مودم 4G چیست و چه کاربردی دارد؟
سرعت در دنیای تکنولوژی حرف اول را میزند، انسان دیگر مثل گذشته برای انجام دادن کارهای گوناگون خود منتظر نمیماند و هر چیزی را که بخواهد در چشم برهم زدنی از طریق اینترنت به دست میآورد. همین میل به سرعت باعث شده است راهکارهای گوناگونی برای افزایش سرعت اینترنت به وجود بیاید و شرکتهای ارائهدهندهی سرویسهای اینترنتی برای رقابت با یکدیگر سرعتهای بالاتر و خدمات بهتری را به مشتریان عرضه کنند. با روی کار آمدن نسل چهارم شبکهی اینترنت یا 4G، ابزارهای جدیدی وارد بازار شدند تا کاربران بتوانند از طریق آنها به یکی از پرسرعتترین شبکههای اینترنتی متصل شوند. مودم 4G یکی از همین ابزارهاست که در این مقاله به معرفی آن میپردازیم.
مودم چیست؟
مودمها ابزارهایی هستند که سیگنالهای آنالوگ ارسال شده توسط خطوط تلفن را دریافت و تبدیل به امواج دیجیتال میکنند تا برای سیستمهای کامپیوتری قابل فهم و دریافت باشد؛ به این ترتیب شما میتوانید بهراحتی به شبکهی جهانی متصل شوید و از امکانات آن استفاده کنید. مودمها بر اساس نوع اتصال، به مودم ADSL ، مودم VDSL ، مودم فیبر نوری و مودم 4G تقسیم بندی میشوند.
با تکنولوژی 4G، به زندگی خود سرعت دهید!
تکنولوژی 4G مجموعهای از فناوریهای دادهی سلولی نسل چهارم است که با نام «IMT-Advanced» نیز شناخته میشود. این تکنولوژی با کمک سیم کارتها میتواند شما را به شبکهی جهانی متصل کرده و میتواند سرعت بسیار زیادی را به شما ارائه دهد. تکنولوژی 4G در اوایل سال ۲۰۰۵ و با نام وایمکس (WiMAX) در کرهی جنوبی رواج پیدا کرد. این تکنولوژی با روی کار آمدن ارائهدهندگان خطوط حامل 4G، کم کم به اروپا و آمریکا راه پیدا کرد.
همچنین تمامی استانداردهای 4G باید با قوانین تاییدشده توسط اتحادیهی بینالمللی ارتباطات مطابقت داشته باشند. برای مثال، تمامی تکنولوژیهای 4G باید حداکثر نرخ انتقالی برابر با ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه داشته باشند. با اینکه سرعت تکنولوژی 4G بسته به قدرت سیگنال مودم و تداخل امواج بیسیم متغیر است، اما معمولا سرعت آن از دایال آپ، ADSL حتی VDSL بسیار بالاتر است.
مودم 4G چیست؟
مودمهای 4G رابطهایی هستند که میتوانند کاربر را با اتصال به اپراتورهای همراه، به شبکهی اینترنتی پرسرعت نسل چهارم متصل کنند. درواقع مودم 4G واسطهای بین کاربران سیم کارت وشرکتهای ارائه دهنده اینترنت سیم کارت میباشد. این مودمها از سیمکارتهایی با قابلیت 4G برای فعالیت کمک میگیرند.
قبل از مودم 4G از چه مودمهایی استفاده میشد؟
پیش از روی کار آمدن نسلهای گوناگون مودمهای همراه، اغلب مردم از مودمهای داخلی کامپیوتر و مودمهای خانگی ADSL استفاده میکردند که در هر دو روش باید با استفاده از خطوط تلفن شهری به اینترنت متصل میشدند. با به وجود آمدن خطوط تلفن همراه و پس از آن در دسترس قرار گرفتن اینترنت همراه، نسل جدیدی از مودمها وارد بازار شد. بهطور کلی مودمهای خطوط همراه به دو صورت اتصال به اینترنت را برای ما ممکن میسازند:
- مودمهای داخلی: این مودمها به صورت چیپستهایی درون تلفنهای همراه یا تبلتها قرار دارند و به کاربران آنها اجازه می دهند تا با توجه به قابلیت خطوط تلفن همراهشان، به اینترنت متصل شوند.
- مودمهای خارجی: مودمهای خارجی که شامل مودمهای پرتابل یا رومیزی هستند و از اینترنت 2G، 3G و 4G را پشتیبانی میکنند.
شبکهی اینتنرت نسل دوم با پیشرفتهتر شدن تلفنهای همراه دردسترس عموم قرار گرفت و کاربران میتوانستند ازطریق چیپستهای داخلی گوشیشان به آن متصل شوند. طولی نکشید که مودمهای پوشش دهندهی نسل دوم اینترنت در اشکال و مدلهای گوناگونی وارد بازار شدند و مسیر کاربران اینترنت همراه را هموارتر کردند. در فاصلهی زمانی نهچندان زیاد از پیدایش مودمهای نسل ۲، نسل سوم پا به عرصهی تکنولوژی گذاشت. تکنولوژی 3G امکانات و سرعت بسیار بالاتری را به کاربران ارائه میکرد و تغییراتی شگرف را در اینترنت همراه ایجاد کرد. اما این پیشرفت به همین نقطه ختم نشد و پس از معرفی نسل ۳.۵ مودمهای 3.5G نیز وارد بازار شدند و به این ترتیب کاربران کامپیوتر و لپ تاپها هم موفق به استفاده از اینترنت پرسرعت این نسل شدند. این مودمها که در قالب مودمهای جیبی و رومیزی در دسترس عموم قرار گرفته بودند به کاربران اجازه میدادند تا در هر مکان و موقعیتی از اینترنت پرسرعت بهرهمند شوند.
نسل مودمهای 4G
با پیشرفت روزافزون اینترنتهای همراه و افزایش سرعت آنها، خیلی زود اینترنت نسل چهارم نیز وارد میدان شد و از آنجا که از سرعت بسیار بالاتری نسبت به نسلهای قبلی خود برخوردار بود، مودمهای مختص این نسل نیز به بازار عرضه شدند تا لذت استفاده از اینترنتی بسیار پرسرعت را به همگان هدیه دهند. با اینکه استفاده از مودم 4G سرعت قابلقبولی را به کاربران ارائه میکرد، اما به نظر میرسید که تمامی ظرفیت آن در اختیار کاربران قرار ندارد. مودمهای وایمکس و مودمهای پرسرعت LTE جزو مودمهایی هستند که از تکنولوژي نسل چهارم برای ارائهی خدمات اینترنتی استفاده میکنند. کافی است سیمکارت دارای قابلیت اتصال به 4G را درون مودم 4G خود قرار دهید یا یک مودم وایمکس خریداری نمایید تا اینترنت پرسرعت را درون جیبتان حمل کنید.
نسل مودمهای پس از 4G چه خواهد بود؟!
مودم LTE که تفاوت چندانی جز سرعت بالاتر با نسل 4G ندارد، سه سال پس از راهاندازی رسمی اینترنت 4G روی کار آمد و کار با اینترنت را بیش از پیش برای بشر آسان کرد. با اینکه مودمهای LTE نمونههای تقویتشدهای از مودم 4G هستند، اما میتوان این مودم را نسل بعدی مودمهای 4G به شمار آورد.
اینترنت همراه نسل ۵ یا 5G جدیدترین نسل از اینترنتهای همراه است که بهتازگی معرفی شده است و انتظار میرود که ورژن تکمیل شدهی آن برای دههی بعدی کاملا در دسترس عموم باشد. گفته میشود که سرعت این نسل از اینترنتهای همراه بسیار بالاست وبه احتمال زیاد مودمهای بسیار قویتری این نوع از اینترنت را پشتیبانی خواهند کرد.
انواع مودم 4G
مودمهای نسل چهارم، براساس نوع اتصال و شکل ظاهریشان دارای سه مدل هستند که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
- مودمهای رومیزی: مودمهای 4G رومیزی، عملکردی شبیه به مودمهای ADSL دارند. این مودمها برای مصارف خانگی یا اداری استفاده میشوند و از طریق آداپتور نیروی مورد نیاز برای فعالیت خود را تامین میکنند. این دستگاهها از طریق امواج وایرلس امکان وصل شدن دیوایسهای مختلف را به اینترنت فراهم میکنند. در نظر داشته باشید که بدون وجود برق امکان استفاده از این مودمها وجود ندارد. برخی از انواع مودمهای رومیزی نسل چهارم قابلیت نصب سیم کارت دارند و برخی دیگر از طرف ارائهی دهندهی مودم (ایرانسل، همراه اول یا وایمکس) به شبکهی 4G متصل میشوند. مودم 4G توسط برندهای دی لینک ، تی پی لینک ، هواووی و غیر تولید شده است و شما میتوانید بر اساس نیاز خود و ویژگیهای فنی آنها اقدام به خرید نمایید.
- مودمهای USB یا دانگل: این مودمهای نسل چهارم در قالب USBهایی با قابلیت نصب سیمکارت ارائه میشوند و نیروی محرک خود را از کامپیوتر یا لپ تاپ به دست میآورند. معمولا این مدلها نسبت به دو نوع دیگر از سرعت و محدودهی سرویسدهی پایینتری برخوردارند.
- مودمهای همراه یا جیبی: این مودمها معمولا در اندازهی دفترچهی یادداشت تولید میشوند و میتوان آنها را در جیب یا کیف جا داد. منبع تغذیهی این مودمهای نسل چهارم، باتری است که به کاربران اجازه میدهد در هر مکانی با آنتندهی مناسب از این مودمها استفاده کنند. بارزترین ویژگیهای مودمهای جیبی این است که به دلیل عدم نیاز به برق، میتوان در حین حرکت نیز از آنها استفاده کرد.
مودم 4G چگونه کار میکند؟
مودم 4G معمولا با کمک یک سیمکارت نسل چهارم به شبکهی اینترنت همراه متصل میشود و بدون نیاز به سیستم وای فای، شما را به پهنای باندی باورنکردنی وصل میکند که در آن میتوانید بیمکث فایلهای گوناگونی را آپلود یا دانلود کنید. اما این مودمها چگونه عمل میکنند؟
اینترنت نسل چهارم درواقع یک سیستم رادیویی بسیار پیشرفته است. شاید دکلهای مختص به شبکهی 4G را در گوشه و کنار شهر دیده باشید. این دکلها وظیفهی ارسال و پخش فرکانسهای رادیویی را برعهده دارند؛ پس از پخش امواج رادیویی توسط دکلها، مودمها وارد عمل میشوند. مودم 4G در انواع و مدلهای گوناگون وارد عمل میشوند و دستگاه شما را به یک پایگاه متصل می کند. این پایگاهها همان ارائهدهندگان یا اپراتورها هستند که اطلاعات شما را به دکلها منقل میکنند. هرچه اپراتور قویتری داشته باشید مودم نسل چهارم شما با سرعت بیشتری دادههای شما را ارسال و دریافت میکند.
مزایای استفاده از مودم 4G
استفاده از مودمهای نسل چهارم مزایای بسیار زیادی دارد که آشنایی با آنها به شما کمک میکند مناسبترین مودم را برای خود انتخاب کنید. در ادامه برخی از مهمترین مزایای این مودمها را برای شما برشمردهایم:
- سرعت بسیار بالای انتقال دادهها: به دلیل پهنای باند بالای شبکهی نسل چهارم، سرعت انتقال دادهها در این سیستم بسیار بالاست، به همین دلیل مودم 4G به شما اجازه میدهد در کمترین زمان ممکن و بدون کوچکترین مکثی فایلهای بزرگ را دانلود یا آپلود کنید.
- دسترسی به اینترنت در هر زمان و مکان: بیشتر این مودمها با کمک سیمکارت کار میکنند. به همین خاطر شما میتوانید آنها را با خود حمل کنید و از نقطهای به نقطهی دیگر ببرید. مدلهای جیبی این مودمها به شما اجازه میدهند که بدون استفاده از برق، در هر منطقهای که پوشش شبکهی 4G وجود دارد، به اینترنت دسترسی داشته باشید.
- دسترسی آسان به اینترنت و شبکههای اجتماعی: سرعت بالای این مودمها نهتنها دانلود، آپلود و تماشای فیلم را برای شما آسان میکند، بلکه اجازه می دهد بهراحتی در هر مکانی به شبکههای اجتماعی خود دسترسی داشته باشید و از دوستان و آشنایان خود بیخبر نمانید.
- قیمت نسبتا مناسب: گرچه قیمت این مودمها نسبت به مودمهای ADSL بالا است اما نسبت به امکانات و کارایی که در اختیار ما قرار میدهند میتوان گفت قیمت نسبتا مناسبی دارند.
- نصب آسان و بیدردسر: نصب مودم 4G ، دردسر و پیچیدگی مودمهای ADSL را ندارد و نیازی نیست برای رانژه شدن خط تلفن (برقراری ارتباط بین خط تلفن و شرکت ارائهدهندهی اینترنت توسط مخابرات) و فعالسازی بسته اینترنت روزها صبر کنید. برای نصب این مودمها تنها به یک سیمکارت مناسب یا تماس با اپراتور شبکه نیاز دارید و پس از ساخت پروفایل کاربری، به اینترنت پرسرعت دسترسی خواهید داشت.
معایب مودمهای 4G
با وجود تمامی مزیتهایی که در بخش قبل نام بردیم، ایراداتی نیز به این مودمها وارد است که آشنایی با آنها خالی از لطف نیست:
- هزینهی بستههای اینترنتی آن بالاتر است: بهدلیل کیفیت خوب و سرعت بسیار بالای اینترنت نسل چهارم، قیمت بستههای آن نیز در مقایسه با اینترنتهای خانگی بالاتر است.
- با ارائهی نسل جدیدتر اینترنت باید مودم جدید تهیه کنید: هر مودم برای نسل خاصی از اینترنت همراه طراحی شده است. بنابراین همانطور که مودمهای 3G قابلیت ارائهی خدمات نسل چهارم را ندارند، مودمهای این نسل نیز با آمدن اینترنت 5G باید تعویض شوند و قابلیت خدماتدهی در این سرویس را نخواهند داشت.
- نیاز به سیم کارتی با قابلیت 4G دارد: همهی سیمکارتها برای استفاده در این مودمها مناسب نیستند. تنها سیمکارتهایی که شبکهی نسل چهارم را پوشش میدهند، قابلیت استفاده در این مودمها را دارند.
سخن پایانی
اگر حتی یک بار با مودمهای دایال آپ کار کرده باشید، قطعا صدای آزاردهنده و سرعت بسیار پایین آن را از یاد نخواهید برد. با تولید مودمهای 4G، خاطرهی مودمهای قدیمی کند و پر سرو صدا به تصویری دور و مبهم تبدیل شده است؛ تصویری که در حرکت سریع خطوط دانلود منیجرها گم شده است. به همین خاطر است که میتوانیم با اطمینان بگوییم شبکهی اینترنت همراه نسل چهارم، تجربهای جالب و باورنکردنی را برای کاربران امروزی اینترنت خلق کرده.
برای استفاده از این نسل اینترنت باید مودمهای مخصوص آنرا خریداری نمایید؛ مودمهایی قابل حمل و نقل که تقریبا در هر جای دنیا به شما خدمترسانی میکنند؛ تنها کافی است یک سیم کارت با قابلیت 4G را روی آنها نصب کنید تا وبگردی و تماشای سریال را به یک تجربهی فراموش نشدنی تبدیل کنید. مودمهای نسل چهارم تا امروز بهترین و پرسرعتترین مودمهای موجود در بازار هستند و بهنظر نمیرسد که تا چندین سال دیگر رقیبی برای آنها پیدا شود. بنابراین اگر از سرعت اینترنت خانگی خود کلافه شدهاید، محدودیت حرکتی مودمهای ADSL شما را به ستوه آورده یا موقع اسبابکشی همیشه تا وصل شدن اینترنت ADSL به دردسر میافتید، درنگ نکنید و همین حالا یک مودم نسل چهارم تهیه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید