چگونه از تمام سرعت اینترنت خود استفاده کنیم؟
اینترنت، این شبکهی گستردهی دوست داشتنی، یک جورهایی ما را اسیر و بردهی خود کرده است. تمام کارهای ما وابسته به این شبکهی جهانی است. اگر معیار و ابزاری برای نظارت بر فعالیتهای ما در اینترنت وجود داشته باشد، به ما خواهد گفت که ما روزانه بیش از نیمی از وقتمان را به استفاده از اینترنت میگذرانیم. قطعا داستان محو شدن در تصاویر رنگارنگ اینستاگرام یا گم شدن در بین صفحات بی شمار یک مجلهی اینترنتی که از هر دری برایتان میگوید، داستان چندان ناآشنا و جدیدی نیست و بیشک شما هم بارها و بارها در این تار عنکبوت جهانی اسیر شدهاید و وقتی به خود آمدهاید که خورشید جای خود را به مهتاب زیبا داده بود. خب، اگر در حال تایید این موارد هستید، پس شما هم در زمرهی عشاق و دلباختگان اینترنت قرار میگیرید و بهخوبی میدانید که برای یک معتاد به اینترنت هیچ چیز بدتر از کندی سرعت اینترنت نیست! حتی اگر خیلی هم اهل اینترنت گردی نباشید باز هم کاهش سرعت اینترنت مانع انجام بسیاری از کارهای مهم و اساسی خواهد شد. اما علت کندی اینترنت چیست و چرا گاه و بیگاه دچار افت سرعت اینترنت میشویم و ما را با دردسر مواجه میسازد؟ اصلا چه راهکارهایی برای مقابله با کاهش سرعت اینترنت وجود دارد؟ در مقالهی امروز به این سوالات پاسخ خواهیم داد.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- اینترنت چیست و از چه اجزایی تشکیل شده است؟
- سرعت اینترنت و سرویسهای اینترنتی رایج در ایران
- ما چطور به اینترنت متصل میشویم و علت کندی اینترنت چیست؟
- کدامیک علت کندی اینترنت شماست؟
- چگونه سرعت اینترنت را افزایش دهیم؟
- سخن پایانی
اینترنت چیست و سرعت اینترنت به چه عواملی بستگی دارد؟!
پیش از اینکه به علت کندی اینترنت و راهکارهای مقابله با آن بپردازیم، بیایید ببینیم اینترنت چیست و از چه اجزائی تشکیل شده است. خب، قبل از هر چیز باید بدانید که اینترنت یک شی یا سازمان مجزا نیست و به هیچ شخص یا گروهی تعلق ندارد. اینترنت مجموعهای از شبکههای متعدد و مرتبط با یکدیگر است که بر اساس پروتکلها و قوانین خاصی به هم متصل میشوند و شبکهی جهانی را شکل میدهند. اما این اتصال و شکلگیری مجموعهای از شبکههای کوچک نیازمند زیرساختهایی است که این گردهمایی را ممکن میسازند. بهطور کلی ایجاد این شبکهی ارتباطی بین سازمانها و موسسات گوناگون و در نهایت کاربران عادی اینترنت از طریق فیبرهای نوری و کابلهای مسی صورت میگیرد و انتقال تمامی دادههای موجود در این ارتباط راه دور وابسته به وجود فیبرهای نوری و اجزایی است که ما نام آنها را زیرساخت اینترنت میگذاریم.
زیرساخت اینترنت در واقع ترکیبی از سختافزارها، رسانههای ارسالی و نرمافزارهایی است که کاربران و کامپیوترهای موجود در شبکهی جهانی را به یکدیگر متصل میسازد. اگر بخواهیم این زیرساختها را به سه بخش اصلی تقسیم کنیم باید آنها را در گروههای زیر قرار بدهیم:
- ستون فقرات: بخش ستون فقرات متشکل از کابلها و فیبرهای نوری است که وظیفهی نقل و انتقال دادهها و اتصال شبکههای کوچکتر را بر عهده دارند. درواقع اگر اینترنت را یک انسان در نظر بگیریم، این رشتههای کابل که بهصورت متمرکز از یک شاه کابل تغذیه میکنند، در نقش ستون فقرات و اعصاب خارج شده از آن ظاهر میشوند که در سرتاسر بدن پخش شدهاند.
- مراکز داده: مراکز داده، ساختمانها یا فضاهای فیزیکی بسیار بزرگی هستند که سرورهای اینترنت شرکتها یا سازمانهای مختلف را در خود جای دادهاند. سرورها وظیفهی ذخیرهسازی و نگهداری دادهها و اطلاعات کاربران اینترنت هر شرکت را برعهده دارند. دادههای ذخیرهشده در این مراکز داده با کمک ستون فقرات به کاربران و سایر مراکز داده منتقل میشود.
- کیلومتر نهایی: کیلومتر یا مایل نهایی، آخرین حلقه از مسیر حرکت اینترنت است. به بیان بهتر ما و تمامی کاربرانی که مصرفکنندههای کوچک و جزئی اینترنت هستند، در کنار یکدیگر کیلومتر نهایی را شکل میدهیم. در این میان سختافزارها و نرمافزارهای گوناگونی از قبیل کامپیوتر، تلفن همراه و سایر ابزارهای دسترسی به اینترنت نیز در این حلقهی نهایی قرار میگیرند و به عنوان جزء سختافزاری زیرساخت و سرعت اینترنت ایفای نقش میکنند.
همچنین بخوانید :
"خرید مودم | VDSL یا ADSL ؛ کدام مودم مناسب ماست؟"
علت کندی اینترنت و سرویسهای اینترنتی رایج در ایران
همهی ما با سرویسهای اینترنت تلفن همراه و ADSL آشنایی داریم و بیشتر ما حداقل یک بار از این دو نوع سرویس اینترنت برای دسترسی به شبکهی جهانی استفاده کردهایم. اما شاید برایتان جالب باشد بدانید که اینترنت در کشور ما تنها به این دو روش قابل دسترس نیست و شما میتوانید از سرویسهای شبکهی زیر نیز برای اتصال استفاده کنید:
- DSL: سرویس DSL نوعی سرویس پر سرعت اینترنت است که روی خطوط مسی تلفن ثابت یا ترکیبی از مس و فیبر نوری برقرار میشود. این سرویس یکی از رایجترین انواع اینترنت پرسرعت خانگی است که زیرمجموعههایی همچون ADSL و VDSL را در خود جای داده است.
- FTTH: این سرویس تماما بر خطوط فیبر نوری استوار است و برای راهاندازی این نوع از اینترنت پرسرعت، لازم است که از مراکز ارائهدهندهی اینترنت تا منازل مشترکین خطوط فیبر نوری کشیده شود. تفاوت این نوع از اینترنت با مواردی همچون VDSL در این است که تمام طول مسیر ارتباط نیازمند خطوط فیبر نوری است و نمیتوان در کنار این خطوط از کابلهای مسی استفاده کرد.
- بیسیم: خطوط اینترنت بیسیم بدون نیاز به تلفن ثابت برپا میشوند و از امواج رادیویی برای انتقال دادههای شبکه استفاده میکنند. سرویس اینترنت وایمکس یکی از شناختهشدهترین سیستمهای اینترنت بیسیم در ایران است که میتواند پهنای باند و سرعت اینترنت بالاتری را به کاربران خود ارائه دهد و در عین حال مشترکین را از دردسرهای رانژهی خط و خرابی تلفن در امان نگاه دارد.
- TD-LTE: این سرویس اینترنت نیز همچون اینترنت بیسیم نیازی به استفاده از خطوط تلفن ثابت ندارد. با این تفاوت که این سرویس روی سیم کارتهای مخصوص قابل فعالسازی است و برای استفاده از آن به مودم های مخصوصی برای اتصال سیم کارت ویژهی TD-LTE نیاز پیدا خواهید کرد و از سرعت اینترنت خوبی بهره ببرید.
ما چطور به اینترنت متصل میشویم و علت کندی اینترنت چیست؟
شاید فکر کنید برای وصل شدن به اینترنت همین که ماهانه مبلغی برای شارژ سرویس هزینه میکنید کافی است و ISP شما به راحتی پول را دریافت کرده و تنها با فشردن یک دکمه شما را متصل میکند. اما موضوع به همین سادگیها هم نیست، چرا که اینترنت مسیر طولانی و پیچیدهای را تا رسیدن به منازل، موبایلها و محل کار شما طی میکند. بخاطر وجود زیرساختهایی که پیش از این معرفی کردیم، اینترنت باید از شبکههای بزرگتر موسسات اولیه عبور کند و به مراکز دادهی موسسات کوچکتری همچون ISP شما منتقل شود. شما نیز برای اتصال به این شبکهی بزرگ جهانی نیازمند اتصال به شرکت ارائهی دهندهی اینترنت یا همان ISP خود هستید. همانطور که میدانید این اتصال در بیشتر موارد نیازمند یک خط تلفن ثابت از جنس مس یا فیبر نوری است. پس از انتخاب و اتصال به ISP، موسسهی انتخابی شما یک آدرس IP برایتان در نظر میگیرد که مختص به شماست. ISP برای دریافت این آدرس اختصاصی باید در سازمان IP کشور ثبت نام کند و به این واسطه مجموعهای از کدهای IP قابل استفاده را برای کاربران خود دریافت نماید. پس از دریافت IP اختصاصی دیگر میتوانید به شبکهی جهانی متصل شوید و از مزایای آن استفاده کنید. ISP شما نیز در این مسیر همراهتان خواهد بود و شما را در یافتن مسیر اتصالتان یاری خواهد کرد. این کار با تخصیص یک سیستم نام دامنه یا DNS امکانپذیر است. DNS آدرس سایت موردنظر شما را به یک آدرس IP تبدیل میکند و آن را در اختیار سرورها قرار میدهد تا شما را به مکان دقیق و موردنظرتان هدایت کنند.
پس میبینید که اینترنت برای رسیدن به دستان ما راه پر پیچ و خمی را از اولین شبکههای سازمانی تا خانهها و گوشیهای موبایل طی میکند و ما تنها با یک کلیک از تمام قابلیتهای آن استفاده میکنیم. اما شاید ازخود بپرسید چرا درمورد این مسیر پر پیچ و خم صحبت کردیم؟ برای یافتن علت کندی اینترنت و راهکارهای مقابله با آن لازم است تا با مسیر حرکت اینترنت بیشتر آشنا باشیم و با علم به پستی و بلندیهای این مسیر علت کندی اینترنت خود را به درستی شناسایی کنیم.
کدامیک علت کندی اینترنت شماست؟
علت کندی اینترنت تماما به زیرساختهای آن وابسته است. یک مشکل کوچک در هر یک از زیر ساختهای سختافزاری، نرمافزاری و دادهای میتواند سرعت اینترنت شما را با کاهش چشمگیری مواج سازد و قطعا حسابی اعصابتان را بهم بریزد. همانطور که گفتیم، تلفنهای همراه، لپتاپها و روتر وای فای محبوب خانه، همگی در دستهی زیرساختهای سختافزاری حلقهی آخر قرار میگیرند و بروز کندی و خطا در هر یک از آنها علت کندی اینترنت شما خواهد بود.
البته همهچیز به سختافزارها مربوط نمیشود، گاهی مراکز دادهی ISP شما به مشکل برمیخورد یا خطوط حامل دادهی این شرکتها دچار تکمیل ظرفیت یا شلوغی مفرط میشوند. اما بهطور کلی علت کندی اینترنت میتواند به یکی از موارد زیر بستگی داشته باشد:
-
تاثیر مناسب نبودن مکان روتر وای فای در سرعت اینترنت ADSL و بی سیم:
خب گاهی علت کندی اینترنت گوشی یا لپ تاپ مناسب نبودن مکان روتر وای فای است. همانطور که میدانید این روترها با ارسال امواج فعالیت میکنند و در صورت مسدود شدن مسیر امواج با اشیا فلزی یا ستونها و دیوارهای بتنی، بخشی از سرعت و کیفیت خود را از دست میدهند. حتی گاهی پایین بودن سطح قرارگیری این روترها میتواند علت کندی اینترنت شما باشد.
-
تداخل فرکانسی وای فای در روترهای قدیمی و ارتباط آن با سرعت اینترنت :
یکی دیگر از علل کندی اینترنت که کاربران مودمهای قدیمیتر با آن دست و پنجه نرم میکنند، تداخل فرکانسی یا همان نویز بین دستگاههای مختلفی همچون آیفون تصویری و مایکروویو با مودم است. البته تمامی تولیدکنندگان مودمهای وای فای با اضافه کردن باندهای فرکانسی قویتر و تعبیهی فناوریآوریهای پیشگیرانه جلوی این تداخل را گرفتهاند، ولی همچنان در مدلهای قدیمیتر مودم با باند ۲.۴ گیگاهرتزی این موضوع میتواند علت کندی اینترنت باشد.
-
ترافیک بالای اتصال به مودم و علت کندی اینترنت :
همانطور که ترافیک بالای اتصال به خطوط یک ISP میتواند سرعت اینترنت مشترکین را کاهش دهد، ترافیک بالای مودم خانهی شما نیز میتواند از علل کندی اینترنت باشد. هنگامی که افراد زیادی از یک مودم استفاده میکنند و برخی از آنها با دانلود فایلهای سنگین پهنای باند مودم را اشغال میکنند، سایر افراد متصل به این شبکهی خانگی با کندی اینترنت مواجه خواهند شد.
-
علت کندی اینترنت در استفاده از برخی نرمافزارها همچون VPN:
برخی نرمافزارها نیز میتوانند علت کندی اینترنت شما باشند. نرمافزارهایی همچون VPNها با وجود آزادی عمل بالایی که در اختیارتان قرار میدهند میتوانند سرعتتان را پایین بیاورند. چرا که بسیاری از این نرمافزارها بهویژه انواع رایگان آنها، از سرعت خوبی بهرهمند نیستند و با اتصال به آنها نیمی از سرعت شما نیز از دست میرود.
-
قدیمی بودن تلفن همراه یا کامپیوتر و ارتباط آن با سرعت اینترنت :
گاهی تمام علت کندی اینترنت شما زیر سر دستگاهی است که با آن متصل میشوید. این مورد که در گوشیهای هوشمند به شکل واضحتری خودنمایی میکند، در صورت قوی بودن پوشش شبکهی اینترنت همراه یا بهرهمندی از سیستم ADSL پرسرعت نیز به کندی اینترنت منجر میشود، چرا که خود دستگاه توانایی استفاده از حداکثر سرعت را ندارد.
-
علت کندی اینترنت و پوشش ضعیف شبکه برای اینترنت همراه:
قطعا اینترنت همراه دارای سرعت بسیار بالایی است و هرچه از عمر آن میگذرد، نسخههای سریعتری به بازار میآیند. اما چرا با وجود بهرهمندی از سیمکارت نسل چهارم و تلفن همراه یا مودم پوشش دهندهی این نسل از اینترنت باز هم سرعت قابلقبولی ندارید؟ علت کندی اینترنت در این بخش تماما زیر سر پوششدهی ضعیف شبکه در منطقهی شماست که به اینترنت شما اجازهی مانوور و استفاده از حداکثر توان خود را نمیدهد.
-
کم شدن سرعت اینترنت با به روز شدن خودکار نرمافزارهای سنگین در پس زمینه:
اگر تیک آپدیت خودکار ویندوز یا نرمافزارهایی همچون آنتی ویروستان را غیرفعال نکردهاید، به گوش باشید که علت کندی اینترنت ویندوز شما همین موضوع است. آپدیت بیخبر این نرمافزارهای سنگین نیمی از پهنای باند اینترنت شما را اشغال میکند و از سرعت شما می کاهد.
چگونه سرعت اینترنت را افزایش دهیم؟
حالا که با چند مورد از رایجترین علت کندی اینترنت آشنا شدید، قطعا دیگر راهکار مقابله با آنها را میدانید:
-
مودم خود را در سطحی بلندتر از سایر سطوح و در مرکز خانه قرار دهید تا از سرعت اینترنت بالاتری برخوردار شوید.
-
درصورت پشتیبانی روتر از باندی قدرتمندتر وارد تنظیمات آن شوید و باند قویتر (معمولا ۵گیگاهرتزی) را انتخاب کنید یا به فکر تعویض روتر باشید.
-
از متصل بودن سایر افراد به شبکه وای فای خود آگاه باشید و در صورت لزوم دسترسی آنها را قطع کنید.
-
استفاده از VPNها را به حداقل برسانید و یا از ورژنهای پولی و پرسرعت استفاده کنید.
-
به فکر خرید یک گوشی جدید باشید.
-
با اپراتور خود تماس بگیرید و برای دریافت راهکار از آنها مشورت بخواهید.
-
همیشه گزینهی به روزرسانی خودکار را در ویندوز غیرفعال کنید و برنامههای مصرفکنندهی اینترنت را که در پس زمینه مشغول به کار هستند ببندید.
-
درصورت بروز مشکل در خطوط ISP، با مرکز ISP خود تماس بگیرید و مشکل را گزارش کنید.
سخن پایانی
مواردی که نام بردیم رایجترین علت کندی اینترنت هستند که بسیاری از کاربران این سرویس جهانی را کلافه کردهاند. اما خوشبختانه تا زمانی که این علتها در بخش زیرساختی مربوط به کاربر باشند، میتوان با چند ترفند ساده آنها را برطرف کرد و از سرعت اینترنت بالا لذت برد.
حالا نوبت شماست که بگویید راهکار اختصاصی شما برای رفع علت کندی اینترنت چیست؟ آیا شما موفق شدهاید علت کندی اینترنت خود را به درستی تشخیص بدهید؟ لطفا راهکارهای حل این مشکل را در بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
1- پروتکل اینترنت چیست؟
پروتکلها قوانینی هستند که اینترنت براساس آنها فعالیت میکند و در دسترس عموم قرار میگیرد و برای عضوی از اینترنت بودن باید در چارچوب این قواعد حرکت کرد. برای مثال پروتکل https یا IP.
2- پهنای باند اینترنت به چه معناست؟
پهنای باند معیاری برای سنجش میزان فرکانسهایی است که یک اتصال اینترنتی میتواند در زمانی مشخص تحمل کند.
3- بیشترین پهنای باند موردنیاز برای فعالیتهای گوناگون چقدر است؟
معمولا ۲۵ مگابیت بر ثانیه بیشترین پهنای باند مورد نیاز برای کارهای اینترنتی است.
دیدگاه (1)
اینترنت نامحدود مخابرات را برگردانید