه حلی ساده برطرف میشود. ولی اگر مشکل حل نشد یا تکرار شد میتوانید با یک متخصص در این زمینه مشورت کنید.
تجربیات شما در این زمینه چگونه بوده است؟ آیا دلایل دیگری برای داغ شدن گوشی سراغ دارید؟ آیا راه حلهای پیشنهاد شده به خنک کردن موبایل شما کمک کردند؟ لطفا نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را در بخش دیدگاهها با ما و دیگر کاربران در میان بگذارید.
سوالات متداول
1- آیا داغ شدن گوشی ضرر دارد ؟
بله! زیرا هم میتواند سبب ذوب شدن یا از کار افتادن قطعات داخلی موبایل شود و هم میتواند عامل ایجاد آتش سوزی باشد.
2- سریعترین راه برای خنک کردن گوشی چیست؟
سریعترین روش این است که گوشی را خاموش کنید و آن را در مکانی تاریک و خنک، مثلا جلوی پنکه یا کولر، قرار دهید.
دیدگاه (2)
سلام من گوشیم گوگل پیکسل ۴ ایکس ال هستش وقتی باهاش کار میکنم بغلاش داغ میکنه میشه کمکم کنید
سلام من گوشیم گوگل پیکسل ۴ ایکس ال هستش وقتی باهاش کار میکنم بغلاش داغ میکنه میشه لطفاً کمک کنید