چه چیز در دنیای تکنولوژی بدتر از اینترنت لاکپشتی است؟
افزایش سرعت اینترنت یکی از چالشهایی است که اغلب افراد حداقل یکبار با آن روبهرو شدهاند. اینترنت به جزئی جداییناپذیر از زندگی انسانها تبدیل شده و بسیاری از کارهای روزمرهی ما، با آن گره خورده است. امروزه جنبههای مختلفی از زندگی انسانها از کار و اشتغال گرفته تا تفریح، سرگرمی، برقراری ارتباط و آموزش، همگی بهنوعی به اینترنت وابسته هستند. کلاسهای آنلاین و آموزشهای مجازی بیش از پیش، اهمیّت این شبکهی ارتباطی جهانی را به ما نشان دادهاند. یک اینترنت ضعیف هنگام تماشای فیلم یا بازی، شما را کلافه میکند یا بدتر از آن هنگام انجام مراحل ثبتنام در یک وبسایت، شاید مجبورتان کند که تمام مسیری که رفتهاید را دوباره از اوّل انجام دهید؛ حتی برخی از ما شغلمان هم مستقیماً به اینترنت وایسته است. بدون اغراق باید بگوییم سرعت و کیفیت پایین اینترنت میتواند تأثیر مستقیمی روی کیفیت زندگی خیلی از ما داشته باشد. تمامی این مسائل باعث شده که بسیاری از افراد تمایل به افزایش سرعت اینترنت داشته باشند و دولتها، سرمایهگذاری عظیمی روی بهبود کیفیت خدمات اینترنتی انجام دهند. با گسترش اینترنت موبایل، انسانها نوع جدیدی از ارتباطات بیسیم را تجربه کردند که به افراد امکان میدهد در هر کجا بتوانند با یکدیگر در ارتباط باشند و لحظاتشان را با دیگران به اشتراک بگذارند. مسلماً اگر اینترنت گوشی موبایل نتواند در هر کجایی سرعت مورد انتظار ما را تأمین کند و پاسخگوی نیاز کاربرانش باشد، انسان را از تکنولوژی ناامید خواهد کرد. در این مقاله میخواهیم ببینیم که با یک اینترنت ضعیف خانگی یا گوشی موبایل چه باید کرد؟
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- به سرعت خرگوش یا لاکپشت
- شجرهنامهی اینترنت موبایل
- شجرهنامهی اینترنت خانگی
- چرا اینترنت خانگی کند میشود؟
- چرا اینترنت موبایل کند میشود؟
- دوست دارید اینترنت خانگی سریعتر داشته باشید؟
- برای افزایش سرعت اینترنت خانگی از چه ابزاری استفاده کنیم؟
- سرعت اینترنت موبایلتان را افزایش دهید
- اینترنت اندرویدی پرسرعتتر از همیشه
- کاتالیزورهای اینترنت اندرویدی
- اینترنتی پرسرعت در آیفون تجربه کنید
- کاتالیزورهای اینترنت آیفونی
- سخن پایانی
به سرعت خرگوش یا لاکپشت
منظور از سرعت اینترنت، در واقع میزان اطلاعاتی است که یک اتصال میتواند در یک ثانیه انتقال دهد و معمولاً آن را با واحد مگابیتبرثانیه(Mbps) نمایش میدهند. سرعت اینترنت برای دانلود و آپلود اطلاعات یکی نیست و معمولاً سرعت آپلود در اینترنت پایینتر است. در کمیسیون ارتباطات فدرال FCC، سرعت اینترنت مینیمم برای دانلود 25مگابیتبرثانیه و برای آپلود 3مگابیتبرثانیه تعریف شده که میتوان آن را شاخصی برای سرعت اینترنت جهانی در نظر گرفت. اینترنتهای کندتر از این مقدار را اینترنت کمسرعت و اینترنتهای سریعتر از این آستانه را پرسرعت مینامند. اگر بخواهیم روی اینترنت ایران بحث کنیم، باید بگوییم طبق این شاخص بینالمللی، بیش از 50درصد سرویسهای اینترنتی ایران خصوصاً اینترنت خانگی، پایینتر از شاخص تعیین شده هستند؛ البته طی چندسال اخیر بهطور چشمگیری شاهد افزایش سرعت اینترنت ایران بودهایم. طبق آمار سایت www.speedtest.net در سال 2021، ماکزیمم سرعت اینترنت موبایل در ایران برای دانلود 26.38 و برای آپلود 11.59 مگابیتبرثانیه و سرعت اینترنت پهنای باند ثابت برای دانلود 13.19 و برای آپلود 11.29 مگابیتبرثانیه بوده است.
همچنین بخوانید :
"چگونه از تمام سرعت اینترنت خود استفاده کنیم؟"
شجرهنامهی اینترنت موبایل
دنیای ارتباطات پر از حروف مخفف است که شاید خیلی از آنها را نشناسیم. حتماً شما هم بارها نام اینترنت 4G یا 5G را شنیده باشید؛ اما، ندانید منظور از این نوع اینترنت چیست. در واقع حرف G اشاره به نسل اینترنت موبایل(Generation) دارد و حدود 40 سال پیش، از 1G شروع شده و امروزه تا 5G هم پیش رفته است. اینترنت موبایل در ایران تا نسل سوم آن هم بسیار ضعیف بود و سرعت دانلود آن از 0.5 مگابیتبرثانیه بالاتر نمیرفت؛ اما، نسل چهارم اینترنت موبایل تحت عنوان 4G توانست سرعتی تقریباً 4 برابر سرعت اینترنتهای پهنای باند ثابت را در ایران از خود به نمایش بگذارد. اما ببینیم نسلهای اینترنت پرسرعت موبایل چه ویژگیهای دارند:
4G
هدف از راهاندازی 4G، افزایش سرعت اینترنت، کیفیت و ظرفیت آن در کنار بهبود امنیت و کاهش هزینههاست. در این نوع شبکه، دسترسی به اینترنت موبایل، سرویسهای بازی، تلویزیون موبایل باکیفیت، ویدیو کنفرانس، تلویزیون سهبعدی و محاسبات ابری در اولویت قرار دارد. زمانیکه 4G معرفی شد، سرعت آن کمی بهتر از 3G بود؛ اما پس از مدتی استانداردی تحت عنوان LTE، برای 4G فعال شد که میتوان آن را مسیر مهاجرت ویژگیهای کلیدی اینترنت 3G یعنی سیستم ارتباط جهانی موبایل UMTS و CDMA2000، به شبکههای 4G دانست. این تکنولوژی باعث بهبود کیفیت و افزایش سرعت اینترنت 4G شده است. یک استاندارد دیگر در 4G، “وایمکس” نام دارد که باعث ارتقاء بیشتر 4G شده؛ ولی کماکان همان LTE، تکنولوژی اولیهی استقرار 4G در سراسر دنیاست. سرعت 4G برای کار با وسایل در حین حرکت، حداکثر 100مگابیتبرثانیه و برای حالت ثابت 1 گیگابیتبرثانیه خواهد بود. میزان تأخیر هم در این دو حالت بین 100 تا 300 میلیثانیه است.
4.5G
نسل بعدی اینترنتهای پرسرعت LET 4G که در واقع نسل بعدی LTE یعنی LTE-A Pro بود، سرعتی بین 1 تا 3 گیگابیتبرثانیه را پشتیبانی میکند و تأخیری حدود 10 میلیثانیه دارد.
5G
در نسل پنجم اینترنتهای موبایل که هنوز درحال توسعه است، وعده داده شده که شاهد افزایش سرعت اینترنت چندبرابری، تأخیر بسیار پایینتر، تعداد اتصالات بیشتر و بسیاری امکانات جدید باشیم. پوشش اینترنتی در 5G بسیار بهتر از 4G خواهد بود و مصرف باتری کمتری دارد. سرعت اینترنت در این نوع به 35.46 گیگابیتبرثانیه هم میرسد؛ یعنی 35 برابر سریعتر از 4G.
شجرهنامهی اینترنت خانگی
اینترنتهای خانگی تا امروز راه زیادی طی کردهاند. اولین ارتباط اینترنتی در سال 1970 برقرار شد. دانشمندان در کشورهای مختلف شبکههای کامپیوتری گوناگونی را برای خودشان راهاندازی کرده بودند؛ ولی ارتباط میان این شبکهها، چندان راحت نبود؛ چون هر شبکهای با زبان و قانون خودش برای ارسال و دریافت پیام، کار میکرد. در نهایت همه روی شبکهی اینترنت توافق کردند و چالشهای این شبکهی جهانی شده، آغاز شد. اینترنت با قابلیت استفادهی عمومی، طی نسلهای زیر در دسترس قرار گرفت:
اینترنت Dial-up
اولین اینترنت در دسترس بود که از خطوط تلفن برای انتقال اطلاعات استفاده میکرد و در هر لحظه فقط تلفن یا اینترنت قابل استفاده بود. تصور اینکه در سال 1998 بیشترین سرعت این مدل اینترنت معادل 56 کیلوبایت بوده، کار راحتی نیست. بدیهی است با این سرعت کسی انتظار دانلود فایلهای موسیقی و ویدئویی از اینترنت را نداشت و تهتهش به چتهای یاهو ختم میشد و اگر میخواستید یک سایت را باز کنید باید بعد از اینکه آدرس را در مرورگر وارد میکردید و دکمهی اینتر کیبورد را میزدید، یک شبانهروز میخوابیدید تا سایت مدنظرتان قدم رنجه کند و روی صفحهی مانیتور لپتاپ یا کامپیوترتان ظاهر شود.
اینترنت broadband
از سال 2000 اینترنت broadband و وایرلس کمکم معرفی شدند و تا سال 2007 بیشتر از نیمی از کاربران از این اینترنت استفاده میکردند. مزیّت این روش این بود که یک خط ارتباط دیتا در کنار خط تلفن قرار میگرفت و دیگری نیازی به اشغال خط تلفن برای انتقال داده نبود. تاکنون دو نسل از این نوع اینترنت در دسترس عموم قرار گرفته:
-
ADSL: یک خط دیجیتال نامتقارن برای انتقال انواع دادههای متنی و چندرسانهای بوده که نهایت سرعت آن 24مگابیتبرثانیه است.
-
VDSL: نسل بعدی اینترنت ADSL بوده که سرعتی تقریباً دو برابر آن را دارد و میتواند اتصالات پخش جریانی و VOIP را بهراحتی برقرار کند.
چرا اینترنت خانگی کند میشود؟
دلایل مختلفی وجود دارد که سرعت مودم ADSL و VDSL کند میشود. با داشتن اطلاعات میتوانیم سرعت اینترنتهای خانگیمان را افزایش دهیم. دلایلی که باعث کند شدن سرعت اینترنت خانگی میشوند، عبارتند از:
- استفاده از سختافزارهای قدیمی که سرعت پایینی دارند؛
- دور بودن فاصلهی خانه تا مرکز ISP؛
- استفادهی تعداد زیادی از افراد از یک شبکهی اینترنت خانگی؛
- تراکم بالا در شبکهی اینترنت؛
- وجود برنامههای متصل به اینترنت در پسزمینهی سیستمعامل؛
- محدودیتهای ایجاد شده توسط ISPها؛
- سرعت سرورهای ارائه دهندهی خدمات دانلود؛
- هک شدن رمز اینترنت خانگی توسط یک نفوذگر و استفاده از آن؛
- دور بودن از وایفای؛
- نزدیکی وایفای به وسایلی نظیر مایکروویو.
چرا اینترنت موبایل کند میشود؟
برای همهی ما گاهی پیش آمده است که اینترنت گوشی موبایلمان سرعتش را از دست داده است و دلیل کند شدن اینترنت موبایلمان را نمیدانیم. 7 دلیلی که باعث کند شدن اینترنت موبایل میشوند؛ عبارتند از:
- قرار گرفتن در منطقهای با پوشش ضعیف اینترنت موبایل؛
- تراکم جمعیت در شبکه؛
- پر شدن کش و اتلاف منابع گوشی موبایل؛
- مشکلات مربوط به تنظیمات گوشی موبایل؛
- استفاده از سیمکارتهای قدیمی؛
- آگهیهای برنامهها که ممکن است میزان زیادی از منابع را مصرف میکنند؛
- وجود برنامهها و ویجتهایی که درپسزمینهی سیستم عاملهای موبایل، ترافیک اینترنت را استفاده میکنند.
دوست دارید اینترنت خانگی سریعتر داشته باشید؟
اگر بازیهای آنلاین شما بهدرستی اجرا نمیشوند، موقع تماشا، ویدئوی آنلاین دائماً قطع میشود یا برای دانلود یک فایل یک گیگابایتی باید ساعتها انتظار بکشید، همه نشانههای یک اینترنت ضعیف است و شما هرچه سریعتر باید برای افزایش سرعت اینترنت اقدام کنید. اولین و مهمترین قدم برای افزایش سرعت اینترنت، خرید سرویسهای پرسرعت از ISPهای معتبر است؛ ولی اگر سرویس خوبی دارید و فکر میکنید مشکل از جای دیگری است، بهتر است اقدامات زیر را انجام دهید:
- اگر از مودمهای قدیمی استفاده میکنید، مودم خود را ارتقا دهید؛
- اگر از طریق کابل به مودم متصل شوید، سرعت بیشتری را تجربه خواهید کرد؛
- اگر به وایفای وصل شدهاید، فاصلهی دستگاه تا مودم را کمتر کنید تا سرعت بیشتر شود؛
- مکانی مرکزی را برای مودم انتخاب کنید که سیگنالهای آن به تمام نقاط خانه برسد؛
- کیفیت کابل را بررسی کنید و دقت کنید که طول آن باید کوتاه باشد؛
- مودم را هر چندماه یکبار ریست کنید تا کش آن خالی شود؛
- برنامههایی که در بکگراند از اینترنت استفاده میکنند را بررسی کرده و موارد غیرضروری را حذف کنید؛
- فراموش نکنید که پاکسازی سیستم از ویروس، یکی از مهمترین کارها برای افزایش سرعت اینترنت کامپیوتر است؛
- وجود نویز روی سیگنالها و کابل مودمتان را چک کنید.
برای افزایش سرعت اینترنت خانگی از چه ابزاری استفاده کنیم؟
تعداد کمی از افراد میدانند که برای افزایش سرعت اینترنت دسکتاپ، نرمافزارهایی به بازار عرضه شده اند و میتوانند با کمک این نرمافزارها، سرعت را بهبود دهند. از جمله بهترین نرمافزارهای افزایش سرعت اینترنت روی کامپیوتر موارد زیر هستند:
- Ashampoo Internet Accelerator 3: این ابزار ویندوزی، سرعت اینترنت شما را تقویت کرده و کمک میکند که بتوانید بهصورت بهینه از پهنای باندتان استفاده کنید. اگر برنامه را در حالت بهینهساز خودکار قرار دهید، دیگر نیازی به تنظیم و بررسی دائم آن نخواهید داشت. مزیتهای این برنامه راحتی استفاده، رابط کاربری ساده، بهینهسازی مرورگر، حفظ حریم خصوصی و جلوگیری از نفوذ نرمافزارهای جاسوسی است.
- Internet Accelerator: این برنامه کار تنظیم پیکربندی ویندوز را برای افزایش سرعت اینترنت انجام میدهد. از عملکردهای برنامه میتوان به موارد زیر اشاره کرد: مدیریت زمان در هنگام دانلود، بهینهسازی تنظیمات ویندوز برای حداکثر سرعت، افزایش سرعت اینترنت و اجرای برنامهها و بازیها.
- Throttle: یک نرم افزار ویندوزی با رابط کاربری ساده که زمان دانلود فایلهای بزرگ را به حداقل میرساند و به شما اطمینان میدهد که با افزایش سرعت اینترنت، کامپیوتر و مودمتان آسیبی نخواهند دید.
سرعت اینترنت موبایلتان را افزایش دهید
وقتی با یک گوشی موبایل پرسرعت کار میکنید، هیچچیز بهاندازهی سرعت پایین اینترنت، شما را کلافه نخواهد کرد. اغلب کارهایی که ما با گوشی موبایلمان انجام میدهیم، نیاز به سرعت بالا دارند؛ مثلاً تماشای یوتیوب، بازی آنلاین و… . دلایل مختلفی برای کم بودن سرعت اینترنت موبایل وجود دارد که باید برای رفع آن راهکارهای گوناگونی را نیز امتحان کنید.
اینترنت اندرویدی پرسرعتتر از همیشه
اغلب برنامههای رایج گوشیهای اندرویدی از اینترنت استفاده میکنند و سرعت اینترنت پایین، باعث میشود استفاده از آنها خستهکننده باشد. روشهای مختلفی را میتوانید برای افزایش سرعت اینترنت اندروید امتحان کنید. بهعنوان مثال:
-
تنظیمات گوشی را بررسی کنید تا مطمئن شوید در بهترین حالت استفاده از اینترنت قرار دارد؛
-
ویجتها و برنامههای بیاستفاده را غیرفعال کنید؛
-
آپدیتهای غیرضروری را غیرفعال کنید؛
-
یک بلاکر برای جلوگیری از اجرای آگهیها، نصب کنید؛
-
گوشی را ریست کنید تا کش آن خالی شود؛
-
کش گوشی را دائما تخلیه کنید تا سرعت گوشی و اینترنت بهبود پیدا کند؛
-
از برنامههای بهبود عملکرد گوشی استفاده کنید.
کاتالیزورهای اینترنت اندرویدی
با استفاده ازبرنامه افزایش سرعت اینترنت زیر شما میتوانید سرعت اینترنت گوشی اندرویدی خود را افزایش دهید:
- OpenSignal: این برنامهی رایگان به شما کمک میکند که تا مشکلات سیگنالها را تشخیص دهید تا بتوانید سرعت گوشی را بهبود ببخشید. با کمک این برنامه شما میتوانید بفهمید که چه شبکههایی در مجاورت شما قرار دارد و سیگنالهای وایفای قوی را نیز پیدا کنید.
- Net Optimizer: یک برنامهی حرفهای با یک رابط کاربری ساده است که به شما کمک میکند سریعترین سرورهای dns را شناسایی کنید و با لمس یک دکمه، به آنها متصل شوید تا سرعت اینترنت گوشی موبایل شما افزایش پیدا کند. این برنامه هم روی شبکههای موبایل و هم وایفای بهخوبی عمل میکند.
اینترنتی پرسرعت در آیفون تجربه کنید
یک گوشی آیفون ممکن است بهاندازهی کامپیوتر قدرت پردازش نداشته باشد که بتواند با بیشترین سرعت به اینترنت دسترسی داشته باشد؛ اما، راههایی برای بهبود سرعت اینترنت در این گوشیها وجود دارد، مثلا:
-
ست کردن صحیح تنظیمات مربوط به اینترنت؛
-
پاک کردن تاریخچه و کش موبایل؛
-
پاک کردن دادههای مرورگر و کوکیها؛
-
غیرفعال کردن قابلیت Auto fill.
کاتالیزورهای اینترنت آیفونی
اگر فکر میکنید که سرعت اینترنت گوشی آیفون شما کمی کند شده و نیاز به کمک دارید، این برنامهها میتوانند به شما در افزایش سرعت اینترنت موبایلتان کمک کنند:
- VPN in Touch: در واقع این برنامه هیچ قابلیتی برای افزایش دادن اینترنت ندارد؛ اما، با حذف آگهیها از روی صفحات وب، سرعت اینترنت شما را بهطرز چشمگیری افزایش میدهد. این برنامه یکی از پرسرعتترین ویپیانهای موبایل در دنیاست.
- Fing – Network Scanner: یک برنامهی عالی برای دریافت گزارشات شبکهی گوشی موبایل شماست. فینگ به شما کمک میکند تا یک تجزیه و تحلیل کامل از شبکه بهدست آورید و سطوح امنیتی آن را ارزیابی کنید. با کمک این برنامه شما میتوانید مزاحمتها و مسائل شبکه را شناسایی کرده و سرعت اینترنت را افزایش دهید.
سخن پایانی
دنیای امروز را عصر ارتباطات مینامند؛ چون رشتههای ارتباطی با تاروپود زندگی انسانها درآمیخته و روزبهروز بیشتر زندگی انسانها را درگیر خودش میکند. اینترنت عامل اصلی این ارتباطات است که اگر نبود، شاید پیشرفت علم به این سرعتی که امروز شاهدش هستیم، اتفاق نمیافتاد. سرعت اینترنت یکی از فاکتورهایی است که تأثیر مستقیمی روی کیفیت اینترنت خواهد داشت و افزایش سرعت اینترنت، همواره یکی از دغدغههای اصلی متخصصان این حوزه بوده است. ظهور نسلهای جدید اینترنت موبایل با سرعتهای باورنکردنی شاهدی برای این ماجراست. دلایل مختلفی میتواند باعث کاهش سرعت اینترنت در کامپیوتر و موبایل باشد که برخی از مهمترین این دلایل را در این مقاله باهم بررسی کردیم.
شما چه فکر میکنید؟ آیا راه دیگری را میشناسید که بتوان سرعت اینترنت را افزایش داد؟ بهنظرتان با اینترنت موبایل میتوان سرعت اینترنت بالای 300 مگابیتبرثانیه را تجربه کرد؟
سوالات متداول
1- چگونه میتوان سرعت وایفای را افزایش داد؟
دستگاههای WiFi extender و WiFi boosters برای افزایش سرعت اینترنت وایفای طراحی شدهاند. شما میتوانید با کمک این وسایل سرعت اینترنت وایفای را تقویت کنید؛ فقط باید بهترین نقطه را برای نصب آن در خانه پیدا کنید تا مطمئن شوید که تمامی نقاط خانهی شما را پوشش خواهد داد.
2- تفاوت دستگاههای WiFi extender و WiFi boosters در چیست؟
این دو تفاوت زیادی با یکدیگر ندارند و کاربردشان بهبود پوشش اینترنتی وایفای است. میتوان گفت WiFi boosters یک تکرارکنندهی سیگنال است و WiFi boosters عمل تقویت سیگنال را انجام میدهد.
3- سرعت اینترنت در پهنای باند ثابت بیشتر است یا اینترنت موبایل؟
در هر دو حالت سرعت اینترنت مقدار ثابتی در تمام دستگاهها نخواهد داشت؛ چون فاکتورهای متعددی روی آن تأثیرگذار است. درحال حاضر اینترنت وایفای در ایران سرعت بیشتری نسبت به شبکهی ۴G دارد؛ ولی در حالت کلی ماکزیمم سرعت اینترنت موبایل از اینترنت خانگی ADSL بیشتر است.
دیدگاهتان را بنویسید