افزایش سرعت اینترنت موبایل: ممکن یا ناممکن؟
این روزها تعداد کاربران موبایل بسیار زیاد شده است. شما بیشتر از دیتای گوشی خود یا مودمهای Adsl برای اتصال به اینترنت استفاده میکنید؟ افزایش کاربران موبایل، افزایش سرعت اینترنت موبایل را نیز در پی داشته است. از سال 2014 که تعداد کاربران موبایلی اینترنت برابر تعداد کاربران دسکتاپی شد، تعداد کاربران موبایلی همچنان در حال زیاد شدن است. امروزه تخمین زده میشود که حدود 80 درصد از کاربران اینترنت، از طریق موبایلشان به این شبکهی جهانی دسترسی پیدا میکنند. هرچه بر این تعداد افزوده شود، اهمیت برطرف کردن نیازهای این کاربران نیز بیشتر احساس میشود. دیگر کمتر وب سایتی را پیدا میکنید که طراحی موبایل فرندلی نداشته باشد و پهنای باند اشغالیاش منطبق بر استانداردهای اینترنت موبایل نباشد. با این حال، ممکن است کاربران اینترنت تلفن همراه به هر دلیلی از سرعت سرویس اینترنتی که از آن استفاده میکنند، راضی نباشند. در این شرایط است که بحث افزایش سرعت اینترنت موبایل مطرح میشود. برای بهبود سرعت اینترنت موبایلتان بهتر است در ادامه، ابتدا با زیرساخت این نوع از اینترنت آشنایی پیدا کنید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
زیر ساخت اینترنت گوشی
زیرساخت اینترنت موبایلی، تفاوت چندانی با اینترنت دسکتاپ و سایر انواع اینترنت ندارد. اپراتورهای ارائه دهندهی خدمات اینترنت موبایل و ارائه دهندگان سایر انواع اینترنت، دادههایشان را از شبکهای یکسان دریافت میکنند. با این حال، سیستم دریافت داده از شبکهی مرکزی، اینترنت موبایلی را از سایر ورژنها متمایز میکند .
همچنین بخوانید :
"راهنمای خرید گوشی موبایل"
انواع نسلهای اینترنت موبایلی موجود در ایران
شرکتهای سرویس دهندهی اینترنت همراه، معمولا سه نسل اینترنت 2G، 3G و 4G را به مخاطبانشان ارائه میدهند. در این میان عمدهی کاربران به اینترنتهای نسل سوم و چهارم دسترسی دارند. با توجه به محدودیتهای سختافزاری که پیشروی برخی از ارائه دهندگان اینترنت همراه وجود دارد، بسیاری از آنها توانایی افزایش سرعت اینترنت موبایل را ندارند.
بررسی گزارشهای موجود از سال 1396، نشان میدهد که سرعت خدمات ارائه دهندگان اینترنت در بیشترین حالت در حدود ۸، ۱۶ و ۴۰ مگابیتثانیه بوده است. علیرغم تمام کندیها، سرعت اینترنت موبایلی به مراتب بیشتر از سرعت اینترنت دسکتاپ است.
انواعنسل های اینترنت موبایلی موجود در جهان
انواع نسلهای اینترنت موبایلی موجود در جهان شامل هشت نسل 0G، 1G، 2G، 3G، 3.5G، 4G، 4.5G و 5G است. نسل 0G، قبل از اختراع تلفنهای مدرن امروزی اختراع شده بود. پس از آن در سال 1980، نسل 1G اینترنت پا به عرصهی فناوری گذاشت. سیگنالهای رادیویی این نسل از شبکهی اینترنت بهصورت آنالوگ پردازش میشدند؛ اما، با پیدایش اینترنت 2G، پردازش سیگنالها بهشکل دادههای رقمی درآمد. به لطف اینترنت نسل 2G بود که عرضهی بسیاری از امکانات موبایلی همچون SMS ممکن شد. یکی دیگر از مزایای 2G برای دنیای فناوری، ساپورت کردن قابلیت MMS بود که در زمان خود ابزاری بهشدت انقلابی محسوب میشد. این نسل که دست پروردهی دانشمندان کشور فنلاند بود، در سال 1991 روی سامانهی GSM پایهگذاری شد.
با گذر از سرویسهای نسل 2G، به سرویسهای 3G میرسیم. با ورود سیستم 3G به دنیای فناوری، بحث افزایش سرعت اینترنت موبایل بهشدت داغ شد. سیستم 3G اطلاعات را با سرعتی معادل حداقل 200 کیلوبیتثانیه مبادله میکرد. نسل 3.5G، نسخهی آزمایشی نسل چهارم اینترنت بود. این نسل دارای ویژگیهای انقلابی بسیاری از جمله سرعت بیشتر، اینترنت LTE و HSPA بود که آن را بهکلی از نسلهای گذشته متمایز میکرد.
پیش از ظهور نسل چهارم، نسل 3.75 نیز برای مدتی به دنیای فناوری عرضه شد. نسل 3.75 نسبت به نسل 3.5 پیشرفت چشمگیری نداشت؛ اما، نسل چهارم با اختصاص پهنای باند به اینترنت و افزایش سرعت اینترنت موبایل در نوع خود یک انقلاب محسوب میشد. اگر امروز میتوانید بدون دردسر از خدمات اینترنتی بهرهمند شوید، بیشک بخشی از آن را مدیون سرویسهای نسل چهارم هستید.
هماکنون دانشمندان در تلاشاند تا با گسترش سیستم 4.5 و افزایش سرعت اینترنت گوشی این نسل، راه را برای ورود نسل پنجم باز کنند. نسل 4.5 تاکنون مسلح به MIMO و LTE Advanced است.
اینترنت چطور به موبایل ما میرسد؟
بیایید فرایند دسترسی موبایل به اینترنت را بهصورت معکوس بررسی کنیم. اول از همه قابلیت دیتا روی موبایل روشن میشود. با روشن شدن دیتا، ارتباط تلفن همراه با ماهوارهی مربوطه برقرار شده و ماهواره دادههای تلفن همراه را آنالیز میکند. این دادهها، که دائما بین گوشی و ماهواره در حال مبادلهاند، در نهایت به روتر یا ACESS POINT میرسند. روتر دادهها را در اختیار WORLD WIDE WEB قرار میدهد. پس از دسترسی دنیای عظیم وب به دادهها، همهی آنها به یک GET AWAY SERVER مبادله میشوند. در نهایت دادهها از GET AWAY سرور است که به گوشی مقصد میرسد.
اصلیترین علل کندی اینترنت گوشی
اصلیترین علل کندی اینترنت موبایل میتواند مرتبط با ساختار نرمافزاری تلفن همراه باشد. حداقل نیمی از اینترنت موبایل شما، توسط نرمافزارهای گوشی مصرف میشود. گاهی پیش میآید که بخشی از پهنای باند، در پیچوتاب ساختار نرمافزاری موبایل گیر میکند. برای مثال، کافی است نرمافزار فیسبوک را غیرفعال کنید تا سرعت اینترنتتان چندین برابر افزایش پیدا کند. نرمافزارهایی مانند فیسبوک، تلگرام، اینستاگرام، تیکتاک و سایر برنامههای از این دست، پس از بسته شدن همچنان به فعالیت خود ادامه میدهند. کافیست به اینترنت وصل شوید، تا همهی این نرمافزارهای آنلاین همزمان به سرورهای اینترنت گوشی شما متصل شوند.
افزایش سرعت اینترنت موبایل به شکل گستردهای وابسته به ساختار نرمافزاری تلفن همراهتان است. هرچه این ساختار سبکتر و کارآمدتر باشد، سرعت اینترنت موبایلتان بیشتر خواهد شد.
شاید نتوانید از برنامههای انلاین محبوب خود بگذرید. اصلا اگر این برنامهها نباشند، به چه بهانهای دنبال راهی برای افزایش سرعت اینترنت موبایل خود بگردید. حالا که دل گذر از این برنامهها را ندارید، میتوانید بروید سراغ ویجتها. بسیاری از ویجتها نیز پس از اتصال به اینترنت، در جا سهم خود از پهنای باند را اشغال میکنند. راهحلش این است که ویجتهای غیرضروری را از تلفنتان حذف کنید. با انجام این کار میتوانید ضمن افزایش سرعت اینترنت گوشی خود، گامی مهم در جهت خالی کردن حافظهی آن بردارید.
بیایید آخرین علت عمدهی کند بودن اینترنت را بررسی کنیم. تا به حال به این فکر کردهاید که شاید مشکل از کندی اینترنت نباشد؛ شاید این گوشی موبایلتان باشد که کند شده است. برای این که هم سرعت کلی تلفن همراهتان را افزایش دهید و هم یکی از فاکتورهای کندی سرعت دریافت دادهها را از میان بردارید، کافی است حافظهی نهان گوشیتان را خالی کنید. برای انجام این کار، کافی است به منوی تنظیمات بروید و از آن جا وارد بخش storage شوید. پس از ورود به قسمت storage گزینهی cache data را پیدا کنید. با انتخاب گزینهی cache data، میتوانید دستوری مبنی بر پاکسازی آن صادر کنید و به این شکل از شر محتویات نهان حافظهی موبایلتان راحت شوید.
راهکارهای افزایش سرعت اینترنت موبایل
کاربران بسته به نوع سیمکارتشان، سرعتهای متفاوتی از اینترنت را تجربه میکنند. اگرچه سرعت اینترنت این سیمکارتها آنقدرها کم نیست، بسیاری از کاربران همچنان بهدنبال افزایش سرعت اینترنت گوشی خود هستند. خبر خوش این است که فناوری هیچ وقت شما را ناامید نمیکند. اگر بهدنبال راهکارهای افزایش سرعت اینترنت موبایل هستید، در ادامه میتوانید با این روشها آشنا شوید.
- قبل از هرچیزی بروید سراغ تنظیمات شبکه موبایلتان. اگر سیمکارتتان 4g باشد، لازم است برای استفاده از خدمات اینترنت پرسرعت 4g آن، در بدو امر تنظیمات اتصال گوشی خود را روی حالت 4g قرار دهید. اگر سیمکارتتان از اینترنت 4g پشتیبانی کند، اما تنظیمات اینترنت گوشی روی حالت 3g باشد، همچنان نخواهید توانست از خدمات 4g بهره ببرید.
برای دسترسی به تنظیمات شبکهی موبایل، اول از همه باید به بخش تنظیمات بروید. از منوی قسمت تنظیمات، گزینه Network & Internet را انتخاب کنید و از آن جا به بخش Mobile network بروید. در این قسمت میتوانید به بخش Preferred Network type دسترسی داشته باشید با ورود به بخش Preferred Network type، کافیست گزینهی 4g را انتخاب کنید تا سرعت اینترنت گوشی تان چندین برابر شود.
- کار دیگری که میتوانید برای افزایش سرعت اینترنت موبایل خود انجام دهید، خالی نگه داشتن پهنای باندتان است. برای خالی کردن پهنای باندتان، باید حتیالامکان دست مصرفکنندگان مخفی اینترنت را از دیتای گوشی خود کوتاه کنید. یکی از این مصرف کنندههای مخفی، گوگل کروم است. برای این که دست کروم را از اینترنتتان کوتاه کنید، کافی است آن را در حالت data saver قرار دهید.
با روشن کردن مود data saving به گوگل میفهمانید که در حال استفاده از اینترنت گوشی هستید و دوست ندارید کروم به پهنای باندتان ناخنک بزند. برای انجام این کار، لازم است مرورگر کروم را باز کنید و به بخش فهرست آن بروید. اگر از فهرست وارد گزینهی تنظیمات شوید، در آنجا گزینهی data saver را مشاهده خواهید کرد. با روشن کردن مود data saver گامی مهم در جهت افزایش سرعت اینترنت موبایل خود خواهید برداشت.
میتوانید برای خالیتر کردن هرچه بیشتر پهنای باند اینترنت موبایل خود، از برنامههای مسدود کنندهی تبلیغات نیز استفاده کنید. جالب است بدانید که حدود پنجاه درصد حجم هر وب سایتی که باز میکنید، از تبلیغات تشکیل شده است. حال تصور کنید حجم هر صفحهای که به سراغ آن میروید نصف شود. به نظرتان سرعت اینترنت تلفن همراهتان به چه میزان افزایش پیدا خواهد کرد؟
- اگر هیچ کدام از این روشها برای افزایش سرعت اینترنت موبایل پاسخگوی نیازتان نبود، بهتر است کار را به یک اپلیکیشن بسپارید. همانطور که گفته شد، ساختار نرمافزاری موبایل شما، اصلیترین عامل کند بودن، اینترنت گوشی شما است. در بسیاری از مواقع این ساختار بهشکلی درهم تنیده است که شما نمیتوانید گره آن را باز کنید؛ بنابراین، تنها راهکار پیشرویتان کمک گرفتن از یک نرمافزار دیگر خواهد بود. این نرمافزارها که به نرمافزارهای مدیریت دیتا معروف هستند، با تحلیل عملکرد ساختار نرمافزاری گوشی، امکان انجام تنظیمات مختلفی را برایتان فراهم میکنند. شما میتوانید بهکمک نرمافزارهایی همچون Datally، از مشاورههایی که این اپلیکیشن ارائه میکند نیز در جهت افزایش سرعت اینترنت گوشی خود بهره ببرید.
سخن پایانی
از همهی این راهکارها و دلایل حرفهای که بگذریم، میماند راهکارهای سنتی خودمان. اگر دیدید اینترنت تلفن همراهتان بهشکل ناجوری کند شده، کمی جایتان را تغییر بدهید، یک بار گوشی خود را روی حالت هواپیما بگذارید یا ریست کنید و کارهایی از این قبیل انجام دهید. جالب است که این تکنیکها گاهی واقعا جوابگو هستند. بسیاری میگویند خب با جابهجا کردن تلفن همراه، آن را به آنتن مرکزی نزدیکتر میکنیم و این کار به افزایش سرعت اینترنت موبایل میانجامد.
ولی انصافا، خودتان قضاوت کنید، گاهی پیش میآید که سرعت اینترنت در دو قدم فاصله زیر و رو میشود. آیا این قضیه واقعا مربوط به فاصله است یا یک عامل نرمافزاری در کار است؟ شما برای بهبود سرعت اینترنت تلفن همراهتان از چه تکنیکی استفاده میکنید؟ میروید سراغ ساختارهای نرمافزاری یا به تکنیکهای سنتی بسنده میکنید؟
سوالات متداول
در مقاله تمام تلاشمان را به کار بستیم تا به سوالات احتمالی شما پیرامون افزایش سرعت اینترنت موبایل پاسخ دهیم. با این حال، اگر ابهامی باقی مانده باشد، احتمالا میتوانید آن را با مطالعهی پاسخ ما به چند پرسش متداول زیر برطرف کنید:
1- آیا برنامههای تقویت کننده سیگنال جایگزین روشهای سنتی میشوند؟
همانطور که گفتیم، یکی از ترفندهایی که معمولا برای افزایش سرعت اینترنت موبایل بهکار گرفته میشود، جابهجا کردن گوشی بهمنظور دریافت بهتر سیگنال است. خبر خوش این است که با ورود نرمافزارهای تقویت کنندهی سیگنال به اپ استورها، دیگر نیازی نیست مثل پاندول دائم این طرف و آن طرف بروید و دنبال اینترنت بگردید. این نرمافزارها سیگنال را به سمت گوشی شما میکشند تا دیگر نیازی به این که خودتان به سمت سیگنال بدوید نداشته باشید. البته این نکته نیز حائز اهمیت است که باید حین انتخاب نرمافزارها، حواستان باشد که نصب آنها خود موجب کاهش سرعت اینترنت موبایل نشود.
2- سرعت اینترنت 4g بیشتر است یا LTE؟
اساسا اینترنت LTE شاخهای از اینترنت 4G است. بنابراین، اگر مشترک سرویس اینترنت 4G تمام استاندارد شوید، قطعا سرعتتان از حالت LTE بالاتر خواهد بود. شما میتوانید بهکمک افزایش حداکثری سرعت اینترنت LTE موبایل، از سرعتی معادل یک سرویس 4G استاندارد بهرهمند شوید.
دیدگاهتان را بنویسید