چگونه اینترنتی خرید کنیم ؟
آیا خرید کردن یکی از تفریحات موردعلاقهی شماست؟ اگر پاسختان به این سوال مثبت است، پس حتما شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که از قدم زدن در خیابان و تماشای مغازهها و دستفروشان لذت وافر میبرید. اما تاکنون برایتان پیش آمده است که وقت کافی برای گشتوگذار در مغازهها را نداشته باشید و شب هم به یک مهمانی مهم دعوت باشید؟ یا شنیدن داستان سرقت گوشی نوی دوستتان از درب مغازه، شما را برای خرید کالاهای گرانقیمت دو دل کرده باشد؟ اگر جوابتان به این سوال هم آری است پس قطعا به فکر خرید اینترنتی افتادهاید، چرا که خرید آنلاین، امنیت و سرعت خریدتان را افزایش میدهد. اما این روش خرید، روشی تقریبا جدید است و میتواند شما را حسابی گیج کند! پس اگر به دنبال راحتی و آرامش خاطر خود هستید، بهتر است ابتدا با مزایا و معایب و نحوه ی خرید اینترنتی آشنا شوید و سپس تصمیم بگیرید که کدام روش را برای خریدهای خود انتخاب کنید! پس با ما همراه باشید تا به این سوال مهم پاسخ دهیم: ” چگونه اینترنتی خرید کنیم ؟ “
تاریخچهی خرید اینترنتی
قبل از اینکه به پاسخ سوال چگونه اینترنتی خرید کنیم ؟ برسیم، لازم است کمی درباره تاریخچه و زمان ظهور این پدیده شگرف در دنیای تکنولوژی صحبت نماییم. خرید اینترنتی برای اولین بار به دنبال ظهور اینترنت و فراگیر شدن آن به وجود آمد. اولین سیستم معاملات آنلاین IBM در دههی ۱۹۶۰ پایهگذاری شد که به شرکتهای هواپیمایی اجازه میداد بلیطهای خود را بهصورت اینترنتی به فروش برسانند. پس میتوان گفت که رزرو آنلاین بلیط هواپیما اولین تلاشهای بشر برای خرید اینتنرتی بوده است. در سال ۱۹۹۴ اینترنت برای اولین بار به عنوان کانالی برای خرید ایمن مورد استفاده قرار گرفت و آلبوم «Ten Summoner’s Tales» اولین کالایی بود که در این سیستم جدید به فروش رسید. پس از آن حجم فروش اینترنتی با خرید گل، شیرینی و کادو افزایش یافت و دیری نپایید که خرید اینترنتی به شکل امروزی خود درآمد.
چرا آنلاین خرید کنیم؟
هدف اصلی از شکلگیری سیستمی به نام خرید اینترنتی، افزایش سرعت فروش و صرفهجویی در زمان خریداران است. هنگامی که شما اینترنتی خرید میکنید میتوانید تنها با چند کلیک، کالای مورد نظر خود را از میان صدها کالای دیگر بیابید و آن را بخرید. به این ترتیب دیگر با مشکلاتی از قبیل گشتن در میان قفسههای فروشگاه، صفهای عریض و طویل صندوق و شلوغی ترسناک مغازهها بهخصوص در ایام تعطیلی مواجه نخواهید شد. حتی خرید آنلاین میتواند در زمان شیوع بیماریهای واگیرداری همچون کرونا یا آنفولانزا، شما را از برخورد بسیار نزدیک با افراد بیمار دور نگه دارد و در عین حال بهترین گزینههای خرید را به شما پیشنها دهد. بنابراین انتخاب این روش خرید به شما اجازه میدهد تا با نشستن در فضای گرم و نرم خانه و به دور از ازدحام با خیالی آسوده خریدهای خود را انجام دهید و آنها را درب منزل تحویل بگیرید.
ابزار لازم برای خرید اینترنتی
یکی از پاسخهایی که حتما باید به سوال چگونه اینترنتی خرید کنیم بدهیم، این است که خرید آنلاین خود را با چه ابزاری انجام دهیم؟! خرید اینترنتی واقعا به ابزارهای چندان خاصی نیاز ندارد و شما میتوانید با سادهترین ابزاری که در دست دارید یک خرید آنلاین موفق داشته باشید. آیا از خود میپرسید چه ابزاری تا این حد کارآمد است؟ کافی است نگاهی به تلفن همراه هوشمندتان و همچنین مودم موجود در منزلتان بیندازید! شما میتوانید با همین ابزار کوچک که همیشه در جیبتان قرار دارد، تمامی خریدهایتان را بهصورت آنلاین انجام دهید. گوشیتان را در دست بگیرید، اینترنت همراهتان را روشن کنید و از خریدتان لذت ببرید. البته اگر برای گشتن در میان سایتهای فروشگاهی با صفحهي کوچک گوشیتان احساس راحتی نمیکنید میتوانید از لپ تاپ کمک بگیرید و با اتصال به یک مودم وایرلس پرقدرت به راحتی روی مبل لم بدهید و لوازم موردنیازتان را به سبد خرید اضافه کنید.
مزایای خرید اینترنتی
قطعا خرید اینترنتی سرشار از مزایایی است که میتوانند تجربهی خرید شما را به تجربهای منحصر به فرد و جذاب تبدیل کنند. درواقع بهخاطر همین مزایای گوناگون است که خرید آنلاین در حال تصاحب کردن جایگاه سایر روشهای سنتی خرید است. اما این مزایا چه هستند و چگونه موجب برتری خرید اینترنتی نسبت به روش سنتی میشوند؟
- خرید به این روش سادهتر است: همانطور که گفتیم با انتخاب این روش شما تنها چند کلیک با خریدتان فاصله دارید و ميتوانید همانطور که روی مبل راحتی یا تختخوابتان به سر میبرید خریدهای روزتان را بیدردسر انجام دهید. از همه بهتر اینکه هر زمان از خرید خود پشیمان شدید میتوانید با متوقف کردن فرآیند خرید، سفارش خود را کنسل کنید.
- شما را تحت فشار قرار نمیدهد: یکی از مزایای دوست داشتنی خرید اینترنتی این است که هیچکس برای خرید کالایی شما را تحت فشار قرار نمیدهد. حتما دیدهاید که در بسیاری از خریدهای حضوری فروشندهها دنبالتان راه میافتند و مدام شما را به خرید کالایی خاص تشویق میکنند و با این روش تمرکزتان را برهم میزنند! خبر خوب این است که در خرید آنلاین خبری از این فروشندههای مزاحم نیست.
- در وقت صرفهجویی میکند: تا به حال از خودتان پرسیدهاید که نوشتن لیست خرید، پوشیدن لباس، ماندن در ترافیک و مقایسهی محصولات درون قفسههای فروشگاه خواروبار فروشی، چند ساعت از وقتتان را میگیرد؟ بسیاری از این مراحل در خرید اینترنتی وجود ندارند و شما میتوانید در کمترین زمان ممکن و بدون کوچکترین فعالیت اضافهای یخچالتان را پر کنید! پس با این کار وقت ارزشمندتان را برای کارهای بهتری ذخیره میکنید.
- امکان مقایسه را برایتان فراهم میکند: یکی از معضلات خرید حضوری مقایسهی کالاهای گوناگون با یکدیگر است. قطعا خواندن جدول ارزش غذایی یا ویژگیها و امکانات یک کالای الکترونیکی به زمان بسیار زیادی نیاز دارد و شما نمیتوانید همهی این مقایسهها را درون فروشگاه انجام بدهید. به همین خاطر فرصتهای زیادی را برای خرید کالای بهتر از دست ميدهید. خرید آنلاین با ارائهی محصولات متنوع و ویژگیهای آنها در یک پلتفرم واحد کار شما را برای مقایسه راحت میکند و احتمال خطا را برایتان پایین میآورد.
- همیشه در دسترس است: بهترین ویژگی خرید اینترنتی این است که فروشگاههای آنلاین همواره در دسترس هستند. شما میتوانید هر زمان از شبانهروز سفارشتان را به ثبت برسانید. حتی بسیاری از این فروشگاهها ارسال فوری و شبانهروزی دارند. بنابراین دیگر دغدغهی بسته بودن مغازه و دیر رسیدن به ساعت کاری فروشگاه را نخواهید داشت. شما ميتوانید در هر زمان کالای موردنیازتان را سفارش بدهید.
- میتوانید سفارشتان را ردیابی کنید: بسیاری از فروشگاهها وضعیت سفارش را در مراحل گوناگون برایتان به نمایش میگذارند و به این ترتیب شما میتوانید از وضعیت کالای خود در هر لحظه با خبر شوید. این موضوع مشکلاتی همچون جابهجا شدن سفارشات و گم شدن بستهها را به حداقل میرساند و خیالتان را از بابت خریدتان آسوده میسازد.
- دنیایی از تخفیفهای جذاب در انتظار شما: هنوز هم بسیاری از افراد در برابر خرید اینترنتی مقاومت میکنند و از سوی دیگر بازار رقابت در دنیای مجازی بسیار داغ است. به همین خاطر فروشگاههای آنلاین پیشنهادات ویژهای برای فروش ارائه میدهند که سرسختترین افراد را به سمت خرید غیرحضوری جذب میکند. شما میتوانید با بهرهگیری از این تخفیفها کالاهای موردنیازتان را در بهترین قیمت ممکن بخرید. البته این موضوع را در نظر داشته باشید که بسیاری از این فروشگاهها به دلیل نداشتن فضای فیزیکی برای فروش هزینههای کمتری را متقبل میشوند و از همین رو کالای خود را ارزانتر و با قیمتی رقابتی به فروش میرسانند.
معایب خرید اینترنتی
خرید اینترنتی در کنار این مزایای دوست داشتنی معایبی نیز دارد که آشنایی با آنها تصمیمگیری درمورد این شیوهی جدید خرید را برایتان سادهتر میکند:
- لمس کالا در این روش ممکن نیست: در این روش شما نمیتوانید محصول موردنیازتان را در دست بگیرید و حس و حال آن را با لمس کردن درک کنید. برای مثال شما نمیتوانید گوشی پر زرق و برق جدیدتان را در دست بگیرید و وزن و راحتی آن را سبک و سنگین کنید، یا نميتوانید از طریق چند عکس متوجه زبری یا نرمی پارچهی لباس انتخابی خود شوید.
- با چانه زدن خداحافظی کنید: به دلیل مجازی بودن فرآیند خرید، هیچ فروشندهای وجود ندارد که بتوانید با او چانه بزنید. چانه نزدن با فروشنده به معنای از دست دادن تخفیفهای بسیار بزرگ و لذتبخشی است که حس پیروزی را در ما زنده میکنند.
- امکان آزمایش و ارزیابی کیفی کالا در حین خرید وجود ندارد: هنگامی که بهصورت حضوری خرید میکنید، میتوانید عملکرد کالای انتخابی خود را در لحظه بسنجید و در صورت بروز هر مشکلی آن را با کالای سالم تعویض کنید. اما این امکان در خرید اینترنتی وجود ندارد و شما تنها پس از دریافت محصول میتوانید عملکرد آن را ارزیابی کنید. به همین خاطر فروشگاههای معتبر امکان تعویض یک هفتهای محصول را برایتان فراهم آوردهاند.
مشکلاتی که ممکن است در خریدهای اینترنتی رخ دهد
با وجود اینکه مزایای خرید اینترنتی به معایب آن چیره میشوند و اشکالات وارده بر این نوع از خرید همگی قابل حل و کنترل هستند، اما مشکلاتی وجود دارد که میتواند در حین یا پس از خرید آنلاین حسابی شما را به دردسر بیندازند. پس بهتر است در پاسخ به سوال که چگونه اینترنتی خرید کنیم ، به این مشکلات نیز بپردازیم.
- کلاهبرداران در کمین: اگر برای خودتان پیش نیامده باشد، قطعا از اطرافیان شنیدهاید که کالایی را بهصورت آنلاین سفارش دادهاند و در عوض کالایی بیکیفیت یا بیربط دریافت کردهاند، یا هزینهی سفارشی را پرداخت کردهاند و فروشنده پس از دریافت پول فلنگ را بسته است! اینها همگی مثالهایی از کلاهبرداریهای اینترنتی است که بسیاری از افراد را نسبت به خرید اینترنتی بدبین کرده است، اما واقعیت این است که شما ميتوانید با شناسایی فروشگاههای معتبر و خرید از آنها این ریسک را به حداقل برسانید.
- بیبرنامگی در ارسال: این مشکل هنگامی رخ میدهد که فروشگاهها برنامهریزی صحیحی برای ارسال کالا و مدیریت انبارهای خود ندارند. به همین خاطر احتمال گم شدن سفارشات یا ارسال کالاهای آسیبدیده افزایش پیدا میکند. با این حال این مشکل وجههی فروشگاه را خراب خواهد کرد و فروشگاههایی با این مشکل، زیاد در فضای آنلاین دوام نخواهند آورد. بهترین راهکار برای مقابله با این مشکل شناسایی فروشگاههایی است که امکان ردیابی لحظهای سفارش را برایتان فراهم میآورند.
- مشکلات فنی در حین تراکنش آنلاین: این مشکلات میتوانند گریبانگیر هر کسی بشوند. از افتادن در دام لینکهای فیشینگ گرفته تا ناموفق شدن تراکنش بر اثر خطاهای احتمالی سرور، همه و همه میتوانند فرآیند انجام تراکنش در حین خرید آنلاین ما را با مشکل مواجه سازند. خوشبختانه این مشکل با اضافه شدن گزینههای پرداختی همچون «پرداخت درب منزل» قابل حل است.
- هزینههای مخفی: شاید در حین خرید چندان متوجه این موضوع نباشید، اما برخی فروشگاههای آنلاین هزینههای مخفی مختلفی را به هزینهی نهایی خریدتان اضافه میکنند. این هزینهها میتوانند شامل هزینههای ارسال، مالیات بر ارزش افزوده و هزینهی بستهبندی کالا باشند.
- قوانین مبهم فروشگاه: متاسفانه برخی از فروشگاهها قانون خاصی برای خرید از خود وضع نکردهاند یا قوانین ارسال و مرجوع کردن کالا در آنها بسیار مبهم است. این موضوع ميتواند خریدار را به شدت گیج کند یا باعث بروز مشکلاتی اساسی پس از خرید شود. توصیهی ما این است که اگر با چنین وبسایتهایی مواجه شدید، درمورد خرید از آنها تجدیدنظر کنید یا پیش از خرید، قوانین را بهصورت تلفنی با پشتیبان سایت مرور کنید.
- موجود نبودن کالا در انبار فروشنده: متاسفانه شاهد هستیم بسیاری از فروشگاههای اینترنتی بر روی کالاهای خود قیمت میزنند و پس از خرید، تازه به دنبال خرید آن از بازار میروند. در این شرایط اگر خوش شانس باشید کالا با همان قیمت یافت شده و برایتان ارسال میشود، در غیر اینصورت از طرف پشتیبانی سایت با شما تماس گرفته خواهد شد و از شما درخواست واریز مبلغ بیشتر می کنند و یا به راحتی سفارش شما را لغو کرده و پس از چند روز مبلغ را به حساب شما عودت میدهند. بنابراین سعی کنید از فروشگاههایی خرید کنید که حتما کالاها را در انبار خود موجود دارند.
چگونه اینترنتی خرید کنیم ؟
شاید حالا که با فلسفهی وجودی خرید اینترنتی و مزایا و مشکلات آن آشنا شدید از خود بپرسید که نحوه خرید اینترنتی کالا به چه صورتیست؟ خب پاسخ به این سوال سادهتر از نوشیدن یک لیوان آب است. کافی است راهنمای خرید از فروشگاه اینترنتی ما را مطالعه و مراحل زیر را طی کنید:
- محصول موردنظرتان را در گوگل جستوجو کنید: برای این کار میتوانید از دو روش کمک بگیرید. در روش اول از بخش شاپینگ (Shopping) در جستوجوگر گوگل خود استفاده کنید و با انتخاب گزینهی فروشگاههای نزدیک (Available nearby) از منوی سمت چپ، تمام فروشگاههای نزدیکی را که کالای موردنظرتان را میفروشند پیدا نمایید. روش دوم، جستوجوی نام کالا در نوارجستوجوی گوگل و گشتن در بین نتایج اولیه است.
- به سایت مورد نظرتان مراجعه و ثبت نام کنید: پس از انتخاب سایت فروشگاهی موردنظرتان میتوانید با ورود به سایت و فشردن دکمهی عضویت در آن ثبت نام کنید و به این ترتیب مشخصات و آدرس گیرنده را درون سایت ثبت نمایید. البته در بسیاری از سایتها عضویت اختیاریست.
- محصول مورد نیازتان را به سبد خرید اضافه کنید: محصول یا محصولات موردنیازتان را پس از مقایسه و بررسی قیمت به سبد خرید فروشگاه اضافه کنید.
- مبلغ سفارشتان را پرداخت نمایید: در این مرحله پس از انتخاب تاریخ و زمان ارسال کالا و همچنین نحوهی پرداخت مبلغ سفارش، خرید خود را ثبت میکنید. درصورت انتخاب پرداخت آنلاین، به درگاه بانکی معتبر هدایت میشوید تا هزینهی خریدتان را پرداخت نمایید.
از کجا خرید اینترنتی کنیم؟!
اگر میخواهید یک خرید اینترنتی موفق و بدون دردسر داشته باشید سعی کنید در هنگام خرید نکات زیر را به خاطر بسپارید:
-
از معتبر بودن فروشگاه اینترنتی اطمینان حاصل کنید.
-
در هنگام پرداخت آنلاین به ایمنی URL دقت کنید و پیش از پرداخت از وجود قفل کوچک در کنار آدرس سایت مطمئن شوید.
-
به نحوه و تاریخ ارسال کالا دقت کنید تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
-
پیش از خرید، قوانین ارسال و مرجوعی کالای سایت را به دقت مطالعه کنید و در صورت ابهام آن را برطرف نمایید.
-
پیش از خرید هر کالا بخش نظرات کاربران را به دقت بررسی کنید و با توجه به برآیند نظرات خرید نمایید.
-
به نماد اعتماد الکترونیکی سایت دقت فرمایید.
سخن پایانی
خرید اینترنتی فرآیندی بسیار ساده و دوست داشتنی است و اگر از شلوغی بیزار باشید بهترین روش برای خرید کالاهای گوناگون است. روشهای بسیاری برای کاهش مشکلات و معایب احتمالی این نوع از خرید وجود دارد که شما میتوانید با به کار بردن آنها تجربهی خرید آنلاین خود را به تجربهای بینظیر بدل کنید. امیدواریم با این مقاله پاسخ سوال چگونه اینترنتی خرید کنیم را یافته باشید.
نظر شما درمورد خرید اینترنتی چیست؟ آیا تا به حال با فروشندههای کلاهبردار برخورد داشتهاید؟ قویترین و ضعیفترین فروشگاههای اینترنتی از نظر شما کدامند؟
سوالات متداول
1- چرا زمان ارسال در برخی فروشگاهها طولانی است؟
گاهی انبارهای فروشگاه در شهرهای دیگری قرار دارند و فروشگاه ناگزیر کالای شما را از طریق ادارهی پست یا پیک بین شهری ارسال میکند. به همین خاطر گاهی ارسال کالا به طول میانجامد.
2- چگونه پرداخت اینترنتی انجام دهیم؟!
یکی دیگر از پاسخهای مهم به سوال چگونه اینترنتی خرید کنیم ، موضوع پرداخت وجه است. پرداخت کارت به کارت، پرداخت درب منزل و پرداخت با کارتهای عضو شتاب از گزینههایی هستند که بیشتر فروشگاههای آنلاین از آن استفاده میکنند. البته سعی کنید از روش کارت به کارت استفاده نکنید.
3- چگونه میتوان از سایتهای خارج از ایران خرید اینترنتی کرد؟
سایتهای گوناگونی وجود دارند که میتوانند از سایتهای خارجی برای شما خرید کنند. این کار با روشهای گوناگونی از قبیل تهیهی کارت بانکی اعتباری یا دریافت مبلغ کالا و هزینهی ارسال و گمرک انجام میشود.
دیدگاهتان را بنویسید