از روش صحیح شارژ باتری گوشی موبایل چه ميدانید؟
آيا شما هم متوجه کاهش عمر باتری موبایل خود در طول زمان شدهاید؟ باتری که تا پیش از این با یک بار شارژ تا شب گوشیتان را روشن نگه میداشت، حالا تا هنگام ناهار هم بهزور سر پا میماند. ولی علت این ضعف و کاهش عمر چیست؟ درنظر داشته باشید که باتری هر وسیله الکترونیکی مثل لپ تاپ، تبلت و … دارای عمر مشخصی است که با رعایت بعضی نکات میتوانیم طول عمر آنها را افزایش دهیم. البته که بخشی از این ماجرا زیر سر نرمافزارها و بازیهایی است که بهطور مداوم در گوشی شما اجرا میشوند و برخی تنظیمات خاص همچون افزایش نور صفحه نمایش نیز میتوانند مثل خوره به جان باتریتان بیفتند و آن را تا قطرهی آخر سر بکشند. اما این تمام ماجرا نیست. باتریهای موبایل به مرور زمان کارایی خود را از دست میدهند و دیگر نمیتوانند مثل روزهای اول مقدار مشخصی از انرژی را درون خود ذخیره کنند و با اینکه هر باتری موبایل بین ۳ تا ۵ سال عمر میکند و ميتواند چرخههای شارژ و تخلیهی ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ مرتبهای داشته باشد، اما یک باتری ۵ ساله به ندرت میتواند در حد یک باتری نو عمل کند و شارژ نگه دارد. با این حال روشهایی وجود دارند که به شما اجازه میدهند، طول عمر باتری خود را افزایش دهید و فرآیند پیر شدن و از کار افتادن باتری موبایلتان را به تاخیر بیندازید. یادگیری روش صحیح شارژ باتری گوشی موبایل سبب افزایش طول عمر باتری و استفادهی حداکثری از آن است. اما روش صحیح شارژ باتری گوشی موبایل چیست و چگونه میتوانیم گوشیمان را به بهترین شکل شارژ کنیم؟ در این مقاله به این سوالات پاسخ خواهیم داد.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
نسل قدیمی باتری گوشی ها
خب پیش از اینکه به معرفی راه و روش صحیح شارژ باتری گوشی موبایل بپردازیم، بد نیست نگاهی به نسلهای قدیمیتر باتری موبایل بنیدازیم و سیر تکاملی باتری تلفن همراه را بررسی کنیم. اولین تلفنهای همراه در سال ۱۹۴۶ میلادی توسط پلیس سوئد مورد استفاده قرار گرفت. این تلفنها که با امواج رادیویی کار میکردند باتریهای بسیار ضعیفی داشتند که تنها تا ۶ تماس تلفنی را پوشش میدادند و پس از آن خاموش میشدند. برای تصور هرچه بهتر این باتریهای ضعیف تصویر فعلی گوشی موبایل را از ذهنتان حذف کنید، چرا که گوشیها در آن زمان برای فعالیت نیاز به اتصال به باتری ماشین داشتند! بله، درست متوجه شدید این گوشیهای ضعیف برای تغذیه به باتری ماشین متصل میشدند و به همین دلیل با نام تلفن ماشینی معروف بودند. چند سال بعد باتری ماشین جای خود را به کیف سامسونتی داد که درواقع باتری موبایل بود و کاربران برای استفاده از تلفن همراه خود ناچار به حمل این کیف بودند.
در دههی ۱۹۹۰، این وضعیت اسفبار رو به بهبودی گذاشت و باتریهای سامسونتی جای خود را به باتریهای کوچکتری دادند که درون گوشیها قرار میگرفتند. درواقع با پیشرفت تکنولوژی و افزایش قدرت بشر در تولید تراشههای کوچکتر، باتریها نیز کوچک و کوچکتر شدند و باتریهای ظریف و قدرتمند جای باتریهای غولپیکر و ضعیف را پر کردند. دو باتری زیر نمونههایی از پرکاربردترین باتریهایی هستند که در این دوران به کمک صاحبان تلفن همراه آمدند:
-
باتریهای نیکل کادمیومی
باتری های نیکل کادمیومی که با نام اختصاری NiCD نیز شناخته میشدند، یکی از باتریهای کاربردی و محبوب در دهههای ۸۰ و ۹۰ میلادی بودند. این باتریها بزرگ و بسیار سنگین بودند و استفاده از آنها نیازمند تولید گوشیهای همراه بسیار بزرگ و شبیه به بیسیم بود. از دیگر اشکالات این باتریها وجود «اثر حافظه» بود که باعث میشد با استفاده از روش صحیح شارژ باتری گوشی موبایل، باتری دیگر بیشتر از حد مشخصی شارژ نشود. یعنی اگر شما همیشه گوشی خود را با ۸۰٪ شارژ از برق خارج میکردید، باتری گوشی شما توانایی شارژ شدن تا ۱۰۰٪ را از دست میداد و این موضوع باعث از بین رفتن کارایی باتری میشد. این باتریها خیلی زود به دمای بالا میرسیدند و در عین حال ترکیب شیمیایی موجود در آنها بسیار سمی بود.
-
باتریهای نیکل هیدرید فلز
در اواخر دههی ۹۰ میلادی، باتریهای جدیدتری به بازار عرضه شدند که به باتریهای نیکل هیدرید فلز یا NiMH شهرت داشتند. این باتریها غیر سمی و بسیار باریکتر و ظریفتر از نسخههای قبلی بودند و به دلیل اثر حافظهای کمتر، استفاده از روش صحیح شارژ باتری گوشی موبایل را برای کاربران سادهتر میساختند. از همه مهمتر اینکه باتریهای نیکل هیدرید فلز سریعتر به شارژ کامل میرسیدند و پیش از خاموش شدن، زمان بیشتری را برای مکالمه در اختیار کاربران خود میگذاشتند.
همچنین بخوانید :
"راهنمای خرید گوشی موبایل"
نسل جدید باتری گوشی ها
با شروع قرن ۲۱، باتریها نیز شکل جدیدتری به خود گرفتند و شرکتهای تولید کنندهی باتری با استفاده از ترکیبات جدیدتر، نسل تازهای از باتریهای تلفن همراه را تولید کردند. نسل جدیدی که استفادهی هرچه بهتر از روش صحیح شارژ باتری گوشی موبایل را برای کاربران ممکن میساخت. این باتریهای جدیدتر عباتند از:
-
باتریهای لیتیوم یونی
باتریهای موبایل لیتیوم یونی نسل بعدی باتریهای تلفن همراه هستند که تا امروز نیز در تولید گوشیهای همراه و گجتهای دیگر استفاده میشوند. تکنولوژی به کار رفته در ساخت این باتریها، به تولیدکنندگان اجازه میدهد تا بدون داشتن محدودیت ابعادی، آن را برای دستگاههای مختلفی طراحی و استفاده کنند. این باتريها نسبت به دو نسخهی پیشین از سرعت شارژ سریعتری برخودارند و به همان اندازه میتوانند شارژ خود را در زمان بیشتری حفظ کنند. اثر حافظهای در این باتریها هیچ معنایی ندارد و به همین خاطر شما ميتوانید با خیال آسوده با استفاده از روش صحیح شارژ باتری گوشی موبایل، عمر باتریتان را به شکل چشمگیری افزایش دهید و تا سالیان متمادی بدون دغدغه و نگرانی از تلفن همراهتان استفاده کنید.
-
باتریهای لیتیوم پلیمری
این نوع از باتریهای لیتیومی که در ترکیبات شیمیایی خود از پلیمر استفاده میکنند، یکی از جدیدترین باتریهای تلفن همراه موجود در بازار هستند. این باتریها بهحدی جدید هستند که هنوز بسیاری از شرکتها آنها را در محصولات خود استفاده نکردهاند. باتریهای لیتیوم پلیمری در دستهی باتریهای بسیار کمیاب قرار میگیرند. این باتریها ۴۰ درصد قدرتمندتر از باتریهای نیکل هیدریدی قدیمی عمل میکنند و برای پیادهسازی روش صحیح شارژ باتری گوشی موبایل، هیچ مشکلی از نظر اثر حافظهای ندارند. این باتریها نیز همچون باتریهای لیتیوم یونی بسیار سبک هستند و میتوان از آنها برای تامین انرژی هر نوع ابزار هوشمندِ همراهی استفاده کرد.
باتری گوشی ها چگونه شارژ میشوند؟
یکی دیگر از پیش نیازهای آشنایی با روش صحیح شارژ باتری گوشی موبایل، آگاهی دقیق از نحوهی شارژ شدن باتریهاست. برای اینکه چگونگی شارژ شدن باتری تلفن همراه را بهتر درک کنید، اجازه بدهید تا ابتدا فرایند تخلیهی شارژ را با همدیگر بررسی کنیم.
تخلیهی شارژ به معنای خارج شدن الکتریسیته از باتریهاست. تمامی باتریهای شارژی و غیرشارژی توسط واکنشهای الکتروشیمیایی و الکترونهای ساطع شده از این واکنشها فعالیت میکنند. در هر باتری الکترودهای مثبت و منفی وجود دارند که مسئول انتشار یا جذب الکترون هستند. الکترودهای منفی، معمولا با ترکیب شدن با اکسیژن و انجام واکنش شیمیایی اکسیداسیون، از خود الکترون آزاد میکنند و در سوی دیگر باتری، الکترودهای مثبت با این الکترونها واکنش جذبی نشان ميدهند. به بیان بهتر، الکترودهای مثبت، الکترونهای اضافهای که از اکسیداسیون الکترودهای منفی ساطع شدهاند را به خود جذب میکنند و این شارش الکترونها به سمت قطب مثبت موجب ایجاد جریان الکتریکی میشود. این واکنش شیمیایی بسته به نوع الکترود و و مایع الکترولیت میتواند به شیوههای گوناگونی اتفاق بیفتد، اما در نهایت این واکنش تا جایی ادامه مییابد که تمامی عناصری همچون اکسیژن و غشای سطحی الکترودها که وجود آنها برای این واکنش ضروری است، مصرف شوند. به این ترتیب باتری بهطور کامل تخلیهی شارژ میشود و دیگر جریانی تولید نمیکند.
همانطور که متوجه شدید، الکترودهای مثبت با مصرف تمامی الکترونهای اضافه و تولید جریان الکتریکی باتری را خالی میکنند، بنابراین برای ذخیرهی مجدد انرژی و تولید شارژ باید به باتری الکتریسیته داد. اما چطور تزریق الکتریسیته میتواند یک باتری مرده را مجددا قابل استفاده کند؟ خب، راز این معما در تعادل شیمیایی عناصر موجود در باتری است. ظاهرا عناصر شیمیایی باتريها که مسئول تولید الکتریسیته هستند، بدون وجود واکنش الکتروشیمیایی نیز تعادل شیمیایی خود را حفظ میکنند. به همین خاطر هنگامی که شما گوشی خود را به شارژ میزنید، واکنش شیمیایی معکوسی ایجاد میشود که با اکسیداسیون الکترودهای مثبت، الکترون را از آنها استخراج کرده و با ایجاد کاهش در الکترودهای منفی، آن را بهصورت جریان الکتریسیته به سمت قطب منفی روانه میکند. بنابراین باتری شارژي شما با کمک الکترونهای ارسالی از طریق شارژر و ایجاد واکنش الکتروشیمیایی معکوس مجددا به زندگی باز میگردد.
باتریهای یک بار مصرف قابلیت معکوسسازی واکنش را ندارند. حتی اگر در برخی از این باتریها به شیوهای امکان شارژ مجدد فراهم شود، هزینهی آن بسیار زیاد خواهد بود. به همین علت باتریهای یک بار مصرفی که در برخی از گجتها کاربرد دارند، همچنان یک بار مصرف باقی میمانند و پس از تخلیهی کامل شارژ به سطل بازیافت منتقل میشوند.
راهکارهای درست شارژ کردن باتری گوشی
خب بالاخره نوبت به معرفی روش صحیح شارژ باتری گوشی موبایل رسید. با اطلاعاتی که در بخشهای قبل به دست آوردیم دیگر میتوانیم باتری تلفنهای همراه خود را با خیال آسوده شارژ کنیم و از بابت کوتاه شدن عمر باتری آنها نگران نباشیم. پس نکات زیر را با دقت به خاطر بسپارید:
-
- شارژ جزئی گوشی یکی از روشهای افزایش طول عمر باتری است: حرف و حدیث های زیادی درمورد لزوم خالی شدن باتری و شارژ صد در صد آن وجود دارد که برای باتریهای لیتیوم یونی جدید صدق نمیکنند. استفاده از شارژ جزئی روش بهتری برای شارژ صحیح این نوع از باتریهاست. چرا که با کاهش شارژ، باتری شروع به جذب میزان ثابتی از جریان برق میکند و معمولا میزان ولتاژ مصرفی خود را کاهش میدهد. هرچه شارژ باتری افزایش پیدا کند این ولتاژ مصرفی نیز افزایش مییابد، بنابراین بهتر است جایی در نزدیکی ۷۰ تا ۸۰ درصد شارژ و پیش از پر شدن شارژ باتری آن را از برق جدا کنید. کاهش ولتاژ با افزایش چرخههای شارژ باتری، عمر آن را افزایش میدهد. به گفتهی محققین هر ۰.۱ ولت کاهش در ولتاژ سلول باتری چرخهی عمر آن را دو برابر خواهد کرد. بنابراین شارژ کردن باتری در محدودهی ۳۰ تا ۸۰ درصد با پایین نگه داشتن ولتاژ مصرفی، عمر باتری را چند برابر میکند.
- گوشی را تا صبح به شارژ نزنید: با اینکه دیدن یک گوشی با شارژ پر در صبح، روزتان را خواهد ساخت اما در شارژ نگه داشتن شبانهی گوشی روش صحیح شارژ باتری گوشی موبایل نیست. چرا که هر ۱۰۰٪ شدن شارژ باتری به معنای تکمیل یک چرخه از عمر باتری شماست و باتری تلفن شما دارای عمر و چرخههای محدودی است.
- گرما دشمن جان باتری شماست: گرما نیز همچون الکتریسیته میتواند عمر باتری شما را کوتاه کند. بنابراین نگاه داشتن باتری در دمایی بین ۲۵ تا ۳۰ درجهی سانتیگراد میتواند در همان سال اول و حتی با وجود فول شارژ کردن گوشی، تا ۸۰ درصد از حجم باتری شما را حفظ کند. پس روش صحیح شارژ باتری گوشی موبایل در هنگام داغ شدن باتری یا شارژر، از برق جدا کردن گوشی است.
- از هر شارژری برای شارژ باتری خود استفاده نکنید: شاید شارژرهای بسیاری به گوشی شما بخورند، اما بهترین انتخاب برای شارژ صحیح باتری گوشیتان استفاده از شارژر اصلی گوشی است. چرا که این شارژرها بهطور ویژه متناسب با ظرفیت و مشخصات باتری شما طراحی شدهاند و بهطور ۱۰۰٪ با آن هماهنگی دارند.
- در هنگام شارژ شدن باتری از گوشی خود استفاده نکنید: بازی کردن با گوشی یا تماشای فیلم و گشتوگذار در اینترنت آن هم زمانی که باتری خود را به شارژ زدهاید، یک رفتار سمی است. این کار با ایجاد چرخههای کوچک الکتریکی، باتری شما را سردرگم میکند و بخشی از سلولهای آن را درگیر ایجاد چرخهی مداوم میکند. همین امر موجب خراب شدن سریعتر آن سلولهای خاص از باتری خواهد شد.
سخن پایانی
این روزها دیگر باتریهای لیتیوم یونی از شهرت خوبی برخوردارند و مردم بیشتر درمورد آنها میدانند، با این حال همچنان شایعات و عادات اشتباه در بین افراد گوناگون وجود دارد و سینه به سینه بین آنها و سایرین در گردش است. شاید عدم استفاده از روش صحیح شارژ باتری گوشی موبایل، آسیب چندان قابل توجهی به گوشی و باتری آن وارد نیاورد اما با حذف باتریهای قابل تعویض موبایل و روی کار آمدن گوشیهایی با باتری غیرقابل تعویض نیاز به مراقبت از باتریها بیش از پیش احساس میشود. بنابراین باید روش صحیح شارژ باتری موبایل را به خاطر بسپارید و از آن استفاده کنید.
شما از چه راهکارهایی برای شارژ صحیح باتری گوشی خود استفاده میکنید؟ آیا باتری گوشی شما نیز بهخاطر شارژ اشتباه از بین رفته است؟ به نظر شما کدام گوشیهای موجود در بازار باتریهای قویتری دارند؟
سوالات متداول
1- آیا قابلیت فست شارژ باتری را خراب میکند؟
درصورتی که گوشی شما برای شارژ سریع طراحی شده باشد، قابلیت فست شارژ به خودی خود موجب خرابی باتری نخواهد شد، اما کابلهای فست شارژ غیر استاندارد میتوانند با ایجاد ولتاژ بالا و افزایش دمای باتری منجر به تخریب آن شوند.
2- آيا مکالمه با تلفن در حین شارژ باتری خطرناک است؟
مکالمه و کار با تلفن همراه در حال شارژ، میتواند دمای گوشی شما را بیش از حد افزایش دهد و با افزایش این دما مواد شیمیایی خطرناک باتری را آزاد کند که یکی از دلایل انفجار باتری هستند.
3- آیا شارژ کردن موجب انفجار باتری میشود؟
در شارژ ماندن بیش از حد تلفن همراه، یکی از عوامل بسیار مهم در انفجار باتری تلفنهای همراه است.
دیدگاهتان را بنویسید