در دل کیبوردها چه میگذرد؟
تا به حال برایتان پیش آمده است که از تق تق کلیدهای صفحه کلید همکارتان به ستوه بیایید؟ یا در حین تایپ یک مقالهی بلند بالا، مچ دستتان حسابی خسته شود؟ آیا شده در حساسترین لحظهی بازی کلید اشتباهی را فشار دهید؟ تقریبا همگی ما تجربههای گوناگونی درمورد صفحه کلیدها داریم. اما بیایید اعتراف کنیم که بدون آنها کار با کامپیوترممکن نیست. اصلا اگر صفحه کلیدها طراحی نشده بودند با چه چیزی با دوستانتان چت میکردید؟ یا چطور برای پیدا کردن شغل جدید رزومه مینوشتید؟ قطعا این گجتها عضو جدایی ناپذیر کامپیوترها هستند. حال که به اهمیت فوقالعادهی آنها پی بردیم بیایید ببینیم چه در دل کیبوردهای محبوبمان میگذرد و هنگام خرید کیبورد باید چه نکاتی را مد نظر قرار دهیم.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
کیبورد کامپیوتر چیست؟
کیبورد یا صفحه کلید کامپیوتر دستگاهی شبیه به ماشین تحریر (Typewriter) است که با استفاده از دکمههایی که همچون اهرمهای مکانیکی یا سوئیچهای الکترونیکی عمل میکنند و به شما اجازه میدهند تا متن دلخواه خود را در کامپیوترتان بنویسید. هر یک از دکمههای قرار گرفته روی کیبورد وظیفهي خاصی را انجام میدهند و به تایپ حرف خاصی اختصاص یافتهاند که معمولا این حروف یا وظایف روی دکمه ثبت شده است؛ البته نوشتن برخی کاراکترهای خاص نیاز به فشردن همزمان دو دکمه دارد. بیشتر دکمههای صفحه کلید کامپیوتر شما به یک حرف، سمبل یا عدد تعلق دارند و تعداد محدودی از دکمهها برای انجام عملکردی خاص طراحی شدهاند.
تاریخچهی ساخت کیبورد از ابتدا تا امروز
بشر برای اولین بار با کمک ماشین تحریر شروع به نوشتن مکانیکی حروف و کلمات کرد. با گذر زمان و کاهش مقبولیت کارتهای پانچ و نوارهای کاغذی، فناوری جدیدی برای تایپ متون گوناگون پا به عرصه گذاشت که با نام تله پرینتر (Teleprinter) شناخته میشد. تله پرینترها در اوائل دههی۱۸۷۰ بهعنوان ابزاری برای تایپ و انتقال همزمان دادهها در بازار بورس مورد استفاده قرار میگرفت. در سال ۱۹۰۷ دو مهندس آمریکایی به نامهای چارلز و هاوارد کروم و یک مهندس برق به نام فرانک پیرن روی مدل پیشرفتهتری از تله پرینترها کار کردند که منجر به ساخت شکل امروزی این ابزار شد. ابزاری که تولید آن مقدمهای بر پیدایش کیبوردهایی شد که با کمک دکمهها و سیستم تله پرینتر کار میکردند. هرمان هارلیت شخصی بود که اولین کیبورد کامپیوتر را به دنیای تکنولوژی عرضه کرد.
کاربردهای مختلف کیبورد
کیبوردها دارای کاربردهای گوناگونی هستند. اما اولین و اصلیترین کاربرد صفحه کلید کامپیوتر ایفای نقش رابط برای انتقال حروف، سمبلها و اعداد به نرمافزارهای پردازشگر متون و برنامههایی از این دست است. در تعریف سادهتر، اولین کاربرد صفحه کلیدها نوشتن متون گوناگون در کامپیوتر است.
کاربرد دیگر صفحه کلید، ارسال برخی دستورات عملکردی از طریق کلیدها به کامپیوتر است. مثلا استفاده از کلیدهای ترکیبی Ctrl+alt+delete در ویندوز وظیفهی باز کردن پنجرهی تسک منیجر را برعهده دارد. در واقع کیبورد در این مثال به رابط خطوط فرمان کامپیوتر شما تبدیل میشوند. با کمک این ویژگی میتوان در ویندوز حرکت کرد و بدون استفاده از موس برخی از کارهای ساده، همچون باز کردن فایل یا پاک کردن آن را انجام داد.
البته مصارف کیبورد به اینجا ختم نمیشود و در جالبترین اقدام پیش بینی شده برای این ابزار، میتوان به کمک آن یک بازی را هدایت کرد. علاقهمندان به بازیهای کامپیوتری بهخوبی با کارکرد صفحه کلید کامپیوتر در این زمینه آشنایی دارند. صفحه کلیدها در هنگام بازی به یکی از مهمترین ابزارهای حرکتی بازیکنان تبدیل میشوند و حرکت در فضای بازی و کنترل آن را برای بازیکنان آسانتر میکنند.
انواع صفحه کلید
کیبوردها بر اساس سایز، شکل ظاهری و کاربردشان دارای مدلهای متفاوتی هستند. هر یک از این مدلها برای کاربری بهخصوصی طراحی شدهاند و نیاز گروهی خاص از کاربران را برطرف میسازند؛ کیبورد حرفه ای مخصوص گیمرها یا تایپیستها طراحی شده و سایر مدلها مخصوص کاربران عادی.
- کیبورد استاندارد: صفحه کلیدهای استاندارد همان صفحه کلیدهای آلفانومریک (عددی-الفبایی) هستند که برای کامپیوترهای خانگی استفاده میشوند. کلیدها در این مدل از کیبوردها تقریبا سه چهارم فضای آن را اشغال کردهاند و بیشتر آنها بین ۱۰۲ تا ۱۰۴ دکمه دارند. این دکمهها شامل حروف، علائم نگارشی، اعداد و انواع کلیدهای عملیاتی هستند. صفحه کلیدهای استاندارد بهطور جهانی کلید شیفت کوچکتری در سمت چپ خود دارند و فضای اضافی را با یکی از حروف Y یا Z پر کردهاند. شکل ظاهری کلید اینتر در این گجتها معمولا با سایر دکمهها تفاوت دارد.
- کیبورد لپ تاپ : صفحه کلیدهای لپ تاپی، در هنگام فشردن دکمهها، دستور ارسال شده را در زمان کمتری انتقال میدهند. کلیدهای این نوع از صفحه کلیدها نیز به نسبت مدل استاندارد از اندازههای کوچکتری برخوردارند. در برخی از صفحه کلیدهای لپ تاپی پد جدایی برای کلید اعداد وجود ندارد و ممکن است چینش کلیدها متفاوت از مدل استاندارد باشد.
- کیبورد انعطافپذیر: این کیبوردها ترکیبی از صفحه کلیدهای استاندارد و لپ تاپی هستند. آنها همچون صفحه کلید استاندارد دکمههای کاملی دارند و درست مثل صفحه کلیدهای لپ تاپی سرعت بالایی دارند. انعطافپذیری در این کیبوردها باعث میشود تا کاربر بتواند با تا کردن یا لوله کردن آنها فضای بیشتری را در کیف کامپیوتر خود ذخیره کند. بیشتر این صفحه کلیدها از سیلیکون ساخته میشوند که آنها را در برابر گرد و غبار و رطوبت مصون میکند.
- کیبورد دستی: صفحه کلیدهای دستی بهطور کاملا ارگونومیک و شبیه به دستههای بازی طراحی شدهاند. به این ترتیب کاربر میتواند به راحتی آنها را در دست بگیرد و تسلط بیشتری روی کار داشته باشد. این نوع از صفحه کلیدها تمامی کلیدهای آلفانومریک را دارند و از نظر مجموعه دکمهها دارای محدودیت نیستند؛ اما استفاده از آنها با فشردن دو کلید همزمان ممکن است.
- کیبورد انگشتی: صفحه کلید انگشتی یا بند انگشتی نوعی کیبور خارجی کوچک است که برای ابزارهای کوچک بدون کیبوردی همچون تلفنهای هوشمند طراحی شده است. این کیبوردها برای فضاهای کاری بسیار کوچک مناسب هستند. این صفحه کلیدها در دستیارهای دیجیتالی همچون پالم تریو (Palm Treo)، بلک بری (BlackBerry) و موبایل کامپیوترها استفاده میشوند و اغلب از یک صفحه عددی تشکیل شدهاند.
- کیبورد چندکاره: صفحه کلیدهای چندکاره محصولاتی بسیار پیشرفته هستند. آنها شباهت زیادی به صفحه کلیدهای استاندارد دارند اما وجود کلیدهای عملیاتی بیشتر و توانایی هماهنگ شدن و کنترل اطلاعات در کامپیوترهای مختلف، این صفحه کلیدها را از سایر کیبوردها متمایز ساخته است. این محصولات در سازمانهای بزرگی که دارای چندین مانیتور برای نظارت بر امور هستند مورداستفاده قرار میگیرند و کاربران آنها میتوانند از طریق یک صفحه کلید چندین دستگاه مختلف را کنترل کنند.
درون کیبوردها چه میگذرد؟
کیبوردها در عین سادگی دارای پیچیدگی جالبی هستند. درواقع اگر از نزدیک به ساختار آنها نگاه کنیم متوجه میشویم که صفحه کلیدها به خودی خود نوعی کامپیوتراند. اگر کلیدهای روی صفحه کلید را جدا کنید احتمالا با یک سوراخ یا شی پلاستیکی گنبد مانند مواجه میشوید که اطلاعات چندان دقیق از اینکه در دل کیبوردتان چه میگذرد به شما نخواهد داد. با این حال صحنهای که پیش روی شماست دریچهای به ساختاری بسیار پیچیدهتر است که درون بدنهی صفحه کلیدتان پنهان شده است.
اگر پوشش زیرین صفحه کلید را بردارید با یک صفحهی پلاستیکی شفاف مواجه میشوید که نحوهی کارکرد دکمهها را برایتان به نمایش میگذارد. درون این محفظهی پلاستیکی مدارهایی قرار دارند که مکان دقیق هر یک از کلیدها روی آنها مشخص شده است. این مکانها توسط لایههایی از پلاستیک مشخص شدهاند که میتوانند فشار وارد شده بر دکمهها را تشخیص دهند. اگر بهتر به آن دقیق شوید میتوانید در میان لایهها، میلههایی را مشاهده کنید که از بالا دکمه را به پایین هل میدهند. در کنار اینها چند چراغ ال ای دی نیز در کنار هم قرار گرفتهاند تا وضعیت روشن یا خاموش بودن کلیدهایی همچون «NUM lOCK» را به کاربر نشان دهند. در این حالت شما حتی میتوانید محل قرارگیری کابل اتصال به کامپیوتر که مسئول نقل و انتقال سیگنالهای انرژی میان کامپیوتر و صفحه کلید است، را ببینید.
طرز کار کیبوردها
همانطور که گفتیم در زیر هر دکمه از صفحه کلید یک فنر یا شی پلاستیکی قرار دارد که مانند فنر عمل میکند و درصورت فشرده شدن کلید آن را به حالت اولیه باز میگرداند اما این تنها کار فنرها یا پلاستیکها نیست. در زیر دکمهها سه لایهی پلاستیکی مجزا وجود دارد که دو تا از آنها مدارهای کیبورد شما هستند و میتوانند فشرده شدن هر یک از دکمهها را تشخیص دهند. لایهی سوم در بین دو لایهی الکتریکی قرار میگیرد و نقش عایق را ایفا میکند. معمولا این مدارهای به گونهای طراحی شدهاند که با پایین آمدن دکمه کامل میشوند و برق در آنها جریان پیدا میکند. هنگامی که شما یکی از کلیدهای کیبورد خود را میفشارید، با تکمیل نقشهی مدار و به حرکت در آوردن جریان خفیف برق در آنها، سیگنالهای مرتبط به آن دکمهی خاص را به کامپیوترتان منتقل میکنید.
کیبوردهای بی سیم چگونه کار میکنند؟
کیبورد بی سیم نوعی صفحه کلید است که از طریق امواجی همچون وای فای، اینفرارد یا بلوتوث به کامپیوتر متصل میشود و از نحوهی اتصال سنتی پیروی نمیکند. درصورتی که این صفحه کلیدها از امواج مادون قرمز یا اینفرارد برای برقراری ارتباط با کامپیوتر استفاده کنند، سیگنالها را با کمک نور به دستگاه مادری که به گیرندهی این امواج مجهز باشد منتقل مینمایند. اگر کیبورد بی سیم از تکنولوژی امواج رادیویی استفاده کند، برای انتقال پیام از سیگنالهایی با طول موج ۲۷ مگاهرتز تا ۲.۴ گیگاهرتزی کمک میگیرد. برای به کار انداختن صفحه کلید بی سیم، به فرستنده و گیرنده نیاز داریم. فرستنده درون مدارهای صفحه کلید تعبیه شده است و گیرنده توسط یک یو اس بی کوچک به کامپیوتر متصل میشود و به شما اجازه میدهد به راحتی با کیبورد خود تایپ کنید.
کیبوردهای مجازی
کیبورد مجازی نوعی نرم افزار است که به کاربر اجازه میدهد بدون نیاز به کلیدهای فیزیکی حروف مورد نظر خود را تایپ کند. این صفحه کلیدها بیشتر از طریق صفحات لمسی مورد استفاده قرار میگیرند، اما میتوانند در برخی از انواع واقعیت مجازی نیز استفاده شوند. ظاهر این صفحه کلیدها شبیه به کیبوردهای فیزیکی استاندارد است و کارکردی مشابه دارند، با این تفاوت که از جسم فیزیکی برخوردار نیستند.
آیا میتوانیم کیبورد را به موبایلمان متصل کنیم؟
اتصال کیبورد به کامپیوتر یا لپ تاپ بسته به نوع صفحه کلیدها به صورت بی سیم یا با استفاده از USB انجام میشود. کافی است کابل USB یا گیرندهی یو اس بی خود را به کامپیوترتان متصل کنید تا ارتباط بین صفحه کلید و کامپیوتر برقرار شود. اما اتصال صفحه کلید به تلفن همراه که به طور نرمال از درگاه USB پشتیبانی نمیکند، به این سادگی ها نیست. برای اتصال صفحه کلید به تلفن همراه خود میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید:
- استفاده از تبدیل برای کیبوردهای دارای کابل USB: شما میتوانید با استفاده از یک تبدیل OTG کیبورد خود را به گوشی اندوریدیتان متصل کنید. البته باید دقت کنید که گوشی شما قایلیت پشتیبانی از فناوری OTG را داشته باشد. درصورتی که گوشی اندرویدی خود را در سه سال گذشته خریداری کرده باشید احتمال اینکه از این فناوری پشتیبانی کند، بسیار بالاست.
- اتصال از طریق بلوتوث: اگر صفحه کلید شما بی سیم و دارای بلوتوث است میتواند در چند حرکت آن را به راحتی به گوشی اندروید خود متصل کنید، برای این کار باید بلوتوث گوشی و کیبوردتان را روشن کنید، در فهرست دستگاههای نزدیک، نام کیبوردتان را انتخاب کنید و در صورتی که به پین نیاز داشت چهار صفر وارد نمایید، به همین سادگی صفحه کلید و موبایلتان به یکدیگر متصل میشوند.
- اتصال از طریق وای فای: در این روش برای اتصال صفحه کلید به موبایل به یک نرمافزار مخصوص همچون WIFI Keyboard نیاز دارید. این نرم افزار به شما اجازه میدهد دو دستگاه را به هم متصل کنید و متنهای طولانی را در گوشی خود وارد نمایید.
راهنمای انتخاب سریع کیبورد
برای اینکه بتوانیم تجربهی بهتری در حین کار با صفحه کلید خود داشته باشیم، لازم است در هنگام خرید آن دقت به خرج دهیم و چند نکته را از نظر بگذرانیم. اگر نمیدانید برای خرید کیبورد باید به چه نکاتی توجه کنید ما آنها را برایتان فهرست کردهایم:
- کاربری: امروزه انواع و اقسام کیبوردها با ویژگیهای منحصر وارد بازار شدهاند که هر یک از آنها برای کاربری خاصی مناسب هستند. طراحی اختصاصی صفحه کلیدها به کاربران آنها اجازه میدهد تا با آزادی عمل و راحتی بیشتر در حوزهی کاری خود به فعالیت بپردازند. مثلا برای گیمرها انتخاب صفحه کلیدهای مکانیکی انتخابی هوشمندانه است. پس باید در حین خرید به نوع کاربری خود دقت کنید.
- عملکرد دکمهها: برخی دکمهها شبیه به کلیدهای ماشین تحریر هستند، یعنی سروصدای زیادی دارند و با فشار حرکت میکنند. برخی دیگر سبک و بیصدا هستند و بسیار نرم عمل میکنند. شما باید بسته به سلیقهی خود یکی از انواع کارکرد دکمهها را انتخاب نمایید و فراموش نکنید که این عملکرد باید در حین خرید تست شود.
- سازگاری: درهنگام خرید باید به سازگاری صفحه کلید و دستگاه خود نیز دقت کنید. بیشتر صفحه کلیدهای دارای کابل یو اس بی با دستگاههای امروزی سازگار هستند مگر اینکه دستگاه شما بسیار قدیمی باشد و از کابلهای نوع جدید پشتیبانی نکند. اتصال از طریق وای فای و بلوتوث نیز میتواند در برخی مدل ها نیازمند نصب نرمافزاری خاص باشد و دستگاه شما حداقلهای لازم برای نصب آن را نداشته باشد. بنابراین توجه به این نکات ریز در حین خرید از برگهای برندهی شما خواهد بود.
- طراحی: طراحی صفحه کلیدها نیز از نکاتی است که باید به آن توجه کرد. معمولا کیبوردها در قالب استاندارد، ارگونومیک و گیمینگ و در مدلهای بی سیم و سیم دار طراحی میشوند که هر یک میتوانند بسته به نیازهای کاربر بهترین انتخاب باشند. به طور مثال اگر سایز دستهای شما بزرگ است، خرید کیبورد کوچک ، کار را برای شما بسیار سخت کرده و شما را به دردسر خواهد انداخت.
- دکمههای عملیاتی اضافی: صفحه کلیدهای جدید برای راحت کردن کار شما با دکمههای اضافهای برای باز کردن برنامههای مختلف، کنترل صدا و آهنگهای موزیک پلیر دستگاه به بازار عرضه شدهاند. در این صفحه کلیدها دکمههای مخصوص مدیریت شارژ و دکمههایی با کاراکترهای ویژه وجود دارد و برخی از کلیدهای آن برای عملیات دلخواه شما قابل تنظیم هستند. قطعا هر کاربر حرفهای کامپیوتر دوست دارد چنین کیبوردی را در دست داشته باشد.
- قیمت کیبورد : کیبوردها بسته به طراحی و قابلیتهایی که به شما عرضه میکنند دارای قیمتهای متنوعی هستند. هرچه امکانات آنها بیشتر باشد، قیمتشان نیز به همان نسبت افزایش پیدا میکند. بنابراین در هنگام انتخاب ویژگیهای متنوع باید به فکر جیبتان نیز باشید.
سخن پایانی
صفحه کلیدها یکی از مهم ترین اجزای کامپیوتر هستند و بدون آنها تقریبا نیمی از لذت کار با کامپیوتر از بین میرود. داشتن یک کیبورد مناسب با امکانات ویژه میتواند فرآیند کار ما را تا حد زیادی راحت کند و در عین حال سلامت جسمیمان را نیز تضمین نماید. برای انتخاب بهترین صفحه کلید از کمک متخصصین غافل نشوید، بنابراین اگر در انتخاب صفحه کلید مناسب خود دو دل ماندهاید، سریعا زیر این مقاله برای ما کامنت بگذارید.
راستی شما در مورد کیبورد چه میدانید؟ آیا میدانستید صفحه کلیدها انواع گوناگونی دارند؟ به نظر شما توجه به چه نکات دیگری در حین خرید صفحه کلید میتواند به انتخاب بهتر صفحه کلید کمک کند؟ از دیدگاه شما بهترین کیبورد موجود در بازار توسط چه برندی تولید شده است؟ نظرات، سوالات و تجربیات خود را در بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
1- آیا طول عمر کیبوردهای انعطافپذیر به اندازهی طول عمر کیبوردهای معمولی است؟
کیبوردهای انعطافپذیر به دلیل استفاده از سیلیکون در ساختار خود، از مقاومت بالاتری در برابر آب، گرد و غبار و ضربه برخوردارند، همین موضوع میتواند طول عمر آنها را به طرز چشمگیری افزایش دهد.
2- کیبوردهای بی سیم کارایی بهتری دارند یا سیمدار؟
فرایند اتصال کیبوردهای سیمدار به کامپیوتر بسیار آسان و بیدردسر است، اما صفحه کلیدهای بی سیم امکانات بیشتری را برای شما فراهم میکنند. برای مثال نیازی نیست برای تایپ کردن نزدیک به کامپیوتر بنشینید یا بهم ریختگی سیمها میزتان را شلوغ نخواهد کرد.
3- کدام نوع از صفحه کلید بهتر است؟
هر یک از انواع صفحه کلید برای نوع خاصی از کاربری طراحی شدهاند، برای مثال صفحه کلیدهای انعطافپذیر برای کار در محیطهای بیمارستانی یا مکانهایی که با رطوبت سرو کار دارد مناسبتر است یا صفحه کلید گیمینگ برای افرادی که عادت به کار در تاریکی دارند یا گیمر هستند مناسب میباشد.
دیدگاهتان را بنویسید